Er du en af dem der har et site, der er blevet ramt af Googles Penguin, er det her et indlæg du bør læse. Jeg har arbejdet på en lang række sites, der har været ramt af Google Penguin. Derfor løfter jeg her sløret for mine erfaringer.
Googles Penguin-update var forudsagt af mange i branchen, men ramte alligevel mange websiteejere hårdt. Penguin kigger udelukkende på links og som vi alle ved, er links p.t den vigtigste faktor for en god placering i søgemaskinerne. Og det er da derfor heller ikke så underligt, at der bliver manipuleret så meget med dem.
Selv har jeg været påpasselig med ankertekster i årevis, det er simpelthen for nemt at manipulere med og det giver ingen mening at pålægge ankertekster så høj værdi som de havde og stadig har. Mit bud er at ankertekster er fuldstændigt underordnede om et til to år.
Faktisk vil jeg vove den påstand, at Googles resultater ville være bedre nu og her, hvis de fjernede al effekt fra ankertekster og i stedet udelukkende fokuserede på alle deres andre måder at vurdere links og relevans på.
Indholdsfortegnelse
- Der findes mange forskellige link-penalties
- 8 bullets med gode råd til dig der er ramt af Google Penguin
- Ankertekster
- Irrelevante links
- Interne links – det vidste du måske ikke?
- Sitewide links – eksternt
- Linktyper der ser ud til at være ekstra farlige
- Efter oprydningen
- Hvis du ikke vil miste linkjuicen
- Hvis du bare gerne vil af med de dårlige links
Der findes mange forskellige link-penalties
Men lad os lige få slået fast, at der findes en masse forskellige link-penalties derude og på det seneste har det virket som om at alle der mister lidt trafik, relaterer dette til Google Penguin. Jeg har fået mange henvendelser fra folk der har mistet trafik, men ved nærmere eftersyn, havde det intet med Google Penguin at gøre. En god indikator for om du er blevet ramt, er at kigge på datoen for dit trafiktab, Google annoncerer til stadig når de lancerer en ny Penguin-update, noget de formegentligt bliver ved med noget tid endnu, hvorefter den bliver sat til at køre som en automatisk del af deres algoritme.
8 bullets med gode råd til dig der er ramt af Google Penguin
Ankertekster
Sørg for at dine ankertekster et stærkt variererede. Lav links med ankertekster som ’klik her’, ’læs mere’ og tilføj for den sags skyld en masse andre ord og sætninger ind i dine ankertekster for at skabe så naturligt et billede som overhovedet muligt. Sørg også for at linke til undersider mv. med websitets navn og også direkte URL som anker.
Antallet af links med identisk anker må ikke overstige 20% – er det money keywords du arbejder med, kan procentsatsen være endnu lavere. Det er min fingerregel og det er hvad der har virket for mig. Pas desuden på med at benytte samme hovedsøgeord i phrase matches (flere ord kombineret), som du også linker eksakt med, kommer du op på over 30-40% med dit primære søgeord for en given URL, beder du om ballade.
Irrelevante links
Prøv så vidt muligt at undgå for mange irrelevante links, det vil sige links der peger på dit website, som ingen relevans har i forhold til det der linkes til. Efter at have kigget på mange forskellige cases, kan jeg konstatere at der ofte er mange af disse typer links. Som Google bliver bedre til at forstå relevans og sprog, bliver det mere og mere farligt med den slags links.
Fingerreglen for disse typer links, kan være at har du ikke selv plantet det, kan det blive stående, men hvis du selv har sat det der, bør du fjerne det.
Interne links – det vidste du måske ikke?
Interne links tæller også med, så pas på med sitewide intern linking! (Eks. I en blogroll eller HTML sitemap i din footer). Det er med andre ord det totale antal af links og ikke bare links fra eksterne kilder, der tæller. Har du 20.000 sider på dit website og linker du med dit primære keyword i din interne navigation og samtidig har en masse eksterne links med samme keyword, bør du få kigget på dette med det samme.
Sitewide links – eksternt
Nogle mener at Google går specifikt efter sitewide links, hvilket i min verden ikke giver nogen mening overhovedet. Sitewide links i for eksempel en blogroll, kan være 100% naturlig og kan derfor ikke singulært danne grundlag for en straf.
Problemet der kan være med sitewide links er antallet! Har du sitewide links på et site der har over 100.000 indekserede sider, så har du også 100.000 eksterne links med den samme ankertekst. Og det er derfor du skal passe på med denne form for links – undgå dem skal du ikke nødvendigvis.
Linktyper der ser ud til at være ekstra farlige
Der er nogle former for links, du bare helt bør undgå. Lad være med at investere tid eller penge i profillinks fra forummer, websites eller for den sags skyld kommentarspam, da meget tyder på at lige præcis denne type af links er hårdt under luppen.
Undgå desuden udenlandske links i for stor stil hvis du driver et dansk site. Og vigtigst af alt skal du undgå de kendte linknetværkstjenester!
Efter oprydningen
Penguin er URL-specifik, modsat Panda som ligger på selve domænet. Derfor kan du ikke bare 301-redirecte dig ud af din straf. Gør du det, ryger straffen blot med videre til den side du redirecter til, da dine ”beskidte” links nu peger på den nye side.
Men du kan omdøbe en kategori eller side, som er ramt. Når du har omdøbt din URL, skal du så lade være med at 301 din gamle URL over i den nye, så du ikke bliver ramt igen.
Når du har gjort dette, tager du kontakt til alle de sider der helt naturligt har valgt at linke til dig og beder dem rette deres links til den nye URL og de links du selv har adgang til, som du mener er værdifulde og dermed ikke til skade for dit site, retter du naturligvis også til.
Hvis du ikke vil miste linkjuicen
I stedet for at gå glip af den linkjuice, der trods alt kommer fra de links, der er for overoptimerede, kan du vælge at 301 den gamle URL til en helt frisk side. Her ved mister du ikke linkjuice, som nu kan flyde videre til resten af dit site. Denne side bliver nu ramt af Penguin, hvilket betyder den ikke kan ranke på det keyword, som ankerteksten på dine links dikterer. Hvilket som sådan er ligegyldigt, da du ikke prøver at ranke på netop disse ord, på denne nye URL.
Sådan kan det gøres
Hvis du bare gerne vil af med de dårlige links
Har du bare generelt for mange spamlinks og kan du ikke få dem fjernet igennem kontakt med de websites der linker, kan du også vælge at 301 dem fra dit gamle domæne over på et andet. Herefter kan du oprette samme sider forfra og begynde at opbygge dem igen. Idéen med denne manøvre er at prøve at genvinde dit domænes troværdighed (Trust), ved at pege links andet sted hen.
Her sender vi de dårlige links videre til et andet domæne
Rigtig fin kreativ løsning med 301-dansen! :-)
Jeg synes nu det er en så kreativ løsning, at jeg ikke vil anbefale den til andet end tests på hjemmesider, som folk ikke har deres hovedforretning på.
Når jeg deler artiklen sker der ingenting – Hverken igennem Twitter eller Google Plus. Jeg har prøvet at refreshe.
Det ser ellers ud til at være en rigtig god artikel.
Sidder på mobil og kan heller ikke se resten efter den er delt :)
God ide med at omdøbe siderne. Men hvad med DC? Vil den nye side “vinde” over den gamle?
Den nye side behøves ikke have samme indhold, du kan bare opsætte et internt sitemap og få spredt din linkjuice videre herigennem.
Din nye side, kan godt genbruge din gamle tekst. Det er Panda der kigger på teksten, ikke Penguin.
Hmm, oplåsning af artiklen virker ikke korrekt.. Jeg har tweetet, men kan stadig ikke læse resten..?
@Karsten: Hvilken browser brugte du? Hos mig virkede den ikke i Chrome, men virkede fint i IE.
Oplåsning virker heller ikke her, hverken Chrome, Firefox eller Safari på Mac :)
Hos mig har det virket fint i alle browsere.
Men som sagt tidligere – Henrik godt indlæg og du kommer godt rundt om det hele ;)
MVH Kim
Hej Henrik,
God artikel. Ogdejligt at se, at der begynder at dukke noget op vedr. konkrete erfaringer med penguin.
dbh
Kenneth
Hej Bondtofte
Først og fremmest super indlæg, jeg har et spørgsmål. Hvad skal jeg gøre med alle de signatur links, jeg har fra forskellige debat foraer? De har jo alle ens ankertekst (På det enkelte forum) og der mange!
Hvad ville du anbefale? Bør jeg linke med et billede eller…
Her virkede op låsningen fint (Bruger Google chrome)
Hej Alexander,
Log ind på de forums og varier ankerteksterne på dine links. Billedelinks er også en fin variation, som hjælper dig med at gøre din linkprofil mere naturlig. De fleste vælger ikke at bruge billedelinks, da de ikke kan overføre lige så meget værdi, som et tekstlink, men skal din profil se naturlig ud, skal de være der, præcis ligesom med ugc-links.
Hej Henrik
Du er virkelig, virkelig skarp til at skrive dine blog indlæg!
Det er meget konkret og jeg mener personligt at dette er det bedste danske svar på hvordan du kommer ud af pingvinen, endda med specielt én meget kreativ løsning.
Jeg har desværre ikke arbejdet med Pingvin ramte kunder, hvilket gør at jeg har fået meget ud af artiklen.
Men er du helt sikker på at interne links (anchors) tæller 100% lige så meget med, som indbound links? Jeg kan næste ikke tro at en footer “linkbox” som jo af sagens natur er spækfyldt med keywords, kan være med til at skade dine SERP rankings – som vi fx har på NoZebra.
Jeg spreder selvfølgelig også Anchor i større og større grad, men må blankt indrømme at jeg har massere af keywords med langt over 50% keyword anchors, som stadig ranker i toppen.
Et godt eksempel er “mit-bredbaand.dk” som ranker på “bredbånd” – Den burde virkelig være blevet ramt af pingvin filteret.
Men kom endelig med flere artikler, de er super gode!
Super konkret artikel, tak for det Henrik.
Jeg har lige et spørgsmål med hensyn til dit råd om at undgå for mange udenlandske links.
Er dette ud fra din erfaring eller er det et kvalificeret gæt? For jeg kan ikke se hvad problemet er hvis det stadig er relevante links. Mener du at Google skelner imellem linking på tværs af sprog, i så fald ville du så stadig fraråde udenlandske links hvis de linker til landingpages med engelsk indhold?
Super gennemgang af de forskellige problematikker i forbindelse med Pingvinen.
Der er ingen tvivl om at brug af f.eks. blogroll kan udløse pingvinens vrede. Så det kan være relevant at starte med at gennemgå den interne linkstruktur som det første på sites der er blevet ramt.
Tak René, ja vi har jo allerede sparret en del om den kære pingvin. Det håber jeg forøvrigt vi snart får mulighed for at gøre igen.
Super fedt indlæg. Så er jeg vist blevet klogere på dette område.
Når nu de kommer ud med ny opdatering som panda eller penguin, kan man se hvad de så har ændret eller fokusere på. Ellers skal personer som dig sidder og nørkle løs med forskellige cases for at finde ud af det?
Mange tak Alexander!
Google giver som regel nogle få hints, resten må vi selv sniffe os frem til.
Hold da op et lærerigt indlæg. Tak for det.
Hvor risikabelt vil du vurderer det er at føre linkjuice fra 7 domæner(Tynde EMD domæner ramt) over til et old-authority domæne?
Anyway det bliver mit case study.
Og endnu engang, tak for indlægget!
Hej James, godt du kunne bruge det!
Det vil jeg vurdere som et high-risk stunt!
Hej Henrik
Super godt indlæg, du kommer virkelig rundt om alle problematikkerne ved pingvinen, som der ellers ikke er så meget erfaring omkring endnu.
God pointe mht at lave stærkt varierede ankortekster, det har jeg også selv haft god erfaring med. Også at lave flere “partial match” i stedet for “exact match” anchortext. Det handler virkelig om at lave så naturlig en linkprofil som overhovedet muligt.
Hej Henrik
Jeg har arbejdet på et par penguin ramte sites. Jeg har fjernet langt de fleste spam links.
Vil du så foreslå at vente til Google kører Pengiun igen? – Der kan jo gå lang tid, ligesom mellem de to sidste.
Eller vil du foreslå at indsende en reinclusion request?
Der har ikke været beskeder fra Google i Webmaster Tools.
Dbh
Lars
Fin gennemgang men jeg har svært ved at gennemskue hvor den interne linkbuilding fylder noget i den sammenhæng.
Hej Henrik,
Desværre er jeg faldet over denne artikel lidt sent, men dine tips og tricks er dog stadig relevante må man sige. Tak for et aldeles glimrende stykke arbejde!
mvh
Tobias
Hej Tobias,
Godt at høre du kunne bruge artiklen :-)