Det er en udbredt misforståelse, at det at linke ud skader ens website, eller i hvert fald hindrer at det kan ranke lige så godt i søgeresultaterne, som hvis man ikke gjorde.  I dette indlæg forklarer jeg lidt om de forskellige fordele der kan være ved at linke ud både søgemaskine- og brugermæssigt, og hvor idéen om at det er en god ting, ikke at linke ud, kommer fra.

Pagerank – den skal vi lige have styr på først

Pagerank er navnet på den linkanalyse-algoritme, som Sergey Brin og Larry Page (Lawrence) opfandt på Stanford University, og den formel som var med til at grundlægge Google. Formlen går i al sin enkelthed ud på at påsætte en numerisk værdi til alle hyperlinks, for at måle den relative vigtighed af en side. Det vil altså sige at Pagerank er en popularitetsalgoritme baseret på henvisningsanalyser. Pagerank tager altså ikke forbehold for hverken relevans eller troværdighed, men udelukkende popularitet. To måleenheder som i dag er meget vigtige for et websites evne for at performe, og det er netop derfor man siger, at man ikke skal fokusere entydigt på Pagerank.

Larry Page lagde navn til formlen og deraf navnet Pagerank. Pagerank er ikke døbt således fordi værdien dækker over en hjemmeside som helhed. Pagerank akkumuleres på alle sider og ikke på domæneniveau som mange fejlagtigt tror. Har dit websites forside eksempelvis Pagerank 4, er der altså ikke tale om et Pagerank 4-domæne – det er der slet ikke noget der hedder – men der er derimod tale om en forside på dit domæne, der har en Pagerank på 4.

I den oprindelige Pagerank-formel, deles vægten ligeligt imellem de links der findes på en side.  Det vil sige at hvis du har 20 udgående links på en side, modtager hvert link kun 5% af den mulige værdi, den pågældende side kan afgive.

Hvordan udregnes Pagerank?

0,15 + 0,85 * andel af Pagerank fra kilder (links).

Den linkværdi som en side kan videregive udregnes således: Værdi af Pagerank + Pagerank fra kilder x 0.85 / antal links på den pågældende side.

Pagerank forklaret
Indsæt dette billede på dit site:

<br /><br /><br />
<img src="https://www.henrik-bondtofte.dk/wp-content/uploads/2012/02/pagerank.png" alt="Pagerank forklaret" border="1" /></a>
<br />Billede taget fra: <a href="https://www.henrik-bondtofte.dk/derfor-bor-du-linke-ud">Derfor bør du linke ud</a>

I ovenstående eksempel ser vi hvordan en artikel der linker ud til 10 eksterne kilder, fordeler værdien ligeligt mellem de eksterne links.

Det vigtigste du bør vide om Pagerank i denne henseende

Selvom du viderefører Pagerank når du linker til eksterne kilder, giver du ikke noget af din egen Pagerank ud. Det er en udbredt misforståelse. Du viderefører blot noget af den værdi du har til rådighed til at ”stemme på” eksterne kilder, men mister altså ikke noget ved at gøre det. Din egen side hvor du linker ud fra, har samme Pagerank som den ville have hvis du ikke linkede ud.

Nofollow og Pagerank sculpting

I 2005 blev nofollow-elementet introduceret, og Google, Microsoft og Yahoo gik alle sammen ind i dette fælles projekt, for at stoppe den store mængde kommentarspam. Idéen bag nofollow var, at man kunne linke ud, uden at stå inde for indholdet man linkede til, og at der derfor ikke blev videreført nogen værdi til de linkede sites, så længe de bar nofollow-attributten.

SEO-folk tog hurtigt nofollow-tagget til sig, og begyndte at bruge det internt på sites til optimering af Pagerank-flow. Idéen bag var, at lukkede man visse sider ud, var der mere Pagerank internt til de sider, man selv mente var vigtigst. Og det fungerede skam også i et par år.

Tagget blev udnyttet så voldsomt at Google lavede nogle fundamentale ændringer, og i 2009 meddelte de at det nu ikke længere var muligt at bibeholde værdien på en side, hvis man benyttede nofollow-tag på et link. Værdien blev stadig ikke givet videre til siden der blev linket til, men i stedet for at forblive på siden hvor nofollow-linket var at finde, fordampede den i stedet, og idéen med at holde linkværdien på en side ved at bruge nofollow døde.

Det har dog ikke stoppet folk fra fortsat at bruge nofollow tagget på links i stor stil. Mange bruger dem på kommentarer, som også var en af årsagerne til at tagget overhovedet kom til, det er selvfølgelig en helt gyldig praksis, da man ikke selv har oprettet linket, men brugeren der kommenterer har. Selv bruger jeg ikke nofollow på mine kommentarer, for at flere vil kommentere og fordi jeg er af den overbevisning, at Google ikke pålægger den slags links særlig stor værdi. Kommer der en direkte spamkommentar, godkender jeg den ikke, og det gør jeg som regel heller ikke hvis kommentaren udelukkende er skrevet for at få et link. Men der er også mange store medier som konsekvent vælger at bruge nofollow og generelt set linker store medier bare ikke ud særlig ofte. Danske medier er om nogen lige så dårlige til at linke ud.

Der er også dem der stadigvæk bruger nofollow internt, og det er naturligvis et underligt signal at sende til søgemaskinerne. Det du fortæller er helt konkret, at her er en side på dit eget website, som du ikke kan stå inde for.

Lad os se på hvilke argumenter der er for, ikke at linke ud:

 • Brugere forlader dit site.
 • Du betragter dine ord som den pureste visdom, og behøver ikke at backe dine påstande op. Folk ved du har ret og der findes ikke nogen andre kilder der kan tilbyde supplerende information der kunne være interessant for dine læsere. Du har endegyldigt skrevet den ultimative artikel, der dækker over alle aspekter, et emne måtte have.
 • Du vil ikke støtte dine konkurrenter eller andre sider inden for samme branche ved at linke ud til dem.
 • Det kan skade dig at linke ud til dårlige sider. (Bad Neighbourhoods).
 • Man ønsker at bibeholde al linkværdi på sit eget site og linker derfor ikke ud.

Lad os nu se på argumenterne for at linke ud

 • Dine brugere får muligheden for at læse mere om de emner du beskriver, hvilket giver en bedre brugeroplevelse end et sort hul, hvor brugeren selv må hoppe over i en søgemaskine og finde yderligere information.
 • Søgemaskiner bryder sig ikke om sorte huller.
 • Når du linker ud til andre blogs og hjemmesider i din branche, bliver der lagt mærke til dig. Det øger din chance for at modtage et link retur markant.
 • Du viser at du har styr på dine emner og har lavet din research.
 • Når en læser klikker på et udgående link, signalerer dette læserengagement overfor søgemaskinerne – akkurat som en kommentar gør det.
 • De kilder du linker til, hjælper søgemaskiner til at vurdere hvad din side omhandler. Dine links fortæller altså noget om hvem du er og hvad dine artikler omhandler.
 • Mange brugere vil åbne links i dine artikler i en ny tab, i stedet for at forlade dit site.
 • I stedet for at en bruger lander på din artikel og går tilbage til søgeresultaterne for at finde mere information om samme emne, kan de benytte dine links. Det sender positive brugersignaler til søgemaskinerne, hvorimod en bruger der hopper tilbage til søgeresultaterne sender et negativt signal.

Konklusion

World Wide Web defineres som et system der interlinker såkaldte hypertekst-dokumenter, og ved ikke at linke ud, modarbejder du essensen af WWW. Når du ikke linker ud, skaber du et sort hul, en afsides kant af Internettet, som sandsynligvis kategoriseres i en klasse for sig selv. De eneste legitime grunde til ikke at ville linke ud, er i min optik at linke til direkte konkurrenter, samt naturligvis problematikken ved at linke ud til bad neighberhood sider.

Da vi har fået fastslået at man ikke mister nogen værdi ved at linke ud, men derimod skaber en bedre brugeroplevelse samt sender positive brugersignaler til Google, og at du øger chancerne for tilbagevendende brugere samt gør andre websiteejere opmærksom på dig selv, kan vi vist godt slå fast, at det der med at linke ud, ikke bare er ok, men decideret godt for dit site.

Sådan linker du ud

Link ud når det er relevant for dine læsere. Link direkte til den artikel der understøtter dine påstande, eller kommer med yderligere information der kunne være spændende for dine læsere.

Lad være med at linke ud, bare for at linke ud. Et link til Wikipedia med noget generel information er ikke et godt link, bare fordi Wikipedia er et trusted site. Kort sagt skal du linke ud for dine læseres skyld, og ikke for at snyde søgemaskinerne. Du sender dem nemlig rigeligt med positive signaler ved at linke ud for læsernes skyld, og så er der vel ikke nogen grund til at prøve at snyde, når man ligeså godt kan være reel og samtidig få mere ud af det.

Der er garanteret flere argumenter, jeg ikke har fået med i artiklen her. Jeg har gennemgået de mest gængse argumenter og ligger du selv inde med flere argumenter for, hvorfor du ikke linker ud eller hvorfor du gør, hører jeg meget gerne om det i kommentarfeltet!

Du bør også læse følgende artikler: