Det kom mig for øre, at websitet Dive.in, var blevet ramt af en manuel linkpenalty af Google og at årsagen skulle være gæsteblogindlæg. Det syntes jeg lød lidt mærkeligt, da jeg endnu ikke har set en decideret penalty grundet gæsteblogindlæg og i det hele taget slet ikke tror på, at der findes en sådan. Derfor besluttede jeg mig for at kontakte ejeren af websitet og høre om jeg måtte grave lidt i det og give mit besyv med, det fik jeg lov til og derfor er dette blogindlæg kommet til.

Lad mig lige starte med at ridse situationen op, som den blev præsenteret. Her er Google+ opslaget om selvsamme, kopieret direkte ind.

”Manual Spam Penalty – på basis af 12 guest posts
Så er der sgu champagne på kontoret i dag. Efter 3 ugers tålmodig venten, er www.dive.in på vej tilbage efter at sølle 12 guest posts gav en promte straf fra Google.

Til alle jer der – som mig – ikke har lyttet når Matt Cutts siger at Guest post link building is dead, så kan jeg fortælle, at jeg med et domæne som ellers har en fin link profil med gode naturlige links, fik min straf lige med det samme. For 6-8 uger siden lavede jeg en stribe guest posts på sider der både var niche-relevante og med en god PR (og ikke spammy link profil). For lidt over 3 uger siden gav Google mig responsen for denne handling: Manual Spam Penalty: goodbye rankings.

Jeg var ikke ude af index, men alt hvor jeg tidligere havde top 5, var nu længere væk end side 5.

I den periode lavede jeg 12 – tolv – gæsteindlæg hvor min nok eneste lille giveaway på at være manipulerende, var at jeg linkede med nogle lidt longtail keywords i ankerteksten. Forskellige ankertekster for hvert indlæg dog.
Jeg gjorde intet andet og jeg har ikke kunne spore noget negativt SEO mod mig – så jeg kan næsten kun konkludere at der skal 12 skide forkerte links til. Så blot til venlig advarsel: pas på og hold tungen meget lige i munden når I linkbygger :-)”

Gæsteblogging er ikke farligt
Jeg har af flere omgange givet mit besyv omkring problematikken med gæsteblogindlæg og om hvorfor de ikke er farlige at benytte. For lige at summe den op, så er gæsteblogindlæg en helt i orden disciplin, men som med alt andet skal det gøres med måde. Google selv har været ude med riven, og givet diverse advarsler. Desværre er der mange der misforstår dem, det Google siger er, at du ikke bør bruge gæsteblogging som en ren linkbuilding-taktik, og det skal du heller ikke gøre. Du skal gæsteblogge fordi du har noget på hjertet og fordi du vil nå ud til nogle nye mennesker og samtidig får du sandsynligvis et godt link ud af det, men det må altså ikke være linket der driver lysten så at sige.

Laver du gode og brugbare gæsteblogindlæg, er der ingen grund til at være nervøs, men laver du middelgodt til dårligt indhold og får det postet så mange steder du overhovet kan komme til det, med det eneste formål at bygge links, så beder du om problemer. Du kan læse lidt mere om mine synspunkter i dette indlæg omkring linkbuilding myter/misforståelser.

Tilbage til Dive.in

Jeg fik lidt data at arbejde med
Ud fra de tilsendte informationer, havde jeg en række domæner at gå ud fra. Det var fra disse domæner, der var blevet købt ”gæsteblogartikler”. Ved et hurtig kig på et par af dem, slog det mig med det samme, at det ikke lignede almindelige blogs, men linksalgsider, noget jeg har en del erfaring med ;-)

Linksalgsside
Bid mærke i hvordan siden er sat op, med et gratis template, masser af reklamer, ødelagte divs og andet godt. Umiddelbart ikke et website jeg ville have et link fra.

Læg også mærke til PageRank-baren øverst til venstre, som ejeren er inde på, har han netop købt links fra sider med høj Pagerank, det er ikke en god metric at bruge og det er der flere årsager til.

Det første jeg tænker, når jeg ser et så visuelt udfordret website som ovenstående, med en så ”høj” pagerank, er at der foregår noget underligt. Hvem ville dog linke til dette website ved sine fulde fem? Og ganske rigtigt, da jeg hiver domænet ind i WayBackMachine, kan jeg kalde det oprindelige website frem, det så sådan her ud, tilbage i 2007.

Udløbet domæne med PR
Der er altså tale om et udløbet domæne, der er blevet overtaget og nyt indhold er blevet lagt på, ganske som forventet.

-50 penalty
Jeg blev fortalt at der var tale om et drop på 50 placeringer, indledningsvist, det man kalder en -50 penalty. Ved en sådan penalty falder ens placeringer med 50, har man en 3 placering lander man med en -50 penalty på placering nr 53. Dette bekræftede igen min formodning om, at der var tale om en linkkøbs penalty, for -50 penalties kommer stort set kun ved linkkøb/manipulation af Pagerank.

I gang med at kigge på data
Jeg tog alle domænerne og kørte dem ind i Linkresearchtools og brugte funktionen link juice theft, som bruges til at finde steder dine konkurrenter linker til, hvor du selv kan få et link fra og derigennem få noget linkjuice fra dine konkurrenter.

Men funktionen kan også bruges til at finde frem til linknetværk, da den som sagt kigger efter domæner der linkes til fra flere forskellige URLs.

Som det ses på nedenstående screenshot, har siderne en del udgående links til fælles. Men det er ikke alle af siderne, der ser ud til at hænge sammen.

Udgående links - fællesnævnere
Udgående links – fællesnævnere

Derfor starter jeg med at kigge på, hvilke domæner, der har flest udgående links til identiske sider. Øverst på listen finder jeg Dive.in, som stadig har 5 indgående links fra de scannede sider, pegende ind imod sig.

5 links peger på Dive.in
5 links peger på Dive.in

Bagefter kigger jeg om der er andre domæner, der linkes til ofte og det var der. Den næste på listen er Lonelyplanet.com, som også har en række links, fra selvsamme sider. Chancen for, at dette er tilfældigt, er forsvindende lille.

Andre domæner der linkes til
Andet domæne der går igen på mange af de samme sider som linker til Dive.in

Men der er flere, det næste hedder WebMD.com, et fitness/sundheds indholdswebsite.

WebMD
WebMD
Som det ses på screenshot nedenfor, linkes der fra følgende sider til WebMD.com, bid mærke i at det ikke er fra deciderede rejsesider men, at der er et overlap og at alle linksne er fra de sider, jeg modtog fra ejeren af Dive.in.

Igen overlap af sider
Igen overlap af sider

Det er sundhedssider og chartsider. Der er så mange fællesnævnere og hvis man går videre i listen, finder vi endnu flere domæner, med sammenlignelige linkprofiler. Der er altså tale om tematiserede linknetværk, 2-3 af dem, hvor Dive.in er blevet placeret på dem alle sammen og hvor vi nemt kan finde andre linkkøbere.

Her ses endnu et sammenfald, her er det siden Corec.org, der linker til 3 af de udvalgte potentielle linkkøbere. Nu linkes der midlertidig også ud til medicinsider, som vi ved er noget af det slemmeste at blive co-citeret sammen med og det er ikke bare almindelig medicin der handles med, men doping (HCG).

Linkkøbere
Linkkøbere

Jeg vælger herefter at gå ind og kigge på en række af de sider der har købt links fra netværket, som jeg har identificeret som værende linkkøbere. Her i blandt er der nogle interessante, eksempelvis Expedia.com, som også har købt links af samme person/firma.

dive.in, lonelyplanet.com, webmd.com, chinatourstailor.com, expedia.com

Nu vender jeg analysen om og i stedet for, at kigge på de sider der linkes til fra de oplyste domæner, kigger jeg på de domæner som jeg formoder har købt links. Her scanner jeg efter links fra samme domæner, der linker ind til linkkøbere for, at se om der er flere sammenfald i indgående links, fra de forskellige linkkøbere.

Her falder jeg med det samme over en lang række domæner, der linker til de forskellige linkkøbere, heriblandt nedenstående. Det er med andre ord, de samme som styrer linknetværkene eller har kontakt til folkene bag linknetværkene og som køber ind eller indsætter links for deres klienter.

Linksalgssite
Linksalgssite
Endnu et linksalgssite fra samme Netværk
Endnu et linksalgssite fra samme Netværk, dette linker dog ikke til Dive.in
Manuel Google-penalty for køb af links
Ovenstående mini-analyse er lavet relativt hurtigt og jeg kunne grave meget dybere, men det var ikke nødvendigt, for konklusionen var klar allerede efter få minutter. Der er simpelthen tale om en penalty for køb af links, fra åbenlyse linknetværk!Linkindkøberen har ikke været særlig god til at skjule sine spor og har efterladt sig en lang række brødkrummer, som både jeg og mine kollegaer kan optrevle og det kan Google i den grad også.