SEO

SEO eller Search Engine Optimization er betegnelsen for det arbejde, der ligger i at optimere hjemmesider til søgemaskinerne. Ligegyldigt om du tilbyder fysiske produkter gennem en webshop, serviceydelser eller information, kan SEO hjælpe dig med at forøge dine placeringer i søgemaskinerne og dermed sikre dig flere besøgende til dit website.

HENT DIN E-BOG HER*

“Download min e-bog på 42 sider om links og linkbuilding. Dygtiggør dig selv og indtag søgeresultaterne.”

*Du tilmelder dig samtidig mit nyhedsbrev med nyheder, tips & tricks.

#1: Introduktion

Der er mange fordele ved SEO; brugere har større tiltro til de organiske resultater i forhold til de betalte, og når 8 ud af 10 forbrugere begynder deres købsproces på nettet, er det selvfølgelig her, du skal findes. Her på denne side, vil jeg føre dig igennem de forskellige parametre, man arbejder med.

#2: Intern SEO (On-page)

Når der arbejdes med SEO, er en af de første ting, man kigger på, webplatformen og dens evne til at styre udenom de tekniske udfordringer, som mange af disse byder på. Disse tekniske udfordringer kan forhindre dit sites evne til at blive placeret højt i de organiske søgeresultater, og det skal udbedres, før man går ind og kigger på de næste parametre i on-page SEO.

Indhold

Indholdet på et website er en af de vigtigste elementer på et website i forhold til SEO. Det er vigtigt, at de søgeord, der gerne vil skabes trafik på, bliver brugt på websitet og brugt på den mest effektive måde. Teksten skal udgøre en væsentlig del af en side og være det bærende element. Kort indhold eller indhold uden substans, kan i værste tilfælde udløse kvalitetsalgoritmen Panda.

Tekster skal være skrevet til brugere, men med søgemaskiner in mente. Det er vigtigt, at tekster engagerer og fastholder brugeren på en side. Dette er et succeskriterie for en godt optimeret side.

De vigtigste søgeord skal gå igen i alle siders elementer, dette værende titler, beskrivelser, brødteksten, billedtekst og overskrifter. Indholdet skal med andre ord omklamre det eller de søgeord,  som det søger at ramme.

Søgeord

Det gælder om at tale samme sprog som dine kunder! Ligegyldigt hvad du selv mener dine produkter eller ydelser hedder, er det vigtigt, at du bruger de samme betegnelser som dine kunder, for det er dem, de søger på og derfor dem, som du skal være synlige på. Dine søgeord og søgefraser finder du gennem en søgeordsanalyse – uden en søgeordsanalyse arbejder du i mørke, og det er hverken brugbart for dig eller de kunder, der gerne vil finde dig og dine ydelser.

Forskellige værktøjer

Når man arbejder med søgeordsanalyser, kan man bruge en lang række forskellige værktøjer, som for eksempel Google’s eget søgeordsværktøj, til at vurdere, hvilke ord der er lukrative for netop din forretning. Men der findes mange flere værktøjer, og det gælder også om at kunne læse mellem linjerne. Du kan læse om en del af metoderne her på denne hjemmeside, for det er nemlig sjældent nok at bruge bare ét værktøj; der findes mange metoder til at finde søgeord, og de skal alle benyttes for at opnå det optimale resultat.

Dine søgeord og søgefraser skal bruges som del af den interne SEO-optimering af dit website. Dine sidetitler, tekster og meta-descriptions skal alle sammen gå op i en højere enhed, der tillader de bedste placeringer samt de bedste brugeroplevelser for de besøgende, der finder dig igennem søgemaskinernes resultatsider.

Overskrifter (Headers)

Unikke overskrifter, både overordnede så vel som underoverskrifter, bør altid formateres med et H-tag. Det er den sikreste og eneste måde, vi kan fortælle søgemaskinerne, at der er tale om en overskrift.

Søgemaskinerne vægter derfor det, der står i overskrifterne højere end den almindelige brødtekst, da det er et opmærksomhedsskabende element. Fordi vi selv definerer overskriften, må den være relevant for det, der skrives om.

Generelt set bør headers være formateret korrekt. Første overskrift på en side bør bære H1, og stylingen af denne bør være markant størst, da det er den bærende overskrift. Herefter bruges i rækkefølge, h2, h3, h4 mv.

Sidetitler / Titeltag

En sidetitel eller titeltag om man vil, oplyser både brugere og søgemaskiner om den pågældende sides emne. Sidetitlen skal derfor være sigende, nøjagtig og samtidig have en klar CTA (Call To Action), der får den søgende ind på hjemmesiden.

Din sidetitel er din annonce på Googl

Basalt set, kan du betragte din sidetitel som din annonces titel, for når din side dukker frem i søgeresultaterne, er det den der skal fange brugeren, sammen med din META-description. Din sidetitel er en af de vigtigste elementer, som du kan skrue på. Google ligger stor vægt på, hvad der står i din sidetitel, hvordan det er formateret, og i hvilken rækkefølge ordene kommer i.

Søgeord i din titel

Det er derfor vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser i forhold til dine vigtigste søgeord for den pågældende side. Du kan sagtens have flere søgeord i titlen, men lav det som en hel og sigende tekststreng, så du er sikker på, at brugerne også får lyst til at klikke på resultatet. Du kan være placeret nok så godt, men hvis de søgende vælger at klikke på de andre resultater, fordi de har en bedre titel, er du lige vidt.

Pas på med at bruge dine søgeord for meget

I gamle dage (læs for få år siden) var det normalt, at man søgeordsstuffede sine titler, netop fordi Google lytter så meget til, hvad der står i den. Og det virkede skam også, men Google blev smartere, og den dag i dag kan du risikere slet ikke at blive vist, hvis du skriver dine søgeord for frekvent i både tekst og titler. Så sørg nu for at holde dig på god jord med både Google og de søgende. Brug dit primære søgeord og måske et til to ekstra, men brug det i en sætning, og placer dine søgeord, hvor det giver mening fremfor altid at sætte dem forrest.

Meta descriptions (Beskrivelser)

En sides meta description, er den bagvedliggende beskrivelse og er en slags opsummering af sidens indhold til både Google, søgende og andre søgemaskiner. Hvor din sidetitel er din overskrift for din annonce, er meta beskrivelsen din sælgende og supplerende tekst, der støtter op omkring din sidetitel, men som samtidig fortæller mere om, hvad man kan forvente at finde på siden.

Google lytter ikke altid til din egen beskrivelse

Det er ikke altid, at Google vælger at bruge din meta description, hvis en bruger har brugt en søgefrase, som findes på din side, kan Google vælge at fremhæve disse, da brugeren på denne måde er sikret at finde præcis det, han søger. Det sikrer dermed flere kliks og Google er vældig god til at vælge de rigtige strenge, når det er nødvendigt.

Søgeord i descriptions, har ingen betydning for placering

Det har ingen betydning for din placering, om du placerer dine søgeord i dine meta descriptions, men det kan få flere søgende til at klikke på dit resultat, da søgeordet bliver fremhævet, hvis det findes i deres søgestreng. Så brug dine søgeord med måde i dine meta descriptions.

Læs mere om META descriptions i mit indlæg, 20 tips til dine META Descriptions.

Billeder & video

Søgemaskineresultaterne er evigt skiftende, og de seneste par år har vi set mere og mere til universelle resultater, som det hedder, når billeder og video integreres direkte i søgeresultaterne. Det giver yderligere muligheder for at blive set i søgeresultaterne, og du kan skille dig ud fra de andre resultater. Undersøgelser peger på, at brugere er mere tilbøjelige til at klikke på videoer og billeder end almindelige tekstbaserede søgeresultater. Har du mulighed for det, bør du derfor sørge for at gøre en indsats i dit SEO-arbejde her.

Billeder – Alt og title tags

Google og de andre søgemaskiner, er ikke gode til at afkode billeder. Google har de sidste par år gjort deres billedgenkendelsessoftware langt bedre, men der er stadig lang vej endnu. Derfor er vi nødt til at hjælpe søgemaskinerne på vej, så de kan forstå, hvad der vises på vores billeder, og hvorfor de er der. Grundlæggende er der to måder, vi kan gøre dette på, men den metode som søgemaskinerne lytter mest til, er brugen af alt-tags.

Et alt-tag er et alternativt tag, man oprindeligt benyttede til at forklare, hvad et billede omhandler, for at svagtseende kan afkode det. Tagget læser Google også, og de lægger megen vægt på det. Den anden metode er igennem title-tagget. De to er vidt forskellige. Alt tagget skal beskrive billedet, mens title-tagget blot skal fortælle, hvad det, der er på billedet, hedder.

Ved at udnytte alt-tags og titler, kan vi i højere grad fortælle Google, hvad billederne omhandler, og hvad de viser og samtidig forøge relevansen af en given side. Ved at optimere billederne er der også en langt større chance for at blive placeret højt i Googles billedsøgning.

Meta Keywords

Meta Keywords er en gammel metode at fortælle Google og de andre søgemaskiner, hvad de kan forvente at finde på en given side. I søgemaskinernes første tid, var dette felt det eneste, som søgemaskiner kiggede på, og det var derfor ikke særligt udfordrende at være placeret højt på mange konkurrenceprægede søgeord og termer dengang.

META Description med Microformater.

Nej – Desværre… den går ikke længere

Den dag i dag scanner Google dit indhold, dine titler og beskrivelser og danner sig selv et overblik over, hvad det forskellige indhold omhandler. Der er dermed ikke brug for META-keywords mere, og du bør slet ikke bruge tid på dem overhovedet. Tværtimod, giver det blot dine konkurrenter et indblik i, hvad du gerne vil være godt placeret på, og den information har du bedre af at holde for dig selv. Og lad os lige tage den igen, meta keywords har ingen betydning for SEO.

 

–> Gå til toppen af artiklen, klik her

 

#3: Teknik

Teknisk SEO er arbejdet med at optimere på den tekniske platform. Den tekniske platform er fundamentet for placeringer i søgeresultaterne, og det er her vigtigt, at der ikke forefindes fejl og mangler. Fejl og mangler i forhold til teknik vil altid have en indflydelse på et websites evne til at rangere i søgemaskinerne.

Teknisk SEO dækker over mange forskellige arbejdsopgaver. Fælles for dem alle er, at de har til formål at forbedre og optimere hjemmesidens evne til at rangere i søgeresultaterne. I det følgende afsnit vil du få en gennemgang af mange af de vigtigste elementer inden for teknisk SEO.

Indeksering

En korrekt og god indeksering, er det første skridt i ethvert SEO-setup. Er en side på et website ikke indekseret, kan siden ikke rangere i søgeresultaterne, og dermed kan den ikke findes. Det svarer i realiteten til, at siden ikke eksisterer – for søgemaskinebrugere i hvert fald.

Alle publicerede sider på et website bør være indekseret. Det gælder naturligvis ikke de sider, man bevidst fravælger. Er alle sider ikke indekseres, kan dette skyldes problemer i det tekniske setup eller manglende indgående links til websitet. Google crawler og indekserer sider ud fra hvor mange indgående links det har. Jo flere links et website har pegende på sig, des mere tålmodighed tilskrives og des dybere vil Googlebot crawle websitet. Der kan dog være mange problematikker, der gør det svært eller ligefrem helt umuligt for Googlebot at indeksere et website.

Header respons fejlkoder

En header responskode er en del af svaret, som webserveren afgiver på en forespørgsel, uagtet om denne forespørgsel kommer fra en browser eller en bruger. Det er meget vigtigt, at serveren returnerer korrekte Server Header Respons koder. Sider der findes på websitet skal svare med en status 200 OK kode, mens sider, der ikke findes, skal svare med en 404-kode. Sider, der melder 40x-fejl, bør 301 redirectes til en ny passende URL.

Sider, der er flyttet, skal svare med et korrekt 301 redirect. Der findes en lang række forskellige fejlkoder. Dem, du ofte støder på, er 404, 408, 403 og 402, samt 301 og 302. Herunder finder du en kort forklaring på, hvad de forskellige responskoder indebærer:

Fejlkoder:

  • 20x koder = Klient forespørgsler bliver succesfuldt modtaget.
  • 30x koder = Redirect-koder, der kræves handling fra brugeragenten før der kan svares korrekt fra serveren. Eksempelvis kunne dette være et 301 redirect, hvor der peges videre på en anden side, der er den endelige destination for forespørgslen.
  • 40x fejl = Fejl, der skyldes brugeren eller klienten, som brugeren benytter. Det kan eksempelvis være, at brugeren indtaster URL forkert, og en 404-fejlside sendes retur.
  • 50x fejl = Responsfejl der begynder med 5, indikerer at der er problemer med serveren.

Duplikeret indhold

Kort fortalt kan der være problemer med duplikeret indhold. Duplikeret indhold er et fænomen der opstår, når den samme side med identisk indhold kan findes på flere forskellige URL’er. Dette kan indebære indeksering af ligegyldige kategorisider, tag-sider, listesider, printsider og PDF-sider, som mange CMS systemer kommer med per default.

Det er funktioner, der kan være brugbare for dine læsere, men føre til direkte problemer for dig i søgeresultaterne. Heldigvis kan disse problemer altid løses, og det kan sagtens lade sig gøre at SEO-optimere et site uden at gå på kompromis med brugervenligheden. Brugervenlighed er faktisk også er en vigtig del af SEO  i dag.

Duplicate content – en barriere for dit website

Duplicate content er som sagt et stort problem, og det er en af de tekniske barrierer på dit website der bare må og skal løses. Google bryder sig i den grad ikke om duplikeret indhold. Google foretrækker unikt indhold, og de vil ikke vise mere end én version af den samme side, da brugerne ikke har brug for mere end en version.

For at fjerne duplikeret indhold, skal du først vide, hvor du skal kigge efter det, og der er flere steder på et website, hvor det er oplagt at kigge på først.

Domænet

Domænet er den primære indgangsvinkel til et website, og det peger hen på selve websitet og dets filer. Et domæne skal i forhold til søgemaskiner kun svare på en enkelt adresse, yderligere adresser skal redirectes til den korrekte. Dette sker for at sikre, at søgemaskinebotterne og brugere altid lander på den version, der ønskes som den primære.

Problemer med håndtering af domæner og manglende kanonikale elementer, subdomæner og domæner imellem kan føre til massive problemer med duplikeret indhold. Svarer domænet både med www og uden www har man to identiske website, herunder også alle undersider. Det samme scenarie gør sig gældende, hvis et website svarer med http og https mv.

Forsiden

I mange CMS-systemer, kan man tilgå forsiden af websitet ikke bare én gang, men to til mange gange. Forsiden er samtidig den stærkeste side på hele dit website, da det er her de fleste naturlige organiske links vil pege hen. Samtidig er forsiden bindepunktet og indgangsvinklen til resten af dit website.

Derfor er forsiden også den vigtigste side på dit website, og den er lige netop den side, som du for alt i verden vil undgå, er duplikeret.

Mange indgangsvinkler til forsiden

Mange CMS-systemer kommer som sagt med flere indgangsvinkler til forsiden. I mange systemer vil der være oprettet en side, der hedder forside eller frontpage, som ses efter selve domænenavnet. Hvis dit website er tilgængeligt på en sådan har du med stor garanti et duplicate content problem.

Men inden du skynder dig at ringe til din SEO-leverandør, bør du lige tjekke kildekoden på din forside for at se om der forefindes et canonical tag, der peger på din primære forside, hvilket vil være dit domænenavn. Finder du en sådan, har du ikke et problem. Tjek alle versioner af din forside efter canonical tag. Findes dette ikke, skal du enten have lavet dette eller bruge min foretrukne metode; et 301 redirect også kendt som en permanent flytning.

Kategorisider

Hvis du driver en webshop, har en stor blog, et helt almindeligt indholdssite med masser af indhold bruger du formentlig sidenumeringsresultater. Sidenumeringsresultater er en samling af links, dybere ned i dine kategorisider. Disse sider vil som ofte have samme sidetitel og samme indhold, som din første kategoriside, og det betyder duplikeret indhold. Der er flere måder at løse denne slags duplikeret indhold på. Den første, jeg vil anbefale dig at bruge, er rel=next rel=prev, som er et tag, der fortæller Google, at her er der godt nok en listevisning, men det er et stort sammenkædet dokument, som blot strækker sig over flere sider.

Et andet løsningsforslag, kunne være at sætte noindex, follow ind på de ekstra kategoriseringssider, som fortæller Google, at de ikke skal smide listerne i index men stadig følge links og crawle dit website.

Er denne løsning heller ikke en mulighed, kan man også bruge canonical tag til at fortælle Google, at der her forefindes flere sider, der er identiske, men det er den primære, vi vil have vist. Canonical tagget tilføjes på alle ekstra listevisninger og peger på den primære kategoriside.

Sorteringsmuligheder

De fleste CMS-systemer kommer med en eller flere sorteringsmuligheder. Det er en fin finesse for brugeren men et stort problem i forhold til søgemaskinerne, som finder og indekserer alle disse sorteringsmuligheder. Problemet er, at det i bund og grund blot er de samme sider, som er blevet sorteret anderledes.

Hvis brugere linker til en side, der ikke er den primære, vil jeg anbefale dig at bruge canonical tag, således at linkjuicen blive overført til den rigtige URL. I sådan et setup her, kan man desværre ikke benytte sig af 301 redirects, da det ville ødelægge sorteringsfunktioner og gøre dem ubrugelige. Dermed ødelægger man brugeroplevelsen.

Kan der ikke benyttes canonical tag af den ene eller anden grund, må man benytte sig af noindex, follow.

 

–> Gå til toppen af artiklen, klik her

Websitearkitektur

Hvorledes, du kategoriserer dit indhold, er ikke ligegyldigt. Det gælder om at sørge for at søgemaskinebotterne kan navigere ordentlig rundt på dit website og prioritere dine vigtigste emneområder først i hierarkiet. Det gælder om at sortere dit indhold i en klar hierarkisk opbygning, og det kan i bund og grund sammenlignes med et godt gammeldags arkivskab. Er indholdet i arkivskabet ikke sorteret ordentligt efter emne, navn mv., kan det være svært at finde de ønskede dokumenter, og det er netop sådan, du skal betragte dit website.

HTML Sitemap

Du skal ikke lade søgemaskinerne bestemme, hvad der er vigtigst – det er din opgave! Selvom søgemaskinerne den dag i dag er langt mere sofistikerede, end de var for 10 år siden, er de stadig ikke intelligent tænkende væsener som os, og de har brug for vores hjælp til at træffe de rigtige valg og beslutninger. Lader du søgemaskinerne bestemme, vil det være tæt på umuligt at opnå de bedste resultater med din SEO-indsats.

Hastighed

For at opnå gode og høje placeringer i søgeresultaterne, er det ikke nok at have et velformuleret og flot website. Det skal også være hurtigt.

Website hastighed er blevet et meget vigtigt signal for søgemaskiner. Et langsomt website er en dårlig brugeroplevelse, og derfor advokerer Google også for hurtigere websites. De sidste par år har Google i den grad prøvet at få websiteejere til at fokusere på hastigheden. Det ses blandt andet på de mange værktøjer, de har udviklet og stillet til rådighed til formålet.

Websitehastighed påvirker også indeksering i søgemaskiner som Google. En bot har kun x mængde tid til rådighed, om denne tidsfaktor bestemmes ud fra, hvor mange kvalitetslinks man har pegende ind på websitet. Har man et stort website uden mange indgående links og med langsomme svartider, vil det være næsten umuligt for Google at crawle det til bunds.

Undersøgelser har desuden påvist, at hvis et website ikke er færdigloadet efter 5 sekunder, vælger over 50% af brugerne at lukke browseren eller trykke på tilbageknappen. Google måler på lige netop denne brugeradfærd, og det trækker ned i den samlede score for dit website.

Ved at forbedre load hastigheden på dit website, giver du dine brugere en langt bedre oplevelse, og der er en rigtig god chance for, at de bruger længere tid på dit website på dette grundlag. Bruger brugerne længere tid på dit website, er dette et signal til Google om, at dit website er velfungerende, og at brugerne finder det interessant. Det er noget, der tæller meget positivt i Googles vurdering.

Google Pagespeed Insights

Googles hastighedsvurderingsværktøj hedder Pagespeed Insights. Værktøjet giver dit website karakterer ud fra en række forskellige foruddefinerede kriterier. Her kan der være tale om komprimering af billeder, filer, scripts og sammenlægning af css-filer mv. Alt sammen elementer der er med til at forbedre loadhastigheden af dit website.

Et godt optimeret website, får en score på over 90, du kan teste dit eget website, ved at klikke her.

Pingdom Tools

Et andet fantastisk værktøj, du kan benytte til at teste dit website med, er det gratis værktøj Pingdom Tools. Pingdom Tools giver en meget nøjagtig loadgraf for hele dit website, hvor du nemt kan afkode, hvilke elementer på dit website, der er længst om at loade. Du får med andre ord data, der er til at føle og tage handling på. Pingdom Tools giver dig også loadtiden fra dit website, der findes desværre ikke en dansk server, derfor bør du, for den mest præcise måling, bruge Stockholm-serveren, der er tættest på Danmark.

For et år siden havde et website været hurtigt, hvis det loadede på under et sekund, men i 2016 skal dit website gerne loade på under 500 ms. I hvert fald hvis det skal gøre sig blandt de hurtigere websites. Du kan teste dit eget website, ved at klikke her.

Code-to-text ratio

Den procentvise andel af tekst i forhold til alle andre tegn på en side (kode), kaldes i fagsprog text to code ratio. Det er vigtigt i forhold til SEO, for ethvert website at minimere brugen af kode til det absolutte minimum, så websitet loades hurtigst muligt, og så koden, som Google skal scanne, er så minimal som muligt. Dette kan give en bedre og dybere indeksering af dit website.

HTTPS

HTTPS verificerer over for en server, at det er det rigtige website, som serveren kommunikerer med. Al denne kommunikation er krypteret, og af samme årsag er stort set alle betalingsløsninger også baseret på HTTPS.

Generelt set bør alle websites der behandler transaktionsoplysninger benytte HTTPs af sikkerhedsmæssige årsager, men Google vil også gerne have at helt almindelige websites, gør sig brug af den sikre forbindelse, frem for den mere åbne HTTP-løsning. Google har siden 2015 advokeret for brugen af HTTPs på alle typer af websites for at gøre internettet mere sikkert, og når Google beder os om at gøre dette, bør vi lytte.

Google selv har været ude og fortælle tilbage at HTTPs ville give et mindre rankingboost, dette har de siden bekræftet af flere omgange og det er også det, vi ser ved migreringer.

Arbejdet med SEO går i meget bred forstand ud på at optimere processor, så længe de giver bare en lille fordel i søgeresultaterne, og dette er en af de initiativer. På nuværende tidspunkt, får man ikke synderligt meget ud af at skifte over til HTTPs, men det er noget, der skal gøres før eller siden. Står du over for en relancering af dit website, eller skal du skifte domænenavn, bør der tilknyttes et HTTPs-certificikat.

–> Gå til toppen af artiklen, klik her

Sociale META-Tags

Hvis dine indsatser på de sociale medier skal bære frugt og supplere dit arbejde med SEO, er det vigtigt, at der er sikret korrekt visning på sociale medier. Er de sociale meta-tags ikke implementeret, kan dette sænke delingsfrekvensen af websitet markant.

Dårligt optimerede sider, det vil sige sider der ikke er tagget, fremstår tomme, uden billeder eller uden tilhørende tekst. Dette påvirker de brugere der ser et eventuelt opslag. Chancen for at de klikker på det, bliver voldsomt forringet og chancen for at de vælger at dele indholdet er endnu mindre. Nu færre der ser en deling, nu mindre chance er der for at dette kan føre til et link fra et regulært website.

Du skal implementere sociale meta-tags, fra alle de sociale medier, der aktivt benyttes i din branche og af din målgruppe. Du finder de forskellige sociale META-tags, på de respektive sociale mediers hjemmesider. De vigtigste i Danmark, er på nuværende tidspunkt, Facebook, Twitter, Google+, Instagram og Pinterest, samt Linkedin.

#4: Ekstern SEO (Off-page)

Du har nu fået gennemgået store dele af den interne SEO. Følgende afsnit vil omhandle alle de eksterne aktiviteter, der er nødvendige at arbejde med for at opnå gode og stabile søgemaskineplaceringer. Den eksterne del af SEO er faktisk det område, hvor størstedelen af indsatsen skal ligges – især i meget konkurrenceprægede markeder.

Linkbuilding

Det der i sin tid gjorde søgemaskinen Google populær og årsagen til, at de var i stand til at levere de bedste søgeresultater, var deres brug af linkanalyser til at vurdere vigtigheden af et website. Ligesom vi i den fysiske verden kan anbefale en person, et produkt eller en ydelse, kan man naturligvis gøre det samme på Internettet, hvor det blot foregår gennem links.

Et link er altså en stemme, og antallet at links til dit website fortæller, hvor populært det er. Jo flere links, des mere populært og troværdigt må det være. Men der er stor forskel på hvor meget et link vægter, det kommer nemlig helt og aldeles an på afsender.

Er afsender troværdig, og er han relevant i forhold til dit emne, så tæller linket højt. Jo mere populært afsendersitet er, des mere popularitet kan det også give videre til dig. Der er derfor stor forskel på, om du får et link fra onkel Birgers hjemmeside, eller den førende autoritet inden for din branche.

Når der arbejdes med SEO, arbejdes der med at skaffe indgående links. Nogle kan man selv skabe, og andre kan man opnå ved enten at påvirke andre til at linke (linkbait) eller tage direkte kontakt til websiteejere. Linkbuilding er en af de absolut vigtigste områder inden for SEO, og det er samtidig et arbejdsområde, der ikke bør udføres med hovedet under armen!

Linkprofil

Arbejdes der med linkbuilding, arbejdes der på at forbedre websites nuværende linkprofil. Google er de sidste par år blevet langt bedre til at vurdere, hvorvidt en linkprofil er naturlig, eller om den er genstand for manipulation med det formål at opnå gode placeringer i deres søgeresultater. Ikke overraskende er Google ikke meget for, at man manipulerer med sin linkprofil for at opnå bedre placeringer. Det er en direkte overtrædelse af deres retningslinjer. Det er dog fuldt ud tilladt at skaffe indgående links til sit website, og det er noget alle med et website, bør arbejde aktivt med.

En naturlig linkprofil vil have mange forskellige typer af links, der vil blandt andet være links fra debatforums, blogs, nyhedswebsites, sociale bogmærkesider og i diverse kataloger. Herudover vil der også være varians i typen af links, eksempelvis nofollow links og follow links, links der kører igennem redirect-kæder eller som er skjulte bag diverse URL-forkortere. Alt sammen hører til i en sund og naturlig linkprofil, som er hvad man er interesseret i at besidde, hvis man arbejder med SEO. Intet større website har kun links fra en enkelt kilde. Dette ved Google, og derfor er de også opmærksomme på dette.

Hvis din linkprofil ikke fremstår naturlig, er chancen for optimale placeringer i søgeresultaterne mildest talt utopiske. Hvis du har en sådan linkprofil, er det vigtigt, at der ryddes op i denne, inden der bygges eller skaffes flere links.

Mere om linkbuilding

Jeg har efterhånden skrevet en del artikler om linkbuilding, og du kan finde dem alle her. Udover artiklerne har jeg også skrevet den eneste danske bog om emnet, Linkbuildingbogen, med over 200 a4 siders viden om links og linkbuilding.

#5: Social SEO

Sociale medier er i dag en vigtig del af SEO, ikke på grund af direkte indvirkninger, men på baggrund af de mange indirekte signaler, der kan komme fra de sociale medier, som bekræfter overfor Google, at et website er en autoritet.

Google lancerede i midten af 2011 deres eget sociale netværk Google+, og introducerede desuden Search Plus Your World, som basalt set kan ses som en integration af Google+ direkte i Google’s søgeresultater. Med Search Plus Your World kunne du direkte påvirke søgeresultaterne for alle dem, du er forbundet med på Google+. Desværre blev Google+ ikke den succes Google havde håbet på og derfor, er det ikke her, man skal bruge sine kræfter længere.

Andre sociale medier som Twitter, Facebook og Linkedin er vigtige, og du bør være til stede på alle disse platforme, hvis dine konkurrenter er der, opbygge et netværk og bruge det til egen fordel. Det kræver en decideret indsats at styre og benytte de sociale medier i forretningsøjemed, men det kan til gengæld også give helt unikke resultater i form af trafik til dit website, branding og samtidig sender det en lang række positive signaler til søgemaskiner som Google, Yahoo og Bing, som bruger disse sociale signaler i deres popularitetsanalyser.

–> Gå til toppen af artiklen, klik her

#6: Brugerengagementsoptimering

Google er de sidste par år begyndt at kigge mere og mere på, hvordan brugere reagerer, når de lander på dit website efter at have fundet det igennem deres søgemaskine. Google får rigtig mange brugbare data igennem de besøgende. Det er data, som de ellers ind til for få år siden slet ikke kiggede på.

Det betyder med andre ord, at Google kan veje og rangere et website, for herefter at teste om det nu også lever op til forventningerne. Gør websitet ikke dette, kan noget tyde på, at det er placeret for højt, eller at det måske slet ikke er relevant i forhold den udførte forespørgsel i Google, og så kan Google fjerne resultatet og gøre plads til andre resultater, der matcher søgeforespørgslen bedre.

Som sagt er det relativt nyt, at Google kigger på brugerengagement. Hvor meget de bruger de data, de har til rådighed, ved vi desværre ikke meget om, men sikkert er det, at de bruger data, og at de vil bruge det endnu mere i fremtiden. Brugerengagement have en endnu større betydning i arbejdet med SEO fremadrettet. Der er på nuværende tidspunkt tre større kvalitetsopdateringer, der køres med jævne mellemrum, PandaPhantom og Fred. Alle har forskellige formål, men til sammen har de det fælles formål, at komme websites af lav kvalitet til livs.

Hvor får Google brugerengagementsdata fra?

Google har adgang til mere data, end man måske lige kan forestille sig. De kan indsamle brugerengagementsdata fra i hvert fald følgende platforme: Google Toolbar, Adsense, Chrome, Analytics og Android telefoner og tablets.

Hvilke brugerengagementsdata kigger Google på?

Det er som sagt svært at vurdere hvilke data som med sikkerhed bruges. Det er kun Google selv, der ligger inde med det svar, og vanen tro holder de kortene tæt ind til kroppen. Generelt set har Google i virkeligheden ikke udtalt sig særlig ofte omkring brugerengagementsdata, udover at de benytter dem. Derfor er nedenstående liste også mere et kvalificeret bud end reelle facits:

  • Tid brugt på websitet
  • Afvisningsprocent
  • Sidevisninger per unikke bruger
  • Pogo sticking (Besøgende der ryger tilbage i søgeresultatet, stort set med det samme og klikker på et andet resultat)
  • Handlinger: Køb, tilmelding til nyhedsbrev, klik på kontaktknap, klik på anden knap, klik på udgående link, klik på internt link, downloads mv.

Hvordan optimerer man brugerengagement?

Det kan være nemmere sagt end gjort, at optimere på brugerengagement. For det første kræver det en ret dyb indsigt i det analyseprogram man bruger, og man skal selv være i stand til, at afkode tendenser ud fra data – det er noget, som intet webstatistikprogram kan gøre for dig.

En af de bedste metoder er, at gå ind i sit analyseprogram og sortere på høje afvisningsprocenter, se om det er muligt at afkode, hvorfor mon brugerne forlader siden igen stort set lige efter, at de er landet på den.

Det kan der være mange årsager til. Det kan være, at siden ikke renderer korrekt, at der mangler noget tekst, eller at nogle billeder er i stykker – det kan også bare være, at kvaliteten af det der er på siden på ingen måder matcher brugerens forventninger. I så tilfælde må man finde ud af hvorfor og tilpasse siden.

I Google Analytics er det nemt at finde både afvisningsprocent, tid brugt på websitet og antal sider per bruger. Herudover er det nemt at sortere på besøgsforhold og andet, der kan være med til at forklare dårlige resultater på ens website. Samtidig bør man se på de sider, der klarer sig rigtig godt og eventuelt holde dem op i mod dem, der klarer sig markant dårligere – her vil det som ofte være muligt, at finde en tendens eller to, der kan arbejdes på.

#7: Lokal SEO

Uanset om du er en lokal virksomhed, eller du opererer nationalt eller internationalt for den sags skyld, skal du være at finde i de lokale resultater. De lokale resultater er du nok allerede bekendt med – de synliggøres hver gang, der er nogle lokale butikker eller virksomheder i et område nær dig. Lokale listings i Google Places gør dette muligt, og det er nemt at sætte op og kan give hurtige resultater her og nu!

Lokal SEO kræver også links, for at opnå rigtig gode placeringer, her arbejder man dog primært med at skaffe links fra lokalområder i og omkring de steder, man gerne vil opnå lokale placeringer. Dette for at bekræfte over for Google, at man hører til i lokalområdet. Der kan også arbejdes med lokal SEO på det konkrete website, her kan arbejdes på søgeordskombinationer, der inkluderer byer og steder, hvor man servicerer sine kunder.

En af de ting, der giver højere placeringer i de lokale Google Places listings, der i søgeresultaterne vises med et kort og opkaldsmulighed, er flere bedømmelser. Jo flere bedømmelser du kan få fra Google brugere på din lokale listing i Google Places, des højere vil du blive placeret – i hvert fald hvis der er tale om positive anmeldelser.

Det er muligt at opnå gode placeringer i de lokale søgeresultater med en begrænset arbejdsmængde. Ikke overraskende, er der mindre konkurrence på en søgning på ”SEO konsulent Odense”, end der er på ”SEO konsulent”, som ikke dikterer noget område, men som er gældende på nationalt plan og dermed en del af det almindelige søgeindeks.

For Bondtofte og Co, som er et fynsk SEO bureau med SEO konsulenter bosiddende på Rugaardsvej i Odense, er det f.eks. vigtigt at fremkomme i toppen på denne søgning hos Google. Det samme gælder nok din lokale forretning.

–> Gå til toppen af artiklen, klik her <–

#8: International SEO

Hvis du vil markedsføre dine produkter eller ydelser i flere lande, skal der arbejdes med International SEO. International SEO er som begrebet indikerer, arbejdet med SEO internationalt, altså på tværs af landegrænserne.

Det er en dog meget vigtigt, at man har gjort sig nogle overvejelser omkring det tekniske setup, for det er her forskellen ligger, og her man kan gøre den største forskel.

Der er grundlæggende flere forskellige måder at opsætte og køre International SEO på, og en af de første overvejelser, du skal gøre dig, er, hvorvidt du ønsker at operere med lokale domæner, eller om du ønsker at samle hele din pallette under et fælles top generisk domæne så som .com. Der er fordele og ulemper ved begge setups, og valget heraf afhænger i høj grad af dit nuværende standpunkt.

Linkbuilding skal gribes an på hvert marked

Selvom du måske vælger at operere på et samlet domæne, er det stadig meget vigtigt, at du modtager anbefalinger i form af links fra regionale områder, der matcher dine landesider. Dette bekræfter overfor Google, at dit indhold hører til i det pågældende land og kan også sikre dig besøg igennem henvisninger. Det virker altså som så meget andet på flere niveauer.

Pas på sprog, der bruges i flere lande

En af de største udfordringer man støder på i arbejdet med International SEO, er de lande, hvor borgerne snakker samme sprog, dette kunne være England, Australien, USA og New Zealand, hvor hovedsproget er engelsk.

Ønsker man at operere i disse markeder samtidig, er det vigtigt, at det sorteres korrekt, og at der bruges tekniske foranstaltninger så som href lang attributten, der dikterer både land og sprog. På denne måde kan Google forstå den geografiske opdeling på trods af nær ved identisk sprogbrug. Og kun ved brug af et sådan tag, kan man sikre sig ikke at lide dårlige rankings grundet duplicate content problemer.

–> Gå til toppen af artiklen, klik her

SEO trafik skal konvertere

Men SEO er ikke bare flere besøg til din hjemmeside. SEO er mere målrettede besøg, og besøg der konverterer og derfor gør en forskel for dig og din forretning. At få en stor mængde trafik ind til dit website uden at det konverterer, er ikke nogen videre fantastisk oplevelse, men at få kvalificeret trafik der konverterer, er det der gør forskellen!

Det drejer sig om strategi, planlægning, eksekvering og opfølgning. Når alt kommer til alt er en SEO-strategi aldrig stærkere end dens svageste led.

Læs mere om SEO på bloggen

Her på dette website finder du alle de artikler, jeg har skrevet omhandlende SEO. Alle artiklerne bygger på egen erfaring og viden, og de fleste er udformet som guides.

Selvom artiklerne her på siden gerne skulle være letforståelige og til at arbejde med for de fleste, drejer det perfekte SEO-setup sig ikke om de enkelte arbejdsopgaver, men om helheden og sammenkædningen af analyse og de forskellige arbejdsopgaver. Har du brug for hjælp, skal du ikke tøve med at kontakte mig. Det kan du gøre på 71993990 eller på mail henrik snabela bondtofte.dk eller udfylde formularen herunder.

“Henrik Bondtofte har en særlig værdifuld forståelse af det jeg vil betegne, som Strategisk SEO. Hans evne til at læse og koordinere de mange indsatsområder fra forskellige hold giver enestående resultater.”
⭐⭐⭐⭐⭐
Nicolas Frederiksen

Vil du have hjælp til SEO?

Henrik Bondtofte

Left Menu Icon