I denne artikel gennemgår jeg de forskellige elementer, du kan skrue på, når du vil have din video positioneret bedre i YouTubes søgeresultater. En god placering på YouTube kan også øge chancen for, at dine videoer bliver vist i de organiske resultater. YouTube er verdens næststørste søgemaskine og byder derfor på masser af muligheder for markedsføring.

Denne artikel er skrevet med udgangspunkt i den viden jeg selv har indsamlet og testet af i forbindelse med egne YouTube-projekter, her i blandt min personlige YouTube-profil. Det vil naturligvis glæde mig meget, hvis du vælger at følge den.

Søgeordsanalyse til YouTube SEO

Hvis du skal sikre dig optimal synlighed på YouTube, er det helt essentielt, at du først får lavet en søgeordsanalyse, både ift. YouTube søgninger men også ift. de søgninger i de organiske søgeresultater, som indeholder YouTube videoer direkte i SERPs. Ved at kombinere synlighed på YouTube og i de organiske resultater maksimeres muligheden for visninger, da videoen kan findes i begge søgeresultater.

Du kan bruge et værktøj som eksempelvis SEMRush til at identificere søgninger inden for din niche, hvor der forefindes videoresultater. Men du kan også identificere søgninger ud fra det emne, din video omhandler og notere dig alle relevante søgeord og søgefraser.

Søgninger, hvor YouTube videoer ofte kommer til syne eksempelvis følgende, dog ikke begrænset til:

  • Hv-søgninger eller how-to (Søgeord kombineret med hvad, hvem, hvordan, hvor)
  • Visuelle brancher så som skønhedsbranchen, fitnessbranchen og modebranchen
  • Vejledninger og guides
  • Søgninger kombineret med ordet video (eksempelvis søgemaskineoptimering video)

YouTube-Suggest
En af de bedste måder at finde frem til relevante forespørgsler er ikke overraskende at bruge YouTubes forslag fra YouTube-suggest. Denne er, ligesom det er tilfældet med de organiske resultater, baseret på rigtige søgninger fra brugere og ofte også i prioriteret rækkefølge.

Elementer du kan optimere på
I følgende afsnit kommer en uddybning af en række af de elementer, du kan skrue på for at optimere dine videoers synlighed i YouTube.

  • Videotitel
  • Videotekst (Beskrivelse)
  • Videoundertekster (Captions)
  • Engagement
  • Audience Retention

Titel til YouTube

Din titel fungerer ligesom vi kender den fra de organiske resultater. Det er din titel, der fanger brugerens opmærksomhed først og fremmest sammen med et dertilhørende stillbillede. Det er derfor afgørende, at du får fanget brugerens opmærksomhed med titel og stillbillede. Husk på, at der vil være andre videoer i konkurrence med din.

En YouTube titel bør ikke være på mere end 70 tegn inklusive mellemrum. YouTube understøtter helt op til 100 tegn, men viser meget sjældent alle tegn i de forskellige søgninger, hvorfor du i stedet bør optimere imod de 70 tegn.

Det er selvfølgelig helt essentielt, at det søgeord eller den søgesætning du vil optimere imod, indgår i titlen. Titlen har stor betydning for relevansen af din video og matchingen her af.

Beskrivelsen

I din videobeskrivelse tilføjer du relevante søgeord og søgetermer, der matcher det, du forventer din brugere søger på for at finde frem til din video. Ganske som det ville være tilfældet på en almindelig HTML-side, der skulle målrettes et eller flere søgeord.

Google crawler, ligesom det er tilfældet med almindelige HTML-sider, brødteksten for et dokument på YouTube. I beskrivelsen har du mulighed for at bruge helt op til 5000 tegn, så der er rig mulighed for at relevansforøge dine videoer.

Det er også i din beskrivelse, at du kan smide links til eksempelvis værktøjer eller redskaber, du har vist frem eller brugt i en video. Du kan også inputte affiliate-links, hvis du anmelder produkter eller andet på YouTube.

Du skal naturligvis bruge de søgeord og søgefraser i beskrivelsen, som du fandt frem til i din søgeordsanalyse. Modsat det organiske Google er YouTubes algoritmer lidt mere simple, så sørg for at gentage dit vigtigste søgeord i teksten et par gange, særligt hvis du udnytter alle 5000 tegn, som du har til rådighed.

Undertekster (Captions)

Undertekster har større betydning end du måske lige tror. 80% af de personer, der benytter sig af undertekster, er hverken døve eller hørehæmmet. 69% af de personer, der benytter sig af undertekster, gør det på offentlige steder. Og på sociale medier anslås det, at 85% af alle videoer bliver vist uden lyd.

Brugerne efterspørger altså undertekster og derfor bør du tilbyde dem! Det kan i den grad have betydning for retention rate og generelt for bedre oplevelser med dine videoer. Forestil dig alle dem, der går videre fra din video, fordi de ikke ønsker at have lyd på i situationen.

Herudover er Google stadig ikke fantastisk til at afkode, hvad der bliver sagt i en video. Særligt hvis den er på dansk, men Google har også stadig udfordringer på en hel del andre sprog. Uanset om din video er på dansk, engelsk eller et andet sprog, så kan du øge forståelsen af indholdet i din video ved at uploade undertekster.

Det er nemt og enkelt selv at lave sine undertekster, men du kan også blot benytte dig af en freelancer til formålet, hvilket jeg personligt selv gør. Du kan finde freelancere på de forskellige opgaveportaler rundt omkring på internettet.

Sådan tilføjer du undertekster til din YouTube-video

  • Gå til Kanalindhold og vælg ”undertekster”
  • Tryk på tilføj og upload undertekstfil
  • Du kan også indtaste undertekster manuelt
Sådan tilføjer du undertekster til din YouTube-video

Du kan tilføje så mange sprog som du har lyst til.

Engagement

Alle former for engagement øger din videos synlighed. Nu flere der kommenterer, liker den eller deler den, nu bedre synlighed vil den opnå. Hvis brugere lægger din video i deres ”Se senere” eller placerer din video i deres playliste, øger det ligeså synligheden af din video, da det fungerer som en slags anbefaling til andre. Det er sjældent, at en bruger tilføjer en video til en playliste for ikke at se den igen.

Derfor kan det også være en rigtigt god idé at opfordre brugerne af videoen til at kommentere, dele eller eventuelt subscribe på din kanal, men man kunne også bede dem om at gemme din video i playlisten, så de altid kan genfinde den.

I forhold til at skabe engagement, så hjælper det absolut at inddrage og spørge dine brugere. Hold dig ikke tilbage på denne del – det er et vigtigt element i at skabe engagement.

Tilføjelse af slutvideoer og playlister til slutskærm

Hvis du vil øge antallet af sete minutter på din YouTube-kanal, er det en rigtigt god idé at gøre opmærksom på andre videoer eller playlister, når din video er slut. Dette er både nemt og enkelt.

Tilføjelse af ny video til slutskærm

  • Tryk på “Redigeringsværktøj”, følgende skærm kommer nu frem:
YouTubes redigeringsværktøj

YouTubes redigeringsværktøj

  • Klik nu på +element
  • Vælg Video
  • Vælg seneste video eller Bedst til seeren (Udelukkende fra samme kanal)

 Tilføj playliste til slutskærm 

  • Tryk på +element
  • Vælg Playliste
  • Vælg den korrekte liste
  • Off-page seo playliste tilføjet
  • To videoforslag på sidste side
  • Bedst til seeren og relevant playliste

Tilføj stilbilleder til dine videoer

Ligesom det er tilfældet i de organiske søgeresultater, vil du gerne øge antallet af kliks din video får, da det udviser engagement. Derfor kan det være en rigtigt god idé at investere i nogle stillbilleder, der fanger blikfang, når en bruger ser dem. Denne lille og nemme øvelser, får din video til at skille sig ud og kan også brande dig. Mine stillbilleder er altid i min røde farve, som jeg altid har benyttet mig af i mit virke.

Stilbillede eksempel fra min YouTube-kanal

Stilbillede eksempel fra min YouTube-kanal

  • Kan eksempelvis købes billigt på Fiverr.com
  • Sørg for at der genkendelighed, brug Jeres farver
  • .psd skabeloner kan genbruges

Fasthold brugernes opmærksomhed (Retention)

Hvis du skal have dine videoer til at rangere godt på YouTube, er du nødt til at lave videoer, der fastholder folks opmærksomhed. Netop opmærksomhed er et meget stort punkt, når Google skal vurdere kvaliteten af en video og dermed måden, som den skal eksponeres på. Fagtermen for denne proces hedder ”Audience Retention” og er bekræftet af Google selv som værende en meget vigtig faktor.

Der findes en lang række små tips til, hvordan du kan forbedre denne værdi. Her kommer et par eksempler:

  • Giv en kort introduktion til hvad brugeren får ud af at se din video. Gør dette tydeligt, inden der er gået 30 sekunder. Eksempel: ”Lær hvordan du optimerer din sidetitel til søgemaskinerne på 3 minutter”
  • Lav eventuelt et sneak peak af hvad der sker senere i videoen, hvis det er spændende!
  • Brug grafiske elementer i dine videoer
  • Lav korte videoer. Jo længere dine videoer er, desto sværere er det at fastholde brugeren hele vejen
  • Lov ikke mere end du kan holde. Hvis du lover at hjælpe en bruger med et problem, skal du også levere

Youtube-Tags
YouTube tags kaldes også for video tags og er, ligesom et almindeligt tag, en label vi kan sortere og segmentere igennem. Tags er en vigtig faktor i YouTubes søgealgoritme.

Dit første tag bør være dit primære søgeord, herefter dit sekundære osv. Rækkefølgen er ikke ligegyldig, når du vælger tags – det vigtigste skal først. Jo mere præcis du kan være, des bedre er det. Det er ikke en fordel at have meget brede eller mindre relevante søgeord med som et tag. Laver du en video om noget specifikt inden for SEO, kan du dog godt bruge tagget SEO, men online marketing begynder at blive for bredt.

Brugen af tags har absolut en effekt, men du må ikke have for mange. Sørg for at relevansen er høj og brug de tags, der allerede findes, hvis muligt.

YouTube-Analytics
Uden data arbejder du i mørke. Derfor skal du have indsigt i, hvordan dine videoer klarer sig – særligt på de parametre, YouTube er meget fokuseret på. YouTube-Analytics er svaret på dine bønner. YouTubes Analytics er en del af din YouTube-konto og her kan du finde data for video retention, kommentarer, subscribtion rate, tilføjelser til se senere og tilføjelser til playlister. Alt sammen vigtige succeskriterier.

Misforståede YouTube-ranking faktorer

I dette afsnit vil jeg gerne aflive nogle af de myter, der er omkring optimeringer af video på YouTubes platform. Både i SEO og YouTube SEO arbejder vi ofte med gisninger og formodninger baseret på data. Nogle gange kan det føre til forkerte konklusioner. Andre gange er vi så heldige, at Google kommer med konkrete inputs, og herigennem kan vi aflive en lang række af de formodninger, vi først havde. Følgende afsnit indeholder netop dette.

Videoer der klarer sig under gennemsnittet
Det har længe været mange YouTuberes opfattelse, at videoer der klarer sig dårligere end gennemsnittet, vil skade en YouTube kanals synlighed som helhed.

Men YouTube laver ikke vurderinger omkring en kanal som en helhed baseret på et par få videoers resultater. YouTube reagerer på, hvordan folk reagerer på en given video, når de beslutter om den skal anbefales til andre – de reagerer ikke på YouTube-kanalen som helhed.

Du kan altså godt have dårligere videoer liggende på din YouTube-kanal uden at det påvirker dine andre videoers evne til at rangere på YouTube. YouTubes algoritme vil altid følge publikummet. Hvis en video klarer sig godt og tiltrækker et publikum, så vil den også dukke op i brugeres anbefalinger, uanset hvordan tidligere videoer har klaret sig.

Inaktive subscribers
Påvirker inaktive subscribers din kanals mulighed for synlighed i YouTube? Nej, på ingen måder. YouTube bruger ikke antallet af inaktive subscribers til at vurdere en kanal eller en video. Det betyder også, at man ikke får noget ud af at starte en ny kanal og poste samme video her, da YouTube husker brugernes præferencer. Der er derfor tæt på ingen chance for, at du kan nå disse igennem en ny kanal med samme video.

Det kan tage lang tid at opbygge en følger skare og opnå succes
Alt efter hvilken branche du er i, kan der være begrænsninger, eksempelvis er den branche jeg befinder mig i, SEO, ikke den branche, hvor der ses flest danske videoer og netop derfor, er der også få søgninger, på for mig, relevante termer i YouTube.

I nogle brancher er YouTube ikke til at komme uden om, og interagerer du med et yngre publikum, kan det både være nemt og enkelt at opbygge en stor kanal.  Hvis du bruger de i artiklen fremhævede metoder, kan du i den grad forøge dine videoers reach.