Tilbage i december sidste år (2023) lavede Google en betydelig opdatering af sine retningslinjer for indeksering og rangering af videoer i deres søgeresultater. Ændringerne er markante og adskiller sig fra tidligere best practice. Læs med her og bliv klogere på ændringerne.

Hvad har ændret sig?

Det har tidligere været muligt at markere en video, på en hvilken som helst side, med schema mark-up og få muligheden for at få den vist i SERPs, denne mulighed blev forstærket, hvis man også benyttede et video XML sitemap og indsendte det til Googles Search Console.

Det sidste års tid, har der dog ikke været mange videoer i SERPs, udover dem fra Youtube og det skyldes en ændring ift. hvordan videoen er prioriteret på den side, der indeholder den.

Videoen skal være det primære element, før end at den er kompatibel for en visning i SERPs som det er nu. Dette kan du også se i Search Console under indeksering og video, hvor en af fejlmeddelelserne netop er at videoen ikke er det primære indhold for siden.

Denne besked i Search Console kommer nu til at ændre sig og i stedet kommer den til at hedde ingen video indekseret, hvilket betyder at videoen er registeret, men den er ikke indekseret og vises derfor ikke i SERPs.

Opret målrettede videosider

Den store ændring er altså at Google beder os om at oprette separate sider, hvor videoerne er helt i fokus og ikke bare en del af andet indhold.

Her er nogle eksempler på sidetyper, hvor videoen er supplerende til det redaktionelle indhold og ikke det primære fokus på siden:

  • Et blogindlæg, hvor videoen supplerer teksten snarere end at være hovedindholdet på siden.
  • En produktdetaljeside med en supplerende video, eventuelt placeret i en tabulator
  • En videokategoriside, der viser flere videoer af lige fremtrædende karakter (Ingen prioritering)

Videoer der er at finde på sådan sider, har altså ikke mulighed for at blive vist ude i SERPs længere, det var en mulighed tidligere. Google vil fremadrettet primært eller sandsynligvis udelukkende kun, vise videoer i SERPs, der kommer fra sider der er ”videofokuserede” eller hvor videoen er det primære indhold for siden.

Nyt navn til videosøgning

Google henviser nu til videosøgning som video mode eller “videotilstand” om man vil. Altså når du søger i Googles video-univers, der findes under tabben video og nej, video tabben er ikke det samme som YouTube, selvom den sagtens kan indeholde masser af videoer fra YouTube.

Ændring af strategi for videoer i SERPs

Denne ændring kræver altså en større justering og vurdering af alle dine videoer, som du ønsker skal optræde i SERPs.

Tidligere kunne du integrere videoer på tværs af din hjemmeside for at forbedre dit indhold og opnå videorige snippets i SERPs samtidig, men Google kræver altså nu en mere målrettet strategi for videoerne, der skal optræde i SERPs. De må ikke bare være et supplement til andet indhold, hvis de skal rangere.

Du kan stadig benytte videoer på dit website og det bør du også, men du bør oprette videosider, for dine vigtige videoer, så de kan rangere i SERPs, sideløbende med at du også kan bruge dem i dine artikler/sider mv.

Du skal altså oprette en dedikeret videotypeside for at tilpasse dig Googles nye kriterier. I den forbindelse har Google allerede udtalt, at det er helt i orden at genbruge videoer og at det ikke ser det som en slags duplikeret indhold. Du kan altså sagtens lade dine gamle videoer, bliver liggende i dit indhold, de bliver bare ikke vist som en snippet ude i SERPs.

Hvad er kravene så for en videoside?

  • Den må maksimalt set have en enkelt video pr. side.
  • Videoen skal være placeret øverst på siden (Above the fold)
  • Videoen skal præsenteres i en stor ramme (mindst 640px x 360px).
  • Videoen skal være renderet indenfor viewporten efter første indholdsrige maling (du kan teste dette ved hjælp af pagespeed insights værktøjet).
  • Der skal være information der supplerer videoen, f.eks. titel, beskrivelse, transskription.
  • Siden må ikke indeholde andre billeder, interaktive elementer eller omfattende tekst (Medmindre der er tale om en transskribering)
  • Overvej også at lave en “videobiblioteksside”. Denne kan fungere som en centraliseret kategoriside for alt videoindhold og hjælpe med at lette brugernavigationen. I WordPress kunne dette eksempelvis være en kategori der hed video, hvor du så genopretter alle dine vigtige videoer som selvstændige sider

Fortsæt med at tilføje videoer

Betyder dette, at du ikke længere skal bruge videoer på dine sider og i dine blogindlæg? Nej, selvfølgelig ikke. Selvom de ikke længere er berettiget til at blive vist i SERPs, er videoer stadig gavnlige for dit site. De kan stadig forbedre brugeroplevelsen, øge konverteringsraterne og positivt påvirke alle de brugersignaler, Googles algoritmer kigger efter.

Potentiale for flere resultater, måske

Denne nye måde at håndtere videoer på, giver os i princippet en mulighed for at være til stede i SERPs med flere videoer på en gang. Ved at uploade dine videoer til YouTube og målrette dem og så samtidig oprette samme type side på dit website, som videoindhold, burde det i princippet være muligt at rangere med dem begge på samme tid.