Ønsker du mere trafik
igennem SEO?
Med 20 års erfaring i bagagen giver jeg dig her på siden indsigt i teknikker og strategier, der øger hjemmesiders placering i søgemaskinerne. Her på siden får du en komplet gennemgang af SEO. Hvis du søger professionel assistance, kan du i stedet klikke på knappen nedenfor for at gå til min ydelsesside for SEO. Hvis ikke, er det bare om at fortsætte med at læse.
#1: Introduktion til søgemaskineoptimering
Der er mange fordele ved SEO; brugere har større tiltro til de organiske resultater i forhold til de betalte, og når 8 ud af 10 forbrugere begynder deres købsproces på nettet, er det selvfølgelig her, du skal findes. Her kan du lære om de forskellige aspekter inden for søgemaskineoptimering og blive sat ind i de forskellige arbejdsområder. Du kan prøve at dygtiggøre dig selv ved at fordybe dig i indholdet her på siden.
På resten af websitet finder du mange artikler om søgemaskineoptimering. Tag et kig på bloggen, hvor du kan udforske et bredt udvalg af dybdegående artikler om de mange spændende aspekter af faget. Denne side giver dig en kort introduktion til, hvad SEO indebærer – men hvis du vil gå mere i dybden, kan du fordybe dig i mine artikler.
Korrekt udført søgemaskineoptimering giver dig bedre placeringer i søgeresultaterne, særligt på Google, som står for næsten al søgemaskinetrafik i Danmark. SEO kan groft sagt opdeles i tre hovedområder: indhold, teknik og autoritet. Indhold, også kaldet on-page SEO, handler om optimering af tekst og visuelle elementer på selve websitet. Teknik, eller teknisk SEO, fokuserer på de tekniske aspekter, der påvirker din sides synlighed, mens autoritet primært opbygges gennem linkbuilding. For at opnå de bedste resultater vil resten af denne side være struktureret efter disse tre områder, så du får en grundig indsigt i hvert enkelt.
Artikler om SEO
Hvorfor webtilgængelighed er vigtigt for din synlighed
Tilgængelighed,...
Sidetitler i 2025 – Sådan skaber du optimerede titler
Sidetitler er og...
Googles Navboost-algoritme
I begyndelsen af...
På resten af websitet finder du mange artikler om søgemaskineoptimering. Tag et kig på bloggen, hvor du kan udforske et bredt udvalg af dybdegående artikler om de mange spændende aspekter af faget. Denne side giver dig en kort introduktion til, hvad SEO indebærer – men hvis du vil gå mere i dybden, kan du fordybe dig i mine artikler.
Korrekt udført søgemaskineoptimering giver dig bedre placeringer i søgeresultaterne, særligt på Google, som står for næsten al søgemaskinetrafik i Danmark. SEO kan groft sagt opdeles i tre hovedområder: indhold, teknik og autoritet. Indhold, også kaldet on-page SEO, handler om optimering af tekst og visuelle elementer på selve websitet. Teknik, eller teknisk SEO, fokuserer på de tekniske aspekter, der påvirker din sides synlighed, mens autoritet primært opbygges gennem linkbuilding. For at opnå de bedste resultater vil resten af denne side være struktureret efter disse tre områder, så du får en grundig indsigt i hvert enkelt.
#2: Teknik (Teknisk SEO)
Det er nødvendigt, at dit site er optimeret, så det fungerer rent teknisk – herunder linkstruktur, indeksering af sider og så videre.
Den tekniske del af søgemaskineoptimering består, ikke overraskende, i at optimere den tekniske platform. En af de største tekniske udfordringer er duplikeret indhold. Duplikeret indhold opstår, når det samme indhold vises på flere forskellige hjemmesideadresser (URLs). Der kan være mange årsager til, at duplikeret indhold opstår – eksempelvis kan printversioner af sider og ‘gem som PDF’-funktioner skabe problemer. Uanset hvordan det opstår, skal det ordnes, da det kan påvirke dine resultater i søgemaskinerne markant.
TL;DR – Hurtig opsummering af teknisk SEO
– Teknisk optimering: En velfungerende teknisk platform med korrekt linkstruktur og indeksering er grundlaget for succes i søgemaskiner.
– Duplikeret indhold: Undgå duplikeret indhold, der kan opstå fra printversioner eller PDF’er, da det kan skade dine søgeresultater.
– Indeksering: En god indeksering er afgørende for, at dine sider kan findes og rangere i søgeresultaterne – fjern tekniske forhindringer, der kan blokere Googlebot.
– Header-responskoder: Korrekte fejlkoder, såsom 404 og 301, hjælper brugerne med at finde de rette sider og undgår brudte links.
– Websitearkitektur og sitemaps: Skab en klar struktur og brug sitemaps til at hjælpe søgemaskinerne med at finde og prioritere dit vigtigste indhold.
– Hastighed og Core Web Vitals: Et hurtigt website giver bedre brugeroplevelser og øger synligheden, da Google værdsætter sites med kort loadtid og god performance.
I den tekniske optimering vurderes også linkstrukturen, altså hvordan du navigerer dine brugere rundt på din hjemmeside – både gennem dit indhold, men især også via dine primære navigationselementer. Der kan dog også være langt mere alvorlige problemer, såsom elementer på hjemmesiden, eller hele sider og sektioner, som søgemaskiner ikke kan læse, og som brugerne derfor ikke kan finde. Kan søgemaskinerne ikke få adgang til dit indhold, kan de ikke indeksere det – og kan de ikke indeksere det, kan det ikke findes i søgemaskinerne. Teknisk SEO-optimering er et bredt emne. Du kan læse en hel del artikler om det her på bloggen.
Indeksering
En korrekt og god indeksering er det første skridt i ethvert SEO-setup. Hvis en side på et website ikke er indekseret, kan den ikke rangere i søgeresultaterne, og dermed kan den ikke findes. Det svarer i realiteten til, at siden ikke eksisterer – i hvert fald for søgemaskinebrugere.
Alle publicerede sider på et website bør være indekseret, medmindre de bevidst er fravalgt. Hvis ikke alle sider er indekseret, kan det skyldes problemer i det tekniske setup eller manglende indgående links til websitet. Google crawler og indekserer sider baseret på antallet af indgående links, de har. Jo flere links et website har pegende på sig, des mere tålmodighed vil Googlebot udvise, og des dybere vil den crawle websitet. Der kan dog være mange problematikker, der gør det svært eller endda umuligt for Googlebot at indeksere et website.
- Vil du vide mere om indeksering i søgemaskiner? Så læs mere her.
- Vil du vide mere om crawling? Så læs mere her
Header respons kode
En header-responskode er en del af det svar, som webserveren afgiver på en forespørgsel, uanset om denne forespørgsel kommer fra en browser eller en bruger. Det er meget vigtigt, at serveren returnerer de korrekte server-header-responskoder. Sider, der findes på websitet, skal svare med en status 200 OK-kode, mens sider, der ikke findes, skal svare med en 404-kode. Sider, der melder 40x-fejl, bør 301-redirectes til en ny passende URL.
Sider, der er flyttet, skal svare med en omdirigering (redirect). Der findes en lang række forskellige http statuskoder. Dem, du ofte støder på, er 404, 406, 408, 410, 403 og 402, samt 301 og 302. Herunder finder du en kort forklaring på, hvad de forskellige responskoder indebærer:
Fejlkoder:
- 20x koder= Klient forespørgsler bliver succesfuldt modtaget.
- 30x koder= Redirect-koder, der kræves handling fra brugeragenten før der kan svares korrekt fra serveren. Eksempelvis kunne dette være et 301 redirect, hvor der peges videre på en anden side, der er den endelige destination for forespørgslen.
- 40x fejl= Fejl, der skyldes brugeren eller klienten, som brugeren benytter. Det kan eksempelvis være, at brugeren indtaster URL forkert, og en 404-fejlside sendes retur.
- 50x fejl= Responsfejl der begynder med 5, indikerer at der er problemer med serveren.
Duplikeret indhold
Duplikeret indhold er et fænomen, der opstår, når den samme side med identisk indhold kan findes på flere forskellige URL’er. Dette kan indebære indeksering af ligegyldige kategorisider, tagsider, listesider, printsider og PDF-sider, som mange CMS-systemer kommer med som standard.
Disse funktioner kan være nyttige for dine læsere, men de kan føre til problemer for dig i søgeresultaterne. Heldigvis kan disse udfordringer altid løses, og det er muligt at SEO-optimere et site uden at gå på kompromis med brugervenligheden. Brugervenlighed er faktisk også en vigtig del af SEO i dag.
Duplicate content er en af de tekniske barrierer på dit website, der bare må og skal løses. Søgemaskiner bryder sig ikke om duplikeret indhold. De foretrækker unikt indhold og vil ikke vise mere end én version af den samme side, da brugerne ikke har brug for mere end én enkelt version af det samme dokument.
Websitearkitektur
Hvorledes, du kategoriserer dit indhold, er ikke ligegyldigt. Det gælder om at sørge for at søgemaskinebotterne kan navigere ordentlig rundt på dit website og prioritere dine vigtigste emneområder først i hierarkiet. Det gælder om at sortere dit indhold i en klar hierarkisk opbygning, og det kan i bund og grund sammenlignes med et godt gammeldags arkivskab. Er indholdet i arkivskabet ikke sorteret ordentligt efter emne, navn mv., kan det være svært at finde de ønskede dokumenter, og det er netop sådan, du skal betragte dit website. Det er altså med andre ord, umådeligt vigtigt, hvordan du strukturerer dit website igennem dets links og dets sitemaps.
Vil du vide mere om interne links, så læs denne artikel der også indeholder videogennemgang.
Sitemaps
Du skal ikke lade søgemaskinerne bestemme, hvad der er vigtigst – det er din opgave! Selvom søgemaskinerne den dag i dag er langt mere sofistikerede, end de var for 15 år siden, er de stadig ikke intelligent tænkende væsener som os, og de har brug for vores hjælp til at træffe de rigtige valg og beslutninger. Lader du søgemaskinerne bestemme, vil det være tæt på umuligt at opnå de bedste resultater med din SEO-indsats. Du skal lede dem til de rigtige sider på dit website, igennem dine interne links og igennem dine sitemaps.
Vil du vide mere om sitemaps, her i blandt HTML og XML sitemaps? Klik her for at læse mere.
Hastighed
For at opnå gode og høje placeringer i søgeresultaterne, er det ikke nok at have et velformuleret og flot website. Det skal også være hurtigt. Website hastighed er blevet et meget vigtigt signal for søgemaskiner. Et langsomt website er en dårlig brugeroplevelse, og derfor advokerer Google også for hurtigere websites. De sidste par år har Google i den grad prøvet at få websiteejere til at fokusere på hastigheden. Det ses blandt andet på de mange værktøjer, de har udviklet og stillet til rådighed til formålet.
Websitehastighed påvirker også indeksering i søgemaskiner som Google. En bot har kun x mængde tid til rådighed, om denne tidsfaktor bestemmes ud fra, hvor mange kvalitetslinks man har pegende ind på websitet. Har man et stort website uden mange indgående links og med langsomme svartider, vil det være næsten umuligt for Google at crawle det til bunds.
Undersøgelser har desuden påvist, at hvis et website ikke er færdigloadet efter 5 sekunder, vælger over 50% af brugerne at lukke browseren eller trykke på tilbageknappen. Google måler på lige netop denne brugeradfærd, og det trækker ned i den samlede score for dit website.
Ved at forbedre load hastigheden på dit website, giver du dine brugere en langt bedre oplevelse, og der er en rigtig god chance for, at de bruger længere tid på dit website på dette grundlag. Bruger brugerne længere tid på dit website, er dette et signal til Google om, at dit website er velfungerende, og at brugerne finder det interessant. Det er noget, der tæller meget positivt i Googles vurdering. Google benytter den dag i dag, et system der hedder Core Web Vitals, til at rådgive om generel website hastighed og opfattet hastighed.
Læs mere om hastighed og core web vitals:
Værktøjer til at måle dit websites hastighed:
- Google Page Speed Insights – Vurdering af hvor god du er til at overholde gængse hastighedsoptimeringspraksisser, samt Silverlight hastighedsmålinger, baseret på ægte brugeres loadtider
- Pingdom Tools – (Vælg Hamborg som server, for danske websites) – Direkte måling af dit websites hastighed
Artikler om teknisk SEO
Produktvarianter Schema Mark up – Product Variant
I 2022 udvidede...
Sådan håndterer du interne 3xx URLs
Redirects af typen...
Sådan får du dine videoer ud i søgeresultaterne – Se de nye krav for visning af video i SERP
Tilbage i december...
I den tekniske optimering vurderes også linkstruktur, altså hvordan du navigerer dine brugere rundt på din hjemmeside, både igennem dit indhold, men især også igennem dine primære navigationselementer. Der kan dog også sagtens være langt mere alvorlige problemer, så som elementer på hjemmesiden eller hele sider og sektioner, som søgemaskiner ikke kan læse og brugerne derfor ikke finde. Kan søgemaskinerne ikke få adgang til dit indhold, kan de ikke indeksere det – og kan de ikke indeksere det, kan det ikke findes i søgemaskinerne. Teknisk SEO-optimering er et bredt emne. Du kan læse en hel del artikler om det her på bloggen.
Indeksering
En korrekt og god indeksering, er det første skridt i ethvert SEO-setup. Er en side på et website ikke indekseret, kan siden ikke rangere i søgeresultaterne, og dermed kan den ikke findes. Det svarer i realiteten til, at siden ikke eksisterer – for søgemaskinebrugere i hvert fald.
Alle publicerede sider på et website bør være indekseret. Det gælder naturligvis ikke de sider, man bevidst fravælger. Er alle sider ikke indekseres, kan dette skyldes problemer i det tekniske setup eller manglende indgående links til websitet. Google crawler og indekserer sider ud fra hvor mange in
dgående links det har. Jo flere links et website har pegende på sig, des mere tålmodighed tilskrives og des dybere vil Googlebot crawle websitet. Der kan dog være mange problematikker, der gør det svært eller ligefrem helt umuligt for Googlebot at indeksere et website.
- Vil du vide mere om indeksering i søgemaskiner? Så læs mere her.
- Vil du vide mere om crawling? Så læs mere her
Header respons fejlkoder
En header responskode er en del af svaret, som webserveren afgiver på en forespørgsel, uagtet om denne forespørgsel kommer fra en browser eller en bruger. Det er meget vigtigt, at serveren returnerer korrekte Server Header Respons koder. Sider der findes på websitet skal svare med en status 200 OK kode, mens sider, der ikke findes, skal svare med en 404-kode. Sider, der melder 40x-fejl, bør 301 redirectes til en ny passende URL.
Sider, der er flyttet, skal svare med et korrekt 301 redirect. Der findes en lang række forskellige fejlkoder. Dem, du ofte støder på, er 404, 408, 403 og 402, samt 301 og 302. Herunder finder du en kort forklaring på, hvad de forskellige responskoder indebærer:
Fejlkoder:
- 20x koder= Klient forespørgsler bliver succesfuldt modtaget.
- 30x koder= Redirect-koder, der kræves handling fra brugeragenten før der kan svares korrekt fra serveren. Eksempelvis kunne dette være et 301 redirect, hvor der peges videre på en anden side, der er den endelige destination for forespørgslen.
- 40x fejl= Fejl, der skyldes brugeren eller klienten, som brugeren benytter. Det kan eksempelvis være, at brugeren indtaster URL forkert, og en 404-fejlside sendes retur.
- 50x fejl= Responsfejl der begynder med 5, indikerer at der er problemer med serveren.
Duplikeret indhold
Duplikeret indhold er et fænomen der opstår, når den samme side med identisk indhold kan findes på flere forskellige URL’er. Dette kan indebære indeksering af ligegyldige kategorisider, tag-sider, listesider, printsider og PDF-sider, som mange CMS systemer kommer med per default.
Det er funktioner, der kan være brugbare for dine læsere, men føre til direkte problemer for dig i søgeresultaterne. Heldigvis kan disse udfordringer altid løses, og det kan sagtens lade sig gøre at SEO-optimere et site uden at gå på kompromis med brugervenligheden. Brugervenlighed er faktisk også er en vigtig del af SEO den dag i dag.
Duplicate content – en barriere for dit website
Duplicate content er en af de tekniske barrierer på dit website der bare må og skal løses. Søgemaskiner bryder sig ikke om duplikeret indhold. De foretrækker unikt indhold, og de vil ikke vise mere end én version af den samme side, da brugerne ikke har brug for mere end en enkelt version af det samme dokument.
Websitearkitektur
Hvorledes, du kategoriserer dit indhold, er ikke ligegyldigt. Det gælder om at sørge for at søgemaskinebotterne kan navigere ordentlig rundt på dit website og prioritere dine vigtigste emneområder først i hierarkiet. Det gælder om at sortere dit indhold i en klar hierarkisk opbygning, og det kan i bund og grund sammenlignes med et godt gammeldags arkivskab. Er indholdet i arkivskabet ikke sorteret ordentligt efter emne, navn mv., kan det være svært at finde de ønskede dokumenter, og det er netop sådan, du skal betragte dit website.
HTML Sitemap
Du skal ikke lade søgemaskinerne bestemme, hvad der er vigtigst – det er din opgave! Selvom søgemaskinerne den dag i dag er langt mere sofistikerede, end de var for 10 år siden, er de stadig ikke intelligent tænkende væsener som os, og de har brug for vores hjælp til at træffe de rigtige valg og beslutninger. Lader du søgemaskinerne bestemme, vil det være tæt på umuligt at opnå de bedste resultater med din SEO-indsats.
Vil du videre mere om HTML-sitemaps? Klik her for at læse mere.
Hastighed
For at opnå gode og høje placeringer i søgeresultaterne, er det ikke nok at have et velformuleret og flot website. Det skal også være hurtigt.
Website hastighed er blevet et meget vigtigt signal for søgemaskiner. Et langsomt website er en dårlig brugeroplevelse, og derfor advokerer Google også for hurtigere websites. De sidste par år har Google i den grad prøvet at få websiteejere til at fokusere på hastigheden. Det ses blandt andet på de mange værktøjer, de har udviklet og stillet til rådighed til formålet.
Websitehastighed påvirker også indeksering i søgemaskiner som Google. En bot har kun x mængde tid til rådighed, om denne tidsfaktor bestemmes ud fra, hvor mange kvalitetslinks man har pegende ind på websitet. Har man et stort website uden mange indgående links og med langsomme svartider, vil det være næsten umuligt for Google at crawle det til bunds.
Undersøgelser har desuden påvist, at hvis et website ikke er færdigloadet efter 5 sekunder, vælger over 50% af brugerne at lukke browseren eller trykke på tilbageknappen. Google måler på lige netop denne brugeradfærd, og det trækker ned i den samlede score for dit website.
Ved at forbedre load hastigheden på dit website, giver du dine brugere en langt bedre oplevelse, og der er en rigtig god chance for, at de bruger længere tid på dit website på dette grundlag. Bruger brugerne længere tid på dit website, er dette et signal til Google om, at dit website er velfungerende, og at brugerne finder det interessant. Det er noget, der tæller meget positivt i Googles vurdering.
Code-to-text ratio
Den procentvise andel af tekst i forhold til alle andre tegn på en side (kode), kaldes i fagsprog text to code ratio. Det er vigtigt i forhold til SEO, for ethvert website at minimere brugen af kode til det absolutte minimum, så websitet loades hurtigst muligt, og så koden, som Google skal scanne, er så minimal som muligt. Dette kan give en bedre og dybere indeksering af dit website.
HTTPS
HTTPS verificerer over for en server, at det er det rigtige website, som serveren kommunikerer med. Al denne kommunikation er krypteret, og af samme årsag er stort set alle betalingsløsninger også baseret på HTTPS.
Generelt set bør alle websites der behandler transaktionsoplysninger benytte HTTPs af sikkerhedsmæssige årsager, men Google vil også gerne have at helt almindelige websites, gør sig brug af den sikre forbindelse, frem for den mere åbne HTTP-løsning. Google har siden 2015 advokeret for brugen af HTTPs på alle typer af websites for at gøre internettet mere sikkert, og når Google beder os om at gøre dette, bør vi lytte.
Google selv har været ude og fortælle tilbage at HTTPs ville give et mindre rankingboost, dette har de siden bekræftet af flere omgange og det er også det, vi ser ved migreringer.
Arbejdet med SEO går i meget bred forstand ud på at optimere processor, så længe de giver bare en lille fordel i søgeresultaterne, og dette er en af de initiativer. På nuværende tidspunkt, får man ikke synderligt meget ud af at skifte over til HTTPs, men det er noget, der skal gøres før eller siden. Står du over for en relancering af dit website, eller skal du skifte domænenavn, bør der tilknyttes et HTTPs-certificikat.
#3: Indhold (On page SEO)
Indholdet på din hjemmeside er det, der danner grobund for besøgende gennem Google. Derfor er det også vigtigt, at du optimerer dit indhold efter de søgninger, du ønsker at blive fundet på.
Indholdet på dit website, er det der danner grobund for besøgende igennem Google. De ord og de sætninger, du bruger, er dem du som udgangspunkt vil kunne blive fundet på i søgemaskinerne. Derfor er det også vigtigt, at du bruger de ord og de sætninger, som din målgruppe benytter, når de skal beskrive din virksomhed, for det er de ord og de sætninger, som de vil bruge, når de søger efter dig og dit website
TL;DR – Hurtig opsummering af on-page SEO
– Indholdsoptimering: Din tekst skal matche de søgeord og sætninger, som din målgruppe bruger, for at forbedre synligheden i søgemaskiner.
– Semantisk forståelse: Google kan rangere sider baseret på kontekstrelevans, selv uden præcise søgeord, takket være Hummingbird-algoritmen og vektoranalyse.
– Meta-tags: Optimer sidetitler og meta-descriptions, så de tiltrækker brugere og matcher deres søgeintention – korrekt brug af søgeord hjælper med at forbedre klikrater.
– Søgeordsanalyse: Identificér relevante søgeord gennem analyse og integrér dem i indhold og titler for maksimal synlighed og relevans.
– Billeder og video: Brug alt- og title-tags til at optimere medier for bedre placering i billed- og videosøgninger samt øget tilgængelighed for alle brugere.
Google er nu blevet særdeles dygtig til at forstå indhold og kan rangere en hjemmeside for ord og sætninger, som ikke nødvendigvis er nævnt direkte. Så længe der er en tæt semantisk sammenhæng mellem det, der skrives, og det, der søges på, kan man eksempelvis rangere på ordet “æble” uden at bruge det direkte, hvis man har en artikel, der grundigt beskriver æblet. Dette er muligt takket være Googles Hummingbird-algoritme og brugen af vektorer, som hjælper algoritmen med at samle viden om ord og forstå intentioner bag søgninger. Disse vektorer gør det muligt for Google at analysere relationer mellem ord og koncepter på tværs af forskellige søgninger. Som det semantiske web fortsætter med at udvikle sig, vil Google kun blive bedre til at forstå og udnytte indhold.
Når du arbejder med indholdet på et website, er det vigtigt at optimere sidetitler og meta-descriptions. Disse fungerer som din annoncetitel og annoncetekst i de organiske søgeresultater og har stor betydning for, hvordan brugerne ser og klikker på dit site. Derefter handler optimeringen om selve indholdet: Det er væsentligt, at indholdet matcher målgruppens søgeadfærd, og at der findes specifikke sider, der beskriver de services og produkter, du tilbyder og ønsker at rangere på.
En vigtig del af SEO-arbejdet kan også være at justere indholdet ved enten at udvide eller indsnævre det for at forbedre sidens placering. Denne justering sker med udgangspunkt i brugerens intention (user intent) – altså hvilken type svar eller information brugeren forventer. Hvis en bruger eksempelvis søger et kort svar på et simpelt spørgsmål, skal de ikke præsenteres for en lang, dybdegående artikel. Ved at tilpasse indholdets omfang og præcision til det, brugeren søger, kan du opnå bedre synlighed og klikrater i søgeresultaterne.
Søgeord
Det gælder om at tale samme sprog som dine kunder! Ligegyldigt hvad du selv mener dine produkter eller ydelser hedder, er det vigtigt, at du bruger de samme betegnelser som dine kunder, for det er dem, de søger på og derfor dem, som du skal være synlige på. Dine søgeord og søgefraser finder du gennem en søgeordsanalyse – uden en søgeordsanalyse arbejder du i mørke, og det er hverken brugbart for dig eller de kunder, der gerne vil finde dig og dine ydelser.
Når du arbejder med søgeordsanalyser, handler det om at identificere de søgeord og søgefraser, som er mest relevante og lukrative for din forretning. Et værktøj som Google’s eget søgeordsværktøj kan være en god start, men den vigtigste del af analysen er ofte at kunne læse mellem linjerne og forstå, hvad din målgruppe søger, og hvilke søgeord der bedst repræsenterer din virksomhed.
Dine valgte søgeord skal integreres som en del af den interne SEO-optimering på dit website. Dette indebærer, at dine sidetitler, tekster og meta-descriptions arbejder sammen for at give den bedste oplevelse til brugerne, der finder dig gennem søgemaskinerne. Ved at fokusere på relevante søgeord og skabe indhold, der opfylder brugerens intention, kan du både forbedre din placering og skabe en oplevelse for de besøgende.
Sidetitler / Titeltag
En sidetitel eller titeltag om man vil, oplyser både brugere og søgemaskiner om den pågældende sides emne. Sidetitlen skal derfor være sigende, nøjagtig og samtidig have en klar CTA (Call To Action), der får den søgende ind på hjemmesiden.
Basalt set, kan du betragte din sidetitel som din annonces titel, for når din side dukker frem i søgeresultaterne, er det den der skal fange brugeren, sammen med din META-description. Din sidetitel er en af de vigtigste elementer, som du kan skrue på. Google ligger stor vægt på, hvad der står i din sidetitel, hvordan det er formateret, og i hvilken rækkefølge ordene kommer i.
Søgeord i din titel
Det er derfor vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser i forhold til dine vigtigste søgeord for den pågældende side. Du kan sagtens have flere søgeord i titlen, men lav det som en hel og sigende tekststreng, så du er sikker på, at brugerne også får lyst til at klikke på resultatet. Du kan være placeret nok så godt, men hvis de søgende vælger at klikke på de andre resultater, fordi de har en bedre titel, er du lige vidt.
Pas på med at bruge dine søgeord for meget
I gamle dage (læs for få år siden) var det normalt, at man søgeordsstuffede sine titler, netop fordi Google lytter så meget til, hvad der står i den. Og det virkede skam også, men Google blev smartere, og den dag i dag kan du risikere slet ikke at blive vist, hvis du skriver dine søgeord for frekvent i både tekst og titler. Så sørg nu for at holde dig på god jord med både Google og de søgende. Brug dit primære søgeord og måske et til to ekstra, men brug det i en sætning, og placer dine søgeord, hvor det giver mening fremfor altid at sætte dem forrest.
Meta descriptions (Beskrivelser)
En sides meta description, er den bagvedliggende beskrivelse og er en slags opsummering af sidens indhold til både Google, søgende og andre søgemaskiner. Hvor din sidetitel er din overskrift for din annonce, er meta beskrivelsen din sælgende og supplerende tekst, der støtter op omkring din sidetitel, men som samtidig fortæller mere om, hvad man kan forvente at finde på siden.
Google lytter ikke altid til din egen beskrivelse
Det er ikke altid, at Google vælger at bruge din meta description, hvis en bruger har brugt en søgefrase, som findes på din side, kan Google vælge at fremhæve disse, da brugeren på denne måde er sikret at finde præcis det, han søger. Det sikrer dermed flere kliks og Google er vældig god til at vælge de rigtige strenge, når det er nødvendigt.
Søgeord i descriptions, har ingen betydning for placering
Det har ingen betydning for din placering, om du placerer dine søgeord i dine meta descriptions, men det kan få flere søgende til at klikke på dit resultat, da søgeordet bliver fremhævet, hvis det findes i deres søgestreng. Så brug dine søgeord med måde i dine meta descriptions.
Læs mere om META descriptions i mit indlæg, 20 tips til dine META Descriptions.
Overskrifter (Headers)
Unikke overskrifter, både overordnede så vel som underoverskrifter, bør altid formateres med et H-tag. Det er den sikreste og eneste måde, vi kan fortælle søgemaskinerne, at der er tale om en overskrift.
Søgemaskinerne vægter derfor det, der står i overskrifterne højere end den almindelige brødtekst, da det er et opmærksomhedsskabende element. Fordi vi selv definerer overskriften, må den være relevant for det, der skrives om.
Generelt set bør headers være formateret korrekt. Første overskrift på en side bør bære H1, og stylingen af denne bør være markant størst, da det er den bærende overskrift. Herefter bruges i rækkefølge, h2, h3, h4 mv.
Billeder & video
Søgemaskineresultaterne er evigt skiftende, og de seneste par år har vi set mere og mere til universelle resultater, som det hedder, når billeder og video integreres direkte i søgeresultaterne. Det giver yderligere muligheder for at blive set i søgeresultaterne, og du kan skille dig ud fra de andre resultater. Undersøgelser peger på, at brugere er mere tilbøjelige til at klikke på videoer og billeder end almindelige tekstbaserede søgeresultater. Har du mulighed for det, bør du derfor sørge for at gøre en indsats i dit SEO-arbejde her.
Vil du læse mere om optimering af videoer ift. SEO, så klik her
Billeder – Alt og title tags
Selvom Google og andre søgemaskiner er blevet bedre til at afkode billeder ved hjælp af avanceret billedgenkendelsesteknologi, er det stadig vigtigt at hjælpe søgemaskinerne med at forstå indholdet og relevansen af dine billeder. Ved at bruge alt-tags kan du beskrive, hvad billedet viser, hvilket gør det lettere for søgemaskinerne at forstå billedets kontekst, især hvis billedet ikke kan afkodes fuldstændigt.
Title-tags kan yderligere hjælpe ved at give en kort og præcis beskrivelse, som både søgemaskiner og brugere kan se.
Alt- og title-tags forbedrer ikke kun din synlighed, men også tilgængeligheden, da beskrivelsen læses højt for brugere, der benytter skærmlæsere. Sammen hjælper disse tags med at sikre, at dine billeder både er søgemaskinevenlige og brugervenlige.
Et alt-tag er et alternativt tag, man oprindeligt benyttede til at forklare, hvad et billede omhandler, for at svagtseende kan afkode det. Tagget læser Google også, og de lægger megen vægt på det. Den anden metode er igennem title-tagget. De to er vidt forskellige. Alt tagget skal beskrive billedet, mens title-tagget blot skal fortælle, hvad det, der er på billedet, hedder.
Ved at udnytte alt-tags og titler, kan vi i højere grad fortælle Google, hvad billederne omhandler, og hvad de viser og samtidig forøge relevansen af en given side. Ved at optimere billederne er der også en langt større chance for at blive placeret højt i Googles billedsøgning.
Vil du læse mere om søgemaskineoptimering af billeder? Klik her.
Artikler om on page SEO
Hvorfor webtilgængelighed er vigtigt for din synlighed
Tilgængelighed,...
Sidetitler i 2025 – Sådan skaber du optimerede titler
Sidetitler er og...
Hvor langt skal mit indhold være for at rangere 1 i Google?
"Hvor langt skal...
#4: Autoritet (Ekstern optimering – links)
Er der styr på det tekniske fundament for websitet og er der udarbejdet målrettet og konverterende indhold, er det på tide at komme i gang med den disciplin inden for SEO, der kan gøre mest for placeringerne i søgeresultaterne – nemlig arbejdet med indgående links til dit website, også kaldet linkbuilding.
TL;DR – Hurtig opsummering af linkbuilding
– Linkbuilding og autoritet: Links til din hjemmeside fungerer som “stemmer” og kan styrke din placering i søgeresultater, især når links kommer fra troværdige og relevante kilder.
– Naturlig linkprofil: En varieret linkprofil med links fra forskellige kilder, som blogs, nyhedswebsites og sociale medier, hjælper med at skabe en autentisk linkprofil, der opfattes positivt af Google.
– Risici ved manipuleret linkprofil: Overdreven brug af ensartede eller lavkvalitetslinks kan skade dit SEO-arbejde, så undgå at manipulere linkprofilen for hurtige resultater.
– Linkkvalitet over kvantitet: Links fra troværdige og relevante sider vægter højere end links fra tilfældige eller ikke-relevante kilder.
– Linkbuildingstrategier: Arbejd strategisk med at skaffe links gennem relevant indhold, linkbait og outreach – og sørg for, at nye links bidrager positivt til din samlede linkprofil.
Links fungerer som stemmer i søgemaskinernes øjne, og det er netop Googles brug af linkanalyser, der gjorde deres søgemaskine så populær. Ved at vurdere links som anbefalinger fra ét website til et andet kan Google bedømme vigtigheden og troværdigheden af et website. Jo flere stemmer (links) et site modtager, des bedre signalerer det popularitet og relevans – men det er ikke kun antallet, der tæller.
Ligesom vi i den fysiske verden vurderer en anbefaling ud fra, hvem der giver den, gør Google det samme. Er afsenderen troværdig og tematisk relevant, vægter linket højere. Et link fra Interflora.dk til en blomstershop er eksempelvis langt mere værd end et link fra en generel side uden relevans, som din mosters strikkeside.
At arbejde med links – eller linkbuilding – er derfor en kompleks disciplin. Dårlige links kan skade dit website alvorligt og ødelægge fundamentet for dine rangeringer. Derfor skal du undgå at ”spamme” med links og være kritisk, hvis du hyrer en professionel til linkbuilding.
Historisk set var det Googles fokus på links, der revolutionerede søgemaskinerne. Links fungerer som den digitale pendant til anbefalinger i den fysiske verden. Antallet af links signalerer popularitet, mens kvaliteten og relevansen afgør, hvor meget et link bidrager til din autoritet. Det er derfor afgørende at arbejde strategisk med linkbuilding, enten ved selv at skabe links, påvirke andre til at linke (linkbait) eller ved direkte outreach til relevante websiteejere.
Linkprofil
Når der arbejdes med linkbuilding, handler det om at optimere og styrke et websites linkprofil. En linkprofil er den samlede mængde links, der peger mod et website, og deres kvalitet, variation og naturlighed spiller en afgørende rolle for, hvordan Google vurderer sitet. Google har gennem årene udviklet avancerede algoritmer, der kan skelne mellem en naturlig linkprofil og en, der er manipuleret for at opnå bedre placeringer i søgeresultaterne. Det er derfor vigtigt at fokusere på langsigtede strategier og skabe en balanceret linkprofil, som overholder Googles retningslinjer.
En naturlig linkprofil indeholder links fra mange forskellige kilder og af varierende typer. Det kan være links fra debatforums, blogs, nyhedswebsites, sociale bogmærkesider og kataloger. Desuden bør der være en sund balance mellem nofollow og follow-links, ligesom der også kan forekomme links gennem URL-forkortere eller via redirects. Denne diversitet signalerer ægthed og troværdighed over for Google.
Hvorfor er en naturlig linkprofil vigtig?
Google ønsker at belønne websites, der opnår links organisk som resultat af værdifuldt indhold og brugerinteraktion, frem for manipulation. En unaturlig linkprofil – eksempelvis en profil domineret af links fra spammy websites eller links skabt med det ene formål at manipulere søgeresultater – kan føre til algoritmiske eller manuelle straffe fra Google. Dette kan drastisk forværre et websites placeringer og skade dets troværdighed i lang tid fremover.
Strategier for opbygning af en stærk linkprofil
At skabe en stærk linkprofil kræver en fokuseret og velovervejet tilgang:
1. Kvalitet frem for kvantitet: Links fra relevante og autoritative websites vægter højere end mange links fra mindre troværdige kilder. Et link fra et branchemagasin eller en anerkendt organisation kan eksempelvis have langt større værdi end ti links fra irrelevante blogs.
2. Variation i linktyper: En naturlig linkprofil har variation. Det betyder en blanding af links fra forskellige platforme og med forskelligt format, som både dofollow- og nofollow-links. En ensformig linkprofil kan vække mistanke hos Google.
3. Undgå unaturlige mønstre: Hvis din linkprofil eksempelvis pludselig får en stor mængde links på én gang, især fra lavkvalitetsdomæner, kan det trigge Googles algoritmer. Det er bedre med en kontinuerlig og organisk vækst.
4. Oprydning i eksisterende links: Inden du arbejder på at tilføje nye links, er det vigtigt at gennemgå din nuværende linkprofil. Hvis der er mange spammy eller irrelevante links, kan det være nødvendigt at fjerne eller disavow disse for at undgå, at de skader dit site.
En sund linkprofil er nøglen til SEO-succes
At bygge og vedligeholde en naturlig linkprofil er en kontinuerlig proces, der kræver tålmodighed og strategisk tænkning. Det er ikke en hurtig løsning, men resultaterne er langsigtede og bæredygtige. Når du arbejder med linkbuilding, bør dit mål altid være at skabe værdi – både for de websites, der linker til dig, og for brugerne. En stærk, diversificeret og naturlig linkprofil er en af de mest effektive måder at opnå og fastholde gode placeringer i Googles søgeresultater.
Mere om linkbuilding
Jeg har efterhånden skrevet en del artikler om linkbuilding, og du kan finde dem alle her. Udover artiklerne har jeg også skrevet den eneste danske bog om emnet, Linkbuildingbogen, med over 200 a4 siders viden om links og linkbuilding.
Artikler om (Ekstern optimering – links)
Hvad har vi lært om links og linkbuilding fra Google-lækket?
Du har helt...
Sådan blokerer du for linktrackers og skjuler dine links for dine konkurrenter
Nogle gange støder...
Hunter.io anmeldelse – Linkbuilding outreach værktøj
At finde nye leads...
Brugerorienteret SEO
Brugerorienteret SEO fokuserer på at skabe en søgeoplevelse, der ikke kun tiltrækker besøgende, men også fastholder og engagerer dem.
TL;DR – Hurtig opsummering af brugerorienteret SEO
– Brugerorienteret SEO: Fokuserer på at skabe en oplevelse, der tiltrækker, fastholder og engagerer besøgende.
– Brugerengagementsdata: Google vurderer brugeradfærd, såsom tid på websitet, afvisningsprocent og handlinger (klik, downloads, mv.), for at forstå sidens relevans og kvalitet.
– Kvalitetsopdateringer: Algoritmer som Panda, Phantom og Fred bekæmper lavkvalitetsindhold ved at justere placeringer baseret på brugerengagement.
– Optimering af engagement: Analyser sider med høje afvisningsprocenter og kort besøgstid for at identificere og rette årsager til lavt engagement.
– Navboost og brugerdata: Læs mere om Googles brug af klikdata og engagement i min Navboost-artikel.
Brugerengagementsoptimering
Google har gennem de sidste mange år opbygget et omfattende datagrundlag baseret på brugernes adfærd, som de i stigende grad benytter i deres rangering af søgeresultater. Brugerengagement er derfor blevet et vigtigt emne i SEO, og Google anvender nu avancerede algoritmer til at måle, hvordan besøgende interagerer med et website, efter de lander på det igennem en Google søgning.
Med denne udvikling kan Google nu veje og rangere et website og herefter teste, om det lever op til brugernes forventninger. Hvis siden ikke møder disse forventninger, kan det indikere, at siden er placeret for højt eller måske slet ikke er relevant for den udførte forespørgsel. I sådanne tilfælde kan Google flytte resultatet ned eller fjerne det, for at give plads til andre sider, der bedre matcher søgeforespørgslen.
Navboost og brugerengagement
Navboost-algoritmen, som har været en del af Googles systemer siden 2005, hjælper netop Google med at justere placeringer baseret på klikdata og brugerinteraktioner som klik, dwell time, musebevægelser og scrolling. Læs mere om Navboost og Googles justering af brugerengagement her.
At Google kigger på brugerengagement som en del af deres rankingalgoritmer er relativt nyt. Præcist hvordan og hvor meget data fra disse interaktioner bruges, ved vi stadig ikke med sikkerhed. Dog er det klart, at engagementdata allerede nu påvirker rankings, og fremover vil have endnu større betydning for SEO. På nuværende tidspunkt kører Google tre større kvalitetsopdateringer – Panda, Phantom og Fred – som alle har til formål at identificere og nedjustere websites af lav kvalitet og det forventes at alle disse kigger på brugerengament som en bærende driver for kvalitet.
Hvor får Google brugerengagementsdata fra?
Google har adgang til en langt bredere mængde data end de fleste måske forestiller sig, og kan indsamle engagementdata fra flere platforme og kilder, herunder Google Toolbar, Adsense, Chrome-browseren, Analytics og Android-enheder som smartphones og tablets.
Hvilke brugerengagementsdata kigger Google på?
Google anvender avancerede systemer som Navboost til at analysere brugeres engagement og justere SERPs baseret på en række signaler. Selvom vi på ingen måder kender alle detaljer, ved vi, at Google sandsynligvis kigger på følgende data:
- Tid brugt på websitet (dwell time):Et centralt signal, der viser, om indholdet lever op til brugerens forventninger.
- Afvisningsprocent: En høj afvisningsprocent kan indikere, at siden ikke matcher brugerens hensigt.
- Antal sidevisninger pr. unikke bruger:Flere sidevisninger indikerer, at indholdet på siden er engagerende og værdifuldt.
- Pogo sticking: Når brugere hurtigt vender tilbage til søgeresultatsiden for at vælge et andet resultat, kan det signalere lav relevans.
•Interaktioner og handlinger: Engagementdata om klik på knapper, såsom køb, tilmelding til nyhedsbrev, samt klik på både interne og udgående links.
Navboost-algoritmen går endnu dybere ved at analysere musebevægelser, scrolling, og placering af klik, hvilket giver Google mulighed for at forstå præcis, hvordan brugerne navigerer og interagerer med en side. Med disse data kan Google justere søgeresultaterne ud fra konkrete brugerdata.
Hvordan optimerer man brugerengagement?
Det kan være nemmere sagt end gjort, at optimere på brugerengagement. For det første kræver det en ret dyb indsigt i det analyseprogram man bruger, og man skal selv være i stand til, at afkode tendenser ud fra data – det er noget, som intet webstatistikprogram kan gøre for dig.
En af de bedste metoder er, at gå ind i sit analyseprogram og sortere på høje afvisningsprocenter, se om det er muligt at afkode, hvorfor mon brugerne forlader siden igen stort set lige efter, at de er landet på den.
Det kan der være mange årsager til. Det kan være, at siden ikke renderer korrekt, at der mangler noget tekst, eller at nogle billeder er i stykker – det kan også bare være, at kvaliteten af det der er på siden på ingen måder matcher brugerens forventninger. I så tilfælde må man finde ud af hvorfor og tilpasse siden.
I Google Analytics er det nemt at finde både afvisningsprocent, tid brugt på websitet og antal sider per bruger. Herudover er det nemt at sortere på besøgsforhold og andet, der kan være med til at forklare dårlige resultater på ens website. Samtidig bør man se på de sider, der klarer sig rigtig godt og eventuelt holde dem op i mod dem, der klarer sig markant dårligere – her vil det som ofte være muligt, at finde en tendens eller to, der kan arbejdes på.
Geografisk SEO – Skab synlighed, hvor dine kunder er
Geografisk SEO handler om at optimere din synlighed i søgeresultater, der er målrettet bestemte lokationer. Uanset om din virksomhed opererer lokalt, nationalt eller internationalt, kan geografisk SEO hjælpe med at tiltrække kunder i de områder, hvor din forretning har mest værdi af det. Ved at arbejde strategisk med geografisk målrettede søgeord, Google My Business, lokale backlinks og landingssider for specifikke markeder, kan du sikre, at din virksomhed optræder i de mest relevante søgeresultater.
Lokal SEO
Uanset om du er en lokal virksomhed, eller du opererer nationalt eller internationalt for den sags skyld, skal du være at finde i de lokale resultater. De lokale resultater er du nok allerede bekendt med – de synliggøres hver gang, der er nogle lokale butikker eller virksomheder i et område nær dig. Lokale listings i Google Places gør dette muligt, og det er nemt at sætte op og kan give hurtige resultater her og nu!
Lokal SEO kræver også links, for at opnå rigtig gode placeringer, her arbejder man dog primært med at skaffe links fra lokalområder i og omkring de steder, man gerne vil opnå lokale placeringer. Dette for at bekræfte over for Google, at man hører til i lokalområdet. Der kan også arbejdes med lokal SEO på det konkrete website, her kan arbejdes på søgeordskombinationer, der inkluderer byer og steder, hvor man servicerer sine kunder.
En af de ting, der giver højere placeringer i de lokale Google Places listings, der i søgeresultaterne vises med et kort og opkaldsmulighed, er flere bedømmelser. Jo flere bedømmelser du kan få fra Google brugere på din lokale listing i Google Places, des højere vil du blive placeret – i hvert fald hvis der er tale om positive anmeldelser.
Det er muligt at opnå gode placeringer i de lokale søgeresultater med en begrænset arbejdsmængde. Ikke overraskende, er der mindre konkurrence på en søgning på ”SEO konsulent Odense”, end der er på ”SEO konsulent”, som ikke dikterer noget område, men som er gældende på nationalt plan og dermed en del af det almindelige søgeindeks.
For Bondtofte og Co, som er et fynsk SEO bureau med SEO konsulenter bosiddende på Rugaardsvej i Odense, er det f.eks. vigtigt at fremkomme i toppen på denne søgning hos Google. Det samme gælder nok din lokale forretning.
International SEO
Hvis du vil markedsføre dine produkter eller ydelser i flere lande, skal der arbejdes med International SEO. International SEO er som begrebet indikerer, arbejdet med SEO internationalt, altså på tværs af landegrænserne. Det er en dog meget vigtigt, at man har gjort sig nogle overvejelser omkring det tekniske setup, for det er her forskellen ligger, og her man kan gøre den største forskel.
Der er grundlæggende flere forskellige måder at opsætte og køre International SEO på, og en af de første overvejelser, du skal gøre dig, er, hvorvidt du ønsker at operere med lokale domæner, eller om du ønsker at samle hele din pallette under et fælles top generisk domæne så som .com. Der er fordele og ulemper ved begge setups, og valget heraf afhænger i høj grad af dit nuværende standpunkt.
Linkbuilding skal gribes an på hvert marked
Selvom du måske vælger at operere på et samlet domæne, er det stadig meget vigtigt, at du modtager anbefalinger i form af links fra regionale områder, der matcher dine landesider. Dette bekræfter overfor Google, at dit indhold hører til i det pågældende land og kan også sikre dig besøg igennem henvisninger. Det virker altså som så meget andet på flere niveauer.
Pas på sprog, der bruges i flere lande
En af de største udfordringer man støder på i arbejdet med International SEO, er de lande, hvor borgerne snakker samme sprog, dette kunne være England, Australien, USA og New Zealand, hvor hovedsproget er engelsk.
Ønsker man at operere i disse markeder samtidig, er det vigtigt, at det sorteres korrekt, og at der bruges tekniske foranstaltninger så som href lang attributten, der dikterer både land og sprog. På denne måde kan Google forstå den geografiske opdeling på trods af nær ved identisk sprogbrug. Og kun ved brug af et sådan tag, kan man sikre sig ikke at lide dårlige rankings grundet duplicate content problemer.
Gratis søgemaskineoptimering eller hjælp udefra?
Ja, det er muligt at få gratis søgemaskineoptimering, hvis man selv udfører det. Dertil er det blot at iføre sig arbejdshandskerne og lade sig inspirere af de mange artikler om emnet. For selv de mest teknisk dygtige kan det dog være en uoverskuelig verden at begive sig ind i, derfor er det ofte en god investering at få hjælp udefra til optimering af ens website.
Alternativt kan du overveje at få professionel hjælp udefra. Priserne for SEO-tjenester varierer betydeligt afhængigt af leverandørens erfaring og de specifikke ydelser, der tilbydes.
Hvis du har spørgsmål om optimering af din hjemmeside, oplever fald i rangeringer eller ønsker at forbedre din linkbuilding-strategi, deler jeg gerne ud af min erfaring og viden. Du kan finde mere information om SEO-priser og tjenester på min prisoversigtsside.
SEO FAQ
Hvad er SEO?
Hvad koster SEO?
Hvorfor er SEO bedre målrettet end anden markedsføring?
Hvor hurtigt virker SEO?
Anbefalinger
Jeg har i gennem årenes løb til egnet mig en del anbefalinger. Du kan se to af dem neden for eller gå til min reference side hvis du ønsker yderligere referencer eller anbefalinger.
Rune Lusica Jørgensen
Christopher Bech Jensen
Seneste artikler fra bloggen
Hvorfor webtilgængelighed er vigtigt for din synlighed
Tilgængelighed, eller accessibility som det også hedder, er en vigtig del af ethvert moderne website. Ikke alene sikrer det, at din hjemmeside er brugervenlig for alle, uanset evner, men det kan også forbedre dine placeringer i Googles søgeresultater. En kombination...
Sidetitler i 2025 – Sådan skaber du optimerede titler
Sidetitler er og vil fortsat være en af de mest fundamentale SEO-elementer, men det er ikke længere nok at tænke sidetitler som statiske overskrifter. Ligesom at statiske overskrifter ikke nødvendigvis ville gøre sig godt i søgeresultaterne, skal sidetitler være...
Hvad er kunstig intelligens?
Kunstig intelligens (A.I) gør det muligt for maskiner at håndtere opgaver, som normalt ville kræve menneskelig intelligens at udføre. Kunstig intelligens har et hav af brugsscenarier, heriblandt billedanalyse, stemmegenkendelse, oversættelser mv. Kunstig intelligens...