Ønsker du mere trafik
igennem SEO?

Søgemaskineoptimering eller SEO, som det også kaldes, behøver ikke være svært. Vælg nedenfor, hvad du har brug for hjælp til og bliv klogere på emnet. Kontakt mig for professionel assistance.

Flere potentielle kunder

Ønsker du mere succes på internettet? Bedre placeringer, flere besøgende, der gør, at din omsætning forøges? Forfatter af Linkbuildingbogen og ekspert i søgemaskineoptimering, Henrik Bondtofte, udtaler sig på denne side omkring emnet søgemaskineoptimering.

Oplæg

Se hvor jeg holder oplæg næste gang

Siden bliver løbende opdateret med nye oplæg

Kontakt

Er der noget, du vil vide?

Kontakt mig her

#1: Introduktion til søgemaskineoptimering

Der er mange fordele ved SEO; brugere har større tiltro til de organiske resultater i forhold til de betalte, og når 8 ud af 10 forbrugere begynder deres købsproces på nettet, er det selvfølgelig her, du skal findes. Her kan du lære om de forskellige aspekter inden for søgemaskineoptimering og blive sat ind i de forskellige arbejdsområder. Du kan både købe dig til hjælp her på siden som en professionel service – eller prøve at dygtiggøre dig selv ved at fordybe dig i indholdet.

SEO - Sådan virker SEO

På resten af websitet finder du mange andre artikler om søgemaskineoptimering og online markedsføring. Prøv eksempelvis at se nærmere på bloggen, hvor du finder et bredt udvalg af artikler, der går lidt dybere til bunds i de mange spændende underemner inden for faget. Emner, som du herunder får en kort introduktion til.

Korrekt udført søgemaskineoptimering giver dig bedre placeringer i søgeresultaterne på de forskellige søgemaskiner. . I Danmark er vi primært interesseret i Google, da de står for næsten al søgemaskinetrafik i landet. Arbejdet med SEO er en blanding af en række forskellige teknikker og strategier, der til sammen har det formål at positionere et website bedre i søgemaskinernes søgeresultatsider.

SEO - Sådan virker SEO

På resten af websitet finder du mange andre artikler om søgemaskineoptimering og online markedsføring. Prøv eksempelvis at se nærmere på bloggen, hvor du finder et bredt udvalg af artikler, der går lidt dybere til bunds i de mange spændende underemner inden for faget. Emner, som du herunder får en kort introduktion til.

Korrekt udført søgemaskineoptimering giver dig bedre placeringer i søgeresultaterne på de forskellige søgemaskiner. . I Danmark er vi primært interesseret i Google, da de står for næsten al søgemaskinetrafik i landet. Arbejdet med SEO er en blanding af en række forskellige teknikker og strategier, der til sammen har det formål at positionere et website bedre i søgemaskinernes søgeresultatsider.

#2: Teknisk optimering

Det er nødvendigt, at dit site er optimeret, så det fungerer rent teknisk – herunder linkstruktur, indeksering af sider og så videre.

Den tekniske del af søgemaskineoptimering består ikke overraskende i at optimere den tekniske platform. En af de største tekniske udfordringer er duplikeret indhold. Duplikeret indhold er indhold, der går igen på flere forskellige hjemmesideadresser (URLs). Der kan være mange årsager til, at duplikeret indhold opstår, eksempelvis kan printversioner af sider, samt ’gem som pdf’-funktioner give problemer – uanset hvordan det opstår, skal det ordnes, det kan nemlig påvirke dine resultater i søgemaskinerne markant.

I den tekniske optimering vurderes også linkstruktur, altså hvordan du navigerer dine brugere rundt på din hjemmeside, både igennem dit indhold, men især også igennem dine primære navigationselementer. Der kan dog også sagtens være langt mere alvorlige problemer, så som elementer på hjemmesiden eller hele sider og sektioner, som søgemaskiner ikke kan læse og brugerne derfor ikke finde. Kan søgemaskinerne ikke få adgang til dit indhold, kan de ikke indeksere det – og kan de ikke indeksere det, kan det ikke findes i søgemaskinerne. Teknisk SEO-optimering er et bredt emne. Du kan læse en hel del artikler om det her på bloggen.

et sort-hvidt billede af en robot, der holder forstørrelsesglas.

Googlebot crawler og indekserer

Indeksering

En korrekt og god indeksering, er det første skridt i ethvert SEO-setup. Er en side på et website ikke indekseret, kan siden ikke rangere i søgeresultaterne, og dermed kan den ikke findes. Det svarer i realiteten til, at siden ikke eksisterer – for søgemaskinebrugere i hvert fald.

Alle publicerede sider på et website bør være indekseret. Det gælder naturligvis ikke de sider, man bevidst fravælger. Er alle sider ikke indekseres, kan dette skyldes problemer i det tekniske setup eller manglende indgående links til websitet. Google crawler og indekserer sider ud fra hvor mange indgående links det har. Jo flere links et website har pegende på sig, des mere tålmodighed tilskrives og des dybere vil Googlebot crawle websitet. Der kan dog være mange problematikker, der gør det svært eller ligefrem helt umuligt for Googlebot at indeksere et website.

Header respons fejlkoder

En header responskode er en del af svaret, som webserveren afgiver på en forespørgsel, uagtet om denne forespørgsel kommer fra en browser eller en bruger. Det er meget vigtigt, at serveren returnerer korrekte Server Header Respons koder. Sider der findes på websitet skal svare med en status 200 OK kode, mens sider, der ikke findes, skal svare med en 404-kode. Sider, der melder 40x-fejl, bør 301 redirectes til en ny passende URL.

Sider, der er flyttet, skal svare med et korrekt 301 redirect. Der findes en lang række forskellige fejlkoder. Dem, du ofte støder på, er 404, 406, 408, 410, 403 og 402, samt 301 og 302. Herunder finder du en kort forklaring på, hvad de forskellige responskoder indebærer:

Fejlkoder:

  • 20x koder= Klient forespørgsler bliver succesfuldt modtaget.
  • 30x koder= Redirect-koder, der kræves handling fra brugeragenten før der kan svares korrekt fra serveren. Eksempelvis kunne dette være et 301 redirect, hvor der peges videre på en anden side, der er den endelige destination for forespørgslen.
  • 40x fejl= Fejl, der skyldes brugeren eller klienten, som brugeren benytter. Det kan eksempelvis være, at brugeren indtaster URL forkert, og en 404-fejlside sendes retur.
  • 50x fejl= Responsfejl der begynder med 5, indikerer at der er problemer med serveren.

Duplikeret indhold

Duplikeret indhold er et fænomen der opstår, når den samme side med identisk indhold kan findes på flere forskellige URL’er. Dette kan indebære indeksering af ligegyldige kategorisider, tag-sider, listesider, printsider og PDF-sider, som mange CMS systemer kommer med per default.

Det er funktioner, der kan være brugbare for dine læsere, men føre til direkte problemer for dig i søgeresultaterne. Heldigvis kan disse udfordringer altid løses, og det kan sagtens lade sig gøre at SEO-optimere et site uden at gå på kompromis med brugervenligheden. Brugervenlighed er faktisk også er en vigtig del af SEO den dag i dag.

Duplicate content er en af de tekniske barrierer på dit website der bare må og skal løses. Søgemaskiner bryder sig ikke om duplikeret indhold. De foretrækker unikt indhold, og de vil ikke vise mere end én version af den samme side, da brugerne ikke har brug for mere end en enkelt version af det samme dokument.

Websitearkitektur

Hvorledes, du kategoriserer dit indhold, er ikke ligegyldigt. Det gælder om at sørge for at søgemaskinebotterne kan navigere ordentlig rundt på dit website og prioritere dine vigtigste emneområder først i hierarkiet. Det gælder om at sortere dit indhold i en klar hierarkisk opbygning, og det kan i bund og grund sammenlignes med et godt gammeldags arkivskab. Er indholdet i arkivskabet ikke sorteret ordentligt efter emne, navn mv., kan det være svært at finde de ønskede dokumenter, og det er netop sådan, du skal betragte dit website. Det er altså med andre ord, umådeligt vigtigt, hvordan du strukturerer dit website igennem dets links og dets sitemaps.

Vil du vide mere om interne links, så læs denne artikel der også indeholder videogennemgang.

Sitemaps

Du skal ikke lade søgemaskinerne bestemme, hvad der er vigtigst – det er din opgave! Selvom søgemaskinerne den dag i dag er langt mere sofistikerede, end de var for 15 år siden, er de stadig ikke intelligent tænkende væsener som os, og de har brug for vores hjælp til at træffe de rigtige valg og beslutninger. Lader du søgemaskinerne bestemme, vil det være tæt på umuligt at opnå de bedste resultater med din SEO-indsats. Du skal lede dem til de rigtige sider på dit website, igennem dine interne links og igennem dine sitemaps.

Vil du vide mere om sitemaps, her i blandt HTML og XML sitemaps? Klik her for at læse mere.

Hastighed

For at opnå gode og høje placeringer i søgeresultaterne, er det ikke nok at have et velformuleret og flot website. Det skal også være hurtigt. Website hastighed er blevet et meget vigtigt signal for søgemaskiner. Et langsomt website er en dårlig brugeroplevelse, og derfor advokerer Google også for hurtigere websites. De sidste par år har Google i den grad prøvet at få websiteejere til at fokusere på hastigheden. Det ses blandt andet på de mange værktøjer, de har udviklet og stillet til rådighed til formålet.

Websitehastighed påvirker også indeksering i søgemaskiner som Google. En bot har kun x mængde tid til rådighed, om denne tidsfaktor bestemmes ud fra, hvor mange kvalitetslinks man har pegende ind på websitet. Har man et stort website uden mange indgående links og med langsomme svartider, vil det være næsten umuligt for Google at crawle det til bunds.

Undersøgelser har desuden påvist, at hvis et website ikke er færdigloadet efter 5 sekunder, vælger over 50% af brugerne at lukke browseren eller trykke på tilbageknappen. Google måler på lige netop denne brugeradfærd, og det trækker ned i den samlede score for dit website.

Ved at forbedre load hastigheden på dit website, giver du dine brugere en langt bedre oplevelse, og der er en rigtig god chance for, at de bruger længere tid på dit website på dette grundlag. Bruger brugerne længere tid på dit website, er dette et signal til Google om, at dit website er velfungerende, og at brugerne finder det interessant. Det er noget, der tæller meget positivt i Googles vurdering. Google benytter den dag i dag, et system der hedder Core Web Vitals, til at rådgive om generel website hastighed og opfattet hastighed.

Læs mere om hastighed og core web vitals:

Værktøjer til at måle dit websites hastighed:

  • Google Page Speed InsightsVurdering af hvor god du er til at overholde gængse hastighedsoptimeringspraksisser, samt Silverlight hastighedsmålinger, baseret på ægte brugeres loadtider
  • Pingdom Tools(Vælg Hamborg som server, for danske websites) – Direkte måling af dit websites hastighed

Den tekniske del af søgemaskineoptimering består ikke overraskende i at optimere den tekniske platform. En af de største tekniske udfordringer er duplikeret indhold. Duplikeret indhold er indhold, der går igen på flere forskellige hjemmesideadresser (URLs). Der kan være mange årsager til, at duplikeret indhold opstår, eksempelvis kan printversioner af sider, samt ’gem som pdf’-funktioner give problemer – uanset hvordan det opstår, skal det ordnes, det kan nemlig påvirke dine resultater i søgemaskinerne markant.

I den tekniske optimering vurderes også linkstruktur, altså hvordan du navigerer dine brugere rundt på din hjemmeside, både igennem dit indhold, men især også igennem dine primære navigationselementer. Der kan dog også sagtens være langt mere alvorlige problemer, så som elementer på hjemmesiden eller hele sider og sektioner, som søgemaskiner ikke kan læse og brugerne derfor ikke finde. Kan søgemaskinerne ikke få adgang til dit indhold, kan de ikke indeksere det – og kan de ikke indeksere det, kan det ikke findes i søgemaskinerne. Teknisk SEO-optimering er et bredt emne. Du kan læse en hel del artikler om det her på bloggen.

Googlebot crawler og indekserer

Googlebot crawler og indekserer

Indeksering

En korrekt og god indeksering, er det første skridt i ethvert SEO-setup. Er en side på et website ikke indekseret, kan siden ikke rangere i søgeresultaterne, og dermed kan den ikke findes. Det svarer i realiteten til, at siden ikke eksisterer – for søgemaskinebrugere i hvert fald.

Alle publicerede sider på et website bør være indekseret. Det gælder naturligvis ikke de sider, man bevidst fravælger. Er alle sider ikke indekseres, kan dette skyldes problemer i det tekniske setup eller manglende indgående links til websitet. Google crawler og indekserer sider ud fra hvor mange in

dgående links det har. Jo flere links et website har pegende på sig, des mere tålmodighed tilskrives og des dybere vil Googlebot crawle websitet. Der kan dog være mange problematikker, der gør det svært eller ligefrem helt umuligt for Googlebot at indeksere et website.

Header respons fejlkoder

En header responskode er en del af svaret, som webserveren afgiver på en forespørgsel, uagtet om denne forespørgsel kommer fra en browser eller en bruger. Det er meget vigtigt, at serveren returnerer korrekte Server Header Respons koder. Sider der findes på websitet skal svare med en status 200 OK kode, mens sider, der ikke findes, skal svare med en 404-kode. Sider, der melder 40x-fejl, bør 301 redirectes til en ny passende URL.

Sider, der er flyttet, skal svare med et korrekt 301 redirect. Der findes en lang række forskellige fejlkoder. Dem, du ofte støder på, er 404, 408, 403 og 402, samt 301 og 302. Herunder finder du en kort forklaring på, hvad de forskellige responskoder indebærer:

Fejlkoder:

  • 20x koder= Klient forespørgsler bliver succesfuldt modtaget.
  • 30x koder= Redirect-koder, der kræves handling fra brugeragenten før der kan svares korrekt fra serveren. Eksempelvis kunne dette være et 301 redirect, hvor der peges videre på en anden side, der er den endelige destination for forespørgslen.
  • 40x fejl= Fejl, der skyldes brugeren eller klienten, som brugeren benytter. Det kan eksempelvis være, at brugeren indtaster URL forkert, og en 404-fejlside sendes retur.
  • 50x fejl= Responsfejl der begynder med 5, indikerer at der er problemer med serveren.

Duplikeret indhold

Duplikeret indhold er et fænomen der opstår, når den samme side med identisk indhold kan findes på flere forskellige URL’er. Dette kan indebære indeksering af ligegyldige kategorisider, tag-sider, listesider, printsider og PDF-sider, som mange CMS systemer kommer med per default.

Det er funktioner, der kan være brugbare for dine læsere, men føre til direkte problemer for dig i søgeresultaterne. Heldigvis kan disse udfordringer altid løses, og det kan sagtens lade sig gøre at SEO-optimere et site uden at gå på kompromis med brugervenligheden. Brugervenlighed er faktisk også er en vigtig del af SEO den dag i dag.

Duplicate content – en barriere for dit website

Duplicate content er en af de tekniske barrierer på dit website der bare må og skal løses. Søgemaskiner bryder sig ikke om duplikeret indhold. De foretrækker unikt indhold, og de vil ikke vise mere end én version af den samme side, da brugerne ikke har brug for mere end en enkelt version af det samme dokument.

Websitearkitektur

Hvorledes, du kategoriserer dit indhold, er ikke ligegyldigt. Det gælder om at sørge for at søgemaskinebotterne kan navigere ordentlig rundt på dit website og prioritere dine vigtigste emneområder først i hierarkiet. Det gælder om at sortere dit indhold i en klar hierarkisk opbygning, og det kan i bund og grund sammenlignes med et godt gammeldags arkivskab. Er indholdet i arkivskabet ikke sorteret ordentligt efter emne, navn mv., kan det være svært at finde de ønskede dokumenter, og det er netop sådan, du skal betragte dit website.

HTML Sitemap

HTML Sitemap

Du skal ikke lade søgemaskinerne bestemme, hvad der er vigtigst – det er din opgave! Selvom søgemaskinerne den dag i dag er langt mere sofistikerede, end de var for 10 år siden, er de stadig ikke intelligent tænkende væsener som os, og de har brug for vores hjælp til at træffe de rigtige valg og beslutninger. Lader du søgemaskinerne bestemme, vil det være tæt på umuligt at opnå de bedste resultater med din SEO-indsats.

Vil du videre mere om HTML-sitemaps? Klik her for at læse mere.

Hastighed

For at opnå gode og høje placeringer i søgeresultaterne, er det ikke nok at have et velformuleret og flot website. Det skal også være hurtigt.

Website hastighed er blevet et meget vigtigt signal for søgemaskiner. Et langsomt website er en dårlig brugeroplevelse, og derfor advokerer Google også for hurtigere websites. De sidste par år har Google i den grad prøvet at få websiteejere til at fokusere på hastigheden. Det ses blandt andet på de mange værktøjer, de har udviklet og stillet til rådighed til formålet.

Websitehastighed påvirker også indeksering i søgemaskiner som Google. En bot har kun x mængde tid til rådighed, om denne tidsfaktor bestemmes ud fra, hvor mange kvalitetslinks man har pegende ind på websitet. Har man et stort website uden mange indgående links og med langsomme svartider, vil det være næsten umuligt for Google at crawle det til bunds.

Undersøgelser har desuden påvist, at hvis et website ikke er færdigloadet efter 5 sekunder, vælger over 50% af brugerne at lukke browseren eller trykke på tilbageknappen. Google måler på lige netop denne brugeradfærd, og det trækker ned i den samlede score for dit website.

Ved at forbedre load hastigheden på dit website, giver du dine brugere en langt bedre oplevelse, og der er en rigtig god chance for, at de bruger længere tid på dit website på dette grundlag. Bruger brugerne længere tid på dit website, er dette et signal til Google om, at dit website er velfungerende, og at brugerne finder det interessant. Det er noget, der tæller meget positivt i Googles vurdering.

Code-to-text ratio

Den procentvise andel af tekst i forhold til alle andre tegn på en side (kode), kaldes i fagsprog text to code ratio. Det er vigtigt i forhold til SEO, for ethvert website at minimere brugen af kode til det absolutte minimum, så websitet loades hurtigst muligt, og så koden, som Google skal scanne, er så minimal som muligt. Dette kan give en bedre og dybere indeksering af dit website.

HTTPS

HTTPS verificerer over for en server, at det er det rigtige website, som serveren kommunikerer med. Al denne kommunikation er krypteret, og af samme årsag er stort set alle betalingsløsninger også baseret på HTTPS.

Generelt set bør alle websites der behandler transaktionsoplysninger benytte HTTPs af sikkerhedsmæssige årsager, men Google vil også gerne have at helt almindelige websites, gør sig brug af den sikre forbindelse, frem for den mere åbne HTTP-løsning. Google har siden 2015 advokeret for brugen af HTTPs på alle typer af websites for at gøre internettet mere sikkert, og når Google beder os om at gøre dette, bør vi lytte.

Google selv har været ude og fortælle tilbage at HTTPs ville give et mindre rankingboost, dette har de siden bekræftet af flere omgange og det er også det, vi ser ved migreringer.

Arbejdet med SEO går i meget bred forstand ud på at optimere processor, så længe de giver bare en lille fordel i søgeresultaterne, og dette er en af de initiativer. På nuværende tidspunkt, får man ikke synderligt meget ud af at skifte over til HTTPs, men det er noget, der skal gøres før eller siden. Står du over for en relancering af dit website, eller skal du skifte domænenavn, bør der tilknyttes et HTTPs-certificikat.

#3: Indholdsoptimering

Indholdet på din hjemmeside er det, der danner grobund for besøgende gennem Google. Derfor er det også vigtigt, at du optimerer dit indhold efter de søgninger, du ønsker at blive fundet på.

Indholdet på dit website, er det der danner grobund for besøgende igennem Google. De ord og de sætninger, du bruger, er dem du som udgangspunkt vil kunne blive fundet på i søgemaskinerne. Derfor er det også vigtigt, at du bruger de ord og de sætninger, som din målgruppe benytter, når de skal beskrive din virksomhed, for det er de ord og de sætninger, som de vil bruge, når de søger efter dig og dit website i søgemaskinerne. En søgning i en søgemaskine kaldes for en forespørgsel og for at være tilgængelig på en forespørgsel, skal der være et kontekstuelt match på hjemmesiden.

Google er dog blevet rigtig gode til at forstå indhold, og derfor er det nu også muligt, at komme frem på søgninger på ord og sætninger, som man ikke har brugt på ens hjemmeside, så længe at der er en nær semantisk tæthed mellem dét der skrives, og de ord og sætninger der forespørges på. Eksempelvis er det muligt at rangere på ordet ”æble” uden at have brugt det i en artikel, så længe at man har en artikel, der beskriver æblet godt og grundigt. Årsagen til at dette er muligt, skyldes Googles algoritme Hummingbird, som prøver at forstå indhold fremfor bare at bearbejde det. Det semantiske web er i rivende udvikling og som dette udvikles, vil Google kun blive bedre og bedre til at forstå og bruge indhold.

Når der arbejdes med indholdet på et website, optimereres der blandt andet på sidetitler og meta-descriptions, dette er din annoncetitel og annoncetekst i de organiske søgeresultater, og derfor er de umådeligt vigtige at have styr på. Herefter kommer optimeringen af det konkrete indhold, som tidligere forklaret, er det vigtigt at indholdet matcher din målgruppes måde at søge på og at du har sider, der beskriver alle de services og eller produkter, som du tilbyder og som du gerne vil findes på. Arbejdet kan også bestå i at udvide eller indsnævre indhold, for at forbedre placeringerne på de sider man optimerer på.

Søgeord

Google matcher sider ud fra de søgeord brugerne indtaster i deres søgeforespørgsler

Det gælder om at tale samme sprog som dine kunder! Ligegyldigt hvad du selv mener dine produkter eller ydelser hedder, er det vigtigt, at du bruger de samme betegnelser som dine kunder, for det er dem, de søger på og derfor dem, som du skal være synlige på. Dine søgeord og søgefraser finder du gennem en søgeordsanalyse – uden en søgeordsanalyse arbejder du i mørke, og det er hverken brugbart for dig eller de kunder, der gerne vil finde dig og dine ydelser.

Forskellige værktøjer

Når man arbejder med søgeordsanalyser, kan man bruge en lang række forskellige værktøjer, som for eksempel Google’s eget søgeordsværktøj, til at vurdere, hvilke ord der er lukrative for netop din forretning. Men der findes mange flere værktøjer, og det gælder også om at kunne læse mellem linjerne. Du kan læse om en del af metoderne her på denne hjemmeside, for det er nemlig sjældent nok at bruge bare ét værktøj; der findes mange metoder til at finde søgeord, og de skal alle benyttes for at opnå det optimale resultat.

Dine søgeord og søgefraser skal bruges som del af den interne SEO-optimering af dit website. Dine sidetitler, tekster og meta-descriptions skal alle sammen gå op i en højere enhed, der tillader de bedste placeringer samt de bedste brugeroplevelser for de besøgende, der finder dig igennem søgemaskinernes resultatsider.

Sidetitler / Titeltag

En sidetitel eller titeltag om man vil, oplyser både brugere og søgemaskiner om den pågældende sides emne. Sidetitlen skal derfor være sigende, nøjagtig og samtidig have en klar CTA (Call To Action), der får den søgende ind på hjemmesiden.

Basalt set, kan du betragte din sidetitel som din annonces titel, for når din side dukker frem i søgeresultaterne, er det den der skal fange brugeren, sammen med din META-description. Din sidetitel er en af de vigtigste elementer, som du kan skrue på. Google ligger stor vægt på, hvad der står i din sidetitel, hvordan det er formateret, og i hvilken rækkefølge ordene kommer i.

Søgeord i din titel

Det er derfor vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser i forhold til dine vigtigste søgeord for den pågældende side. Du kan sagtens have flere søgeord i titlen, men lav det som en hel og sigende tekststreng, så du er sikker på, at brugerne også får lyst til at klikke på resultatet. Du kan være placeret nok så godt, men hvis de søgende vælger at klikke på de andre resultater, fordi de har en bedre titel, er du lige vidt.

Pas på med at bruge dine søgeord for meget

I gamle dage (læs for få år siden) var det normalt, at man søgeordsstuffede sine titler, netop fordi Google lytter så meget til, hvad der står i den. Og det virkede skam også, men Google blev smartere, og den dag i dag kan du risikere slet ikke at blive vist, hvis du skriver dine søgeord for frekvent i både tekst og titler. Så sørg nu for at holde dig på god jord med både Google og de søgende. Brug dit primære søgeord og måske et til to ekstra, men brug det i en sætning, og placer dine søgeord, hvor det giver mening fremfor altid at sætte dem forrest.

Meta descriptions (Beskrivelser)

En sides meta description, er den bagvedliggende beskrivelse og er en slags opsummering af sidens indhold til både Google, søgende og andre søgemaskiner. Hvor din sidetitel er din overskrift for din annonce, er meta beskrivelsen din sælgende og supplerende tekst, der støtter op omkring din sidetitel, men som samtidig fortæller mere om, hvad man kan forvente at finde på siden.

Google lytter ikke altid til din egen beskrivelse

Det er ikke altid, at Google vælger at bruge din meta description, hvis en bruger har brugt en søgefrase, som findes på din side, kan Google vælge at fremhæve disse, da brugeren på denne måde er sikret at finde præcis det, han søger. Det sikrer dermed flere kliks og Google er vældig god til at vælge de rigtige strenge, når det er nødvendigt.

Søgeord i descriptions, har ingen betydning for placering

Det har ingen betydning for din placering, om du placerer dine søgeord i dine meta descriptions, men det kan få flere søgende til at klikke på dit resultat, da søgeordet bliver fremhævet, hvis det findes i deres søgestreng. Så brug dine søgeord med måde i dine meta descriptions.

Læs mere om META descriptions i mit indlæg, 20 tips til dine META Descriptions.

Overskrifter (Headers)

Unikke overskrifter, både overordnede så vel som underoverskrifter, bør altid formateres med et H-tag. Det er den sikreste og eneste måde, vi kan fortælle søgemaskinerne, at der er tale om en overskrift.

Søgemaskinerne vægter derfor det, der står i overskrifterne højere end den almindelige brødtekst, da det er et opmærksomhedsskabende element. Fordi vi selv definerer overskriften, må den være relevant for det, der skrives om.

Generelt set bør headers være formateret korrekt. Første overskrift på en side bør bære H1, og stylingen af denne bør være markant størst, da det er den bærende overskrift. Herefter bruges i rækkefølge, h2, h3, h4 mv.

Billeder & video

Søgemaskineresultaterne er evigt skiftende, og de seneste par år har vi set mere og mere til universelle resultater, som det hedder, når billeder og video integreres direkte i søgeresultaterne. Det giver yderligere muligheder for at blive set i søgeresultaterne, og du kan skille dig ud fra de andre resultater. Undersøgelser peger på, at brugere er mere tilbøjelige til at klikke på videoer og billeder end almindelige tekstbaserede søgeresultater. Har du mulighed for det, bør du derfor sørge for at gøre en indsats i dit SEO-arbejde her.

Vil du læse mere om optimering af videoer ift. SEO, så klik her

Billeder – Alt og title tags

Google og de andre søgemaskiner, er ikke gode til at afkode billeder. Google har de sidste par år gjort deres billedgenkendelsessoftware langt bedre, men der er stadig lang vej endnu. Derfor er vi nødt til at hjælpe søgemaskinerne på vej, så de kan forstå, hvad der vises på vores billeder, og hvorfor de er der. Grundlæggende er der to måder, vi kan gøre dette på, men den metode som søgemaskinerne lytter mest til, er brugen af alt-tags.

Et alt-tag er et alternativt tag, man oprindeligt benyttede til at forklare, hvad et billede omhandler, for at svagtseende kan afkode det. Tagget læser Google også, og de lægger megen vægt på det. Den anden metode er igennem title-tagget. De to er vidt forskellige. Alt tagget skal beskrive billedet, mens title-tagget blot skal fortælle, hvad det, der er på billedet, hedder.

Ved at udnytte alt-tags og titler, kan vi i højere grad fortælle Google, hvad billederne omhandler, og hvad de viser og samtidig forøge relevansen af en given side. Ved at optimere billederne er der også en langt større chance for at blive placeret højt i Googles billedsøgning.

Vil du læse mere om søgemaskineoptimering af billeder? Klik her.

#4: Ekstern optimering

Er der styr på det tekniske fundament for websitet og er der udarbejdet målrettet og konverterende indhold, er det på tide at komme i gang med den disciplin inden for SEO, der kan gøre mest for placeringerne i søgeresultaterne – nemlig arbejdet med indgående links til dit website, også kaldet linkbuilding.

Links fungerer over for søgemaskiner som stemmer, og dette skyldes at Googles primære omdrejningspunkt og årsagen til at deres søgemaskine blev så populær, er at de bruger linkanalyser til at vurdere vigtigheden af hjemmesider på Internettet. Jo flere stemmer des bedre website groft sagt. Det fungerer i praksis, ligesom at vi i den fysiske verden kan anbefale en person, et produkt eller en ydelse. Jo flere gange vi får anbefalet noget, jo større tiltro har vi også til det! Ligesom i den virkelige verden, er der forskel på, hvor meget vi stoler på en anbefaling, og Google har det på præcis samme måde. Der er stor forskel på, hvor meget et link vægter, alt efter hvem der er afsender på det.

Er afsenderwebsitet troværdigt og er afsenderwebsitet tematisk relevant, tæller linket højere. Det betyder i praksis at et link til din blomstershop fra Interflora.dk er langt mere værd end et link fra din mosters strikkeside.

At arbejde med links er en svær disciplin, der er nemlig mange faktorer, der skal tages højde for. Det kan få et meget negativt afkast for dit website, hvis du får dårlige links, det kan faktisk helt ødelægge fundamentet for dit website og fuldstændigt ødelægge dets mulighed for at rangere. Du skal derfor være meget opmærksom på, ikke at ”spamme” hjemmesider med links og passe på, hvis du bestiller linkbuilding som en service hos en professionel.

Du kan læse mere omkring emnet linkbuilding her på bloggen eller læse om linkbuilding og bestille det som ydelse på mit firmawebsite, Bondtofte & Co.

Historien bag Linkbuilding

Det der i sin tid gjorde søgemaskinen Google populær og årsagen til, at de var i stand til at levere de bedste søgeresultater, var deres brug af linkanalyser til at vurdere vigtigheden af et website. Ligesom vi i den fysiske verden kan anbefale en person, et produkt eller en ydelse, kan man naturligvis gøre det samme på Internettet, hvor det blot foregår gennem links.

Et link er altså en stemme, og antallet at links til dit website fortæller, hvor populært det er. Jo flere links, des mere populært og troværdigt må det være. Men der er stor forskel på hvor meget et link vægter, det kommer nemlig helt og aldeles an på afsender.

Er afsender troværdig, og er han relevant i forhold til dit emne, så tæller linket højt. Jo mere populært afsendersitet er, des mere popularitet kan det også give videre til dig. Der er derfor stor forskel på, om du får et link fra onkel Birgers hjemmeside, eller den førende autoritet inden for din branche.

Når der arbejdes med SEO, arbejdes der med at skaffe indgående links. Nogle kan man selv skabe, og andre kan man opnå ved enten at påvirke andre til at linke (linkbait) eller tage direkte kontakt til websiteejere. Linkbuilding er en af de absolut vigtigste områder inden for SEO, og det er samtidig et arbejdsområde, der ikke bør udføres med hovedet under armen!

Linkprofil

Arbejdes der med linkbuilding, arbejdes der på at forbedre websites nuværende linkprofil. Google er de sidste par år blevet langt bedre til at vurdere, hvorvidt en linkprofil er naturlig, eller om den er genstand for manipulation med det formål at opnå gode placeringer i deres søgeresultater. Ikke overraskende er Google ikke meget for, at man manipulerer med sin linkprofil for at opnå bedre placeringer. Det er en direkte overtrædelse af deres retningslinjer. Det er dog fuldt ud tilladt at skaffe indgående links til sit website, og det er noget alle med et website, bør arbejde aktivt med.

En naturlig linkprofil vil have mange forskellige typer af links, der vil blandt andet være links fra debatforums, blogs, nyhedswebsites, sociale bogmærkesider og i diverse kataloger. Herudover vil der også være varians i typen af links, eksempelvis nofollow links og follow links, links der kører igennem redirect-kæder eller som er skjulte bag diverse URL-forkortere. Alt sammen hører til i en sund og naturlig linkprofil, som er hvad man er interesseret i at besidde, hvis man arbejder med SEO. Intet større website har kun links fra en enkelt kilde. Dette ved Google, og derfor er de også opmærksomme på dette.

Hvis din linkprofil ikke fremstår naturlig, er chancen for optimale placeringer i søgeresultaterne mildest talt utopiske. Hvis du har en sådan linkprofil, er det vigtigt, at der ryddes op i denne, inden der bygges eller skaffes flere links.

Mere om linkbuilding

Jeg har efterhånden skrevet en del artikler om linkbuilding, og du kan finde dem alle her. Udover artiklerne har jeg også skrevet den eneste danske bog om emnet, Linkbuildingbogen, med over 200 a4 siders viden om links og linkbuilding.

#5: Brugerengagementsoptimering

Google er de sidste par år begyndt at kigge mere og mere på, hvordan brugere reagerer, når de lander på dit website efter at have fundet det igennem deres søgemaskine. Google får rigtig mange brugbare data igennem de besøgende. Det er data, som de ellers ind til for få år siden slet ikke kiggede på.

Det betyder med andre ord, at Google kan veje og rangere et website, for herefter at teste om det nu også lever op til forventningerne. Gør websitet ikke dette, kan noget tyde på, at det er placeret for højt, eller at det måske slet ikke er relevant i forhold den udførte forespørgsel i Google, og så kan Google fjerne resultatet og gøre plads til andre resultater, der matcher søgeforespørgslen bedre.

Som sagt er det relativt nyt, at Google kigger på brugerengagement. Hvor meget de bruger de data, de har til rådighed, ved vi desværre ikke meget om, men sikkert er det, at de bruger data, og at de vil bruge det endnu mere i fremtiden. Brugerengagement have en endnu større betydning i arbejdet med SEO fremadrettet. Der er på nuværende tidspunkt tre større kvalitetsopdateringer, der køres med jævne mellemrum, PandaPhantom og Fred. Alle har forskellige formål, men til sammen har de det fælles formål, at komme websites af lav kvalitet til livs.

Hvor får Google brugerengagementsdata fra?

Google har adgang til mere data, end man måske lige kan forestille sig. De kan indsamle brugerengagementsdata fra i hvert fald følgende platforme: Google Toolbar, Adsense, Chrome, Analytics og Android telefoner og tablets.

Hvilke brugerengagementsdata kigger Google på?

Det er som sagt svært at vurdere hvilke data som med sikkerhed bruges. Det er kun Google selv, der ligger inde med det svar, og vanen tro holder de kortene tæt ind til kroppen. Generelt set har Google i virkeligheden ikke udtalt sig særlig ofte omkring brugerengagementsdata, udover at de benytter dem. Derfor er nedenstående liste også mere et kvalificeret bud end reelle facits:

Hvordan optimerer man brugerengagement?

Det kan være nemmere sagt end gjort, at optimere på brugerengagement. For det første kræver det en ret dyb indsigt i det analyseprogram man bruger, og man skal selv være i stand til, at afkode tendenser ud fra data – det er noget, som intet webstatistikprogram kan gøre for dig.

En af de bedste metoder er, at gå ind i sit analyseprogram og sortere på høje afvisningsprocenter, se om det er muligt at afkode, hvorfor mon brugerne forlader siden igen stort set lige efter, at de er landet på den.

Det kan der være mange årsager til. Det kan være, at siden ikke renderer korrekt, at der mangler noget tekst, eller at nogle billeder er i stykker – det kan også bare være, at kvaliteten af det der er på siden på ingen måder matcher brugerens forventninger. I så tilfælde må man finde ud af hvorfor og tilpasse siden.

I Google Analytics er det nemt at finde både afvisningsprocent, tid brugt på websitet og antal sider per bruger. Herudover er det nemt at sortere på besøgsforhold og andet, der kan være med til at forklare dårlige resultater på ens website. Samtidig bør man se på de sider, der klarer sig rigtig godt og eventuelt holde dem op i mod dem, der klarer sig markant dårligere – her vil det som ofte være muligt, at finde en tendens eller to, der kan arbejdes på.

#6: Lokal SEO

Uanset om du er en lokal virksomhed, eller du opererer nationalt eller internationalt for den sags skyld, skal du være at finde i de lokale resultater. De lokale resultater er du nok allerede bekendt med – de synliggøres hver gang, der er nogle lokale butikker eller virksomheder i et område nær dig. Lokale listings i Google Places gør dette muligt, og det er nemt at sætte op og kan give hurtige resultater her og nu!

Lokal SEO kræver også links, for at opnå rigtig gode placeringer, her arbejder man dog primært med at skaffe links fra lokalområder i og omkring de steder, man gerne vil opnå lokale placeringer. Dette for at bekræfte over for Google, at man hører til i lokalområdet. Der kan også arbejdes med lokal SEO på det konkrete website, her kan arbejdes på søgeordskombinationer, der inkluderer byer og steder, hvor man servicerer sine kunder.

En af de ting, der giver højere placeringer i de lokale Google Places listings, der i søgeresultaterne vises med et kort og opkaldsmulighed, er flere bedømmelser. Jo flere bedømmelser du kan få fra Google brugere på din lokale listing i Google Places, des højere vil du blive placeret – i hvert fald hvis der er tale om positive anmeldelser.

Det er muligt at opnå gode placeringer i de lokale søgeresultater med en begrænset arbejdsmængde. Ikke overraskende, er der mindre konkurrence på en søgning på ”SEO konsulent Odense”, end der er på ”SEO konsulent”, som ikke dikterer noget område, men som er gældende på nationalt plan og dermed en del af det almindelige søgeindeks.

For Bondtofte og Co, som er et fynsk SEO bureau med SEO konsulenter bosiddende på Rugaardsvej i Odense, er det f.eks. vigtigt at fremkomme i toppen på denne søgning hos Google. Det samme gælder nok din lokale forretning. 

Klik her for at læse en længere artikel om lokal SEO

#7: International SEO

Hvis du vil markedsføre dine produkter eller ydelser i flere lande, skal der arbejdes med International SEO. International SEO er som begrebet indikerer, arbejdet med SEO internationalt, altså på tværs af landegrænserne. Det er en dog meget vigtigt, at man har gjort sig nogle overvejelser omkring det tekniske setup, for det er her forskellen ligger, og her man kan gøre den største forskel.

Der er grundlæggende flere forskellige måder at opsætte og køre International SEO på, og en af de første overvejelser, du skal gøre dig, er, hvorvidt du ønsker at operere med lokale domæner, eller om du ønsker at samle hele din pallette under et fælles top generisk domæne så som .com. Der er fordele og ulemper ved begge setups, og valget heraf afhænger i høj grad af dit nuværende standpunkt.

Linkbuilding skal gribes an på hvert marked

Selvom du måske vælger at operere på et samlet domæne, er det stadig meget vigtigt, at du modtager anbefalinger i form af links fra regionale områder, der matcher dine landesider. Dette bekræfter overfor Google, at dit indhold hører til i det pågældende land og kan også sikre dig besøg igennem henvisninger. Det virker altså som så meget andet på flere niveauer.

Pas på sprog, der bruges i flere lande

En af de største udfordringer man støder på i arbejdet med International SEO, er de lande, hvor borgerne snakker samme sprog, dette kunne være England, Australien, USA og New Zealand, hvor hovedsproget er engelsk.

Ønsker man at operere i disse markeder samtidig, er det vigtigt, at det sorteres korrekt, og at der bruges tekniske foranstaltninger så som href lang attributten, der dikterer både land og sprog. På denne måde kan Google forstå den geografiske opdeling på trods af nær ved identisk sprogbrug. Og kun ved brug af et sådan tag, kan man sikre sig ikke at lide dårlige rankings grundet duplicate content problemer.

#8: SEO er i dag mange forskellige discipliner

Søgemaskineoptimering er ikke længere blot en teknisk optimering af et website, en søgeordsanalyse og nogle links. I dag dækker faget over mange forskellige discipliner, så som PR, linkbuilding, teknisk optimering, grafik, loadtider, markedsføring, branding, tekstoptimering og indholdsmarkedsføring.

Jeg har de seneste 13 år arbejdet dagligt med alle disse discipliner,.. Herudover har jeg to akademiske uddannelser bag mig, der sammen med min erfaring, har givet mig den fornødne 360 graders indsigt i online markedsføring så vel som traditionel markedsføring, PR og branding.

#9: Gratis søgemaskineoptimering eller hjælp udefra?

Ja, det er muligt at få gratis søgemaskineoptimering, hvis man selv udfører det. Dertil er det blot at iføre sig arbejdshandskerne og lade sig inspirere af de mange artikler om emnet. For selv de mest teknisk dygtige kan det dog være en uoverskuelig verden at begive sig ind i, derfor er det ofte en god investering at få hjælp udefra til optimering af ens website.

Der er stor variation i priser på markedet, og man kan ofte slippe af sted med at betale relativt lave timepriser, men dertil skal man have in mente, at lavere timepriser ofte bonner ud i den anden ende i mængden af tid, der bruges på opgaven. At få optimeret sit website til søgemaskinerne er en af de vigtigste investeringer, man kan gøre som hjemmeside-ejer. Men overvej grundigt, hvordan du bedst bruger dine penge i optimeringen af dit website.

Jeg deler selvfølgelig også gerne ud af mine mange års viden, og tilbyder svar på dine spørgsmål, f.eks. hvis du sidder med optimering af dit eller din virksomheds hjemmeside, har fået en lavere rangering i søgemaskinerne end normalt eller mangler hjælp til at lave bedre linkbuilding end dine konkurrenter. 

SEO FAQ

Hvad er SEO?

SEO er en fællesbetegnelse for en række forskellige metoder der alle har det til fælles, at de søger at øge positioneringen i de organiske søgeresultatsider. SEO står for Search Engine Optimization og på dansk kalder man SEO for søgemaskineoptimering. SEO kan groft sagt deles op i tre hovedområder, teknik, indhold og links (anbefalinger).

Hvad koster SEO?

Hvis du vil hyre professionel assistance, kan du få min hjælp for 1250-1680 kr. alt efter typen af opgaver. Det er dog også muligt at gøre dig selv klogere på emnet og klare mange af opgaverne selv. På denne side, kan du finde en lang række artikler der kan hjælpe dig videre med gør det selv SEO og det koster ingenting!

Hvorfor er SEO bedre målrettet end anden markedsføring?

Organisk trafik fra søgeresultaterne er den mest omkostningseffektive markedsføringsform der findes. SEO er det man kalder for pull-marketing, det er den omvendte verden, hvor brugere ”trækker” efter information i stedet for at vi prøver at pådutte vores målgruppe at foretage en handling. SEO handler om at være til stede, når målgruppen selv aktivt søger efter dine ydelser og/eller produkter.

Hvor hurtigt virker SEO?

Nogle SEO-tiltag kan give en hurtig effekt, eksempelvis når et website der ikke er korrekt teknisk skruet sammen, bliver håndteret og optimeret. Her vil man ofte opleve en stor forbedring allerede inden for få dage. Langt de fleste SEO tiltag tager dog tid, før end at en effekt viser sig. Det skyldes blandt andet at søgemaskiner skal registrere de forskellige ændringer før end de udregner en ny score for websitet. Det samme gør sig gældende for stigninger i antallet af links igennem linkbuilding, her skal Google først registrere de nye links og så opdatere linkgrafen for hele Internettet.

Anbefalinger

Jeg har i gennem årenes løb til egnet mig en del anbefalinger. Du kan se to af dem neden for eller gå til min reference side hvis du ønsker yderligere referencer eller anbefalinger.

Hos Pricerunner oplever vi, at vi bliver nævnt utroligt mange steder. Det er selvfølgelig dejligt, at så mange henviser til os og vores undersøgelser. Men desværre er det langt fra alle, der kvitterer med et link. Henrik har hjulpet os med at konvertere mange af disse mentions til links gennem out reach. Gennem tekniske tiltag har han desuden skaffet os en lang række yderst relevante links, der har sikret os et endnu stærkere fundament i markedet. Vi har altid kunne konsultere Henrik omkring de mest komplekse problemstillinger ift. SEO – og har hver gang fået konkret og brugbar viden tilbage.

Rune Lusica Jørgensen

Content Manager, Pricerunner

Henrik Bondtofte har været fast tilknyttet som sparringspartner og rådgiver for Saxo.com. I samarbejde med Henrik, er der opnået gode resultater ift. indeksering af vores enormt store bagkatalog i Googles søgeresultater, som tidligere har været en stor udfordring. Herudover bruger vi Henrik hver gang vi skal søsætte større SEO-kampagner, lave større tekniske ændringer til websitet eller som senest i forbindelse med store og vigtige salgsdage som Black Friday

Christopher Bech Jensen

Head of SEO & SEM, Saxo.com

Seneste artikler fra bloggen