Google Gemini er Googles seneste milepæl inden for kunstig intelligens, udviklet af Google AI. Modellen er en avanceret Large Language Model (LLM), der findes i tre forskellige udgaver: Gemini Ultra, Gemini Pro og Gemini Nano. Hver version er designet til at opfylde specifikke behov og anvendelser.

I 2023 præsenterede Google deres seneste skud på stammen inden for kunstig intelligens: Google Gemini. Gemini blev først annonceret ved det årlige Google I/O. Gemini inkluderer, som sagt, tre forskellige modeller: Gemini Ultra, Gemini Pro og Gemini Nano, hver designet til at tackle forskellige opgaver og udfordringer inden for AI. Som en direkte efterfølger til Googles tidligere model, PaLM, har Gemini allerede vist sig at overgå sin forgænger i adskillige målinger – ikke overraskende.

Hvordan adskiller Google Gemini sig fra andre AI-modeller?

Google Gemini adskiller sig fra andre AI-modeller på markedet. Som en multimodal Large Language Model (LLM) har Gemini muligheden for at behandle og generere data på tværs af forskellige medier, heriblandt tekst, billeder, lyd og kode. Denne evne til at håndtere flere datatyper samtidig gør den ekstraordinært alsidig sammenlignet med andre modeller, fra automatiseret indholdsskabelse til komplekse analytiske opgaver.

Et af Geminis mest markante træk er dens integrationsevner. Modellen kan nemt kobles sammen med eksisterende applikationer og systemer, hvilket gør det muligt at integrere AI-funktionaliteter i allerede eksisterende infrastrukturer.

Udover dette har Gemini en indbygget evne til at forbedre sig over tid gennem maskinlæring. Dette betyder, at Gemini hele tiden udvikler og forfiner sine færdigheder; den bliver altså mere effektiv og præcis i takt med, at den oparbejder mere erfaring og har mere data at arbejde med.

Hvad kan Google Gemini bruges til?

Som med al anden ny teknologi, skal den prøves af, før vi kender alle brugsscenarier. Med AI-modeller vil der hele tiden komme nye idéer og muligheder til. Men som udgangspunkt er Google Gemini en meget effektiv personlig assistent. Med forståelse og behandling af naturligt sprog kan personlige assistenter blive mere nyttige og intuitive. Vi vil i langt større grad komme til at benytte os af AI-assistenter fremadrettet, og til dette er Gemini helt optimalt.

Gemini kan også benyttes til at udarbejde kreativt indhold, såsom musik, lave designforslag, skrive tekster eller forsøge at lave kunst. Gemini kan altså også hjælpe til med kreativt indhold, og det er muligt at søge inspiration eller automatisere visse dele af kreative processer.

Gemini kan også integreres i uddannelsessektoren for at udarbejde skræddersyede læringsoplevelser, som kan benyttes til differentieret læring – noget, der ellers er dødt i de danske folkeskoler, men med AI kan det igen blive en mulighed.

Herudover kan Gemini naturligvis også integreres direkte i virksomheders interne systemer for at optimere processer, såsom dataanalyse eller noget så simpelt som kundeservice. Og så er Gemini, ikke overraskende, en rigtig god koder. Gemini er også rigtig god til at forstå og generere kode, så for softwareudviklere er den et værdifuldt værktøj.

Hvad er forskellen på ChatGPT og Google Gemini?

Der er væsentlige forskelle i ChatGPTs og Geminis design og anvendelsesmetoder. ChatGPT er en sprogmodel baseret på transformer-teknologi, der primært er designet til at forstå og generere tekst. Modellen er trænet på store mængder tekstdata fra internettet og er optimeret til at være god til opgaver, der omhandler tekstforståelse og -udarbejdelse, herunder svar på spørgsmål, tekstfortolkning og samtaleinteraktion.

Gemini derimod er en AI-model, der er designet til at være naturligt multimodal fra starten. Det betyder, at Gemini kan forstå og behandle tekst, billeder, lyd og video uden separat træning for hver modalitet.

Det betyder også, at Gemini har en unik evne til at udføre meget komplekse analyser og kan ræsonnere på tværs af forskellige datasæt. Mens ChatGPT viser sine færdigheder inden for sprogforståelse og interaktion, skiller Gemini sig ud ved sin dybdegående forståelse af multimodale data og har en evne til at integrere denne forståelse i realtidsanalyser og kan tage beslutninger ud fra disse. Gemini har altså en meget bredere anvendelsesflade end ChatGPT.

Hvordan kommer jeg i gang med Gemini?

For at starte med at bruge Gemini, skal du besøge Geminis hjemmeside eller downloade appen fra Google Play Store. Når appen er installeret, kan du benytte Gemini gennem tekst, stemme, billeder og endda kode, afhængigt af dine behov. Du kan finde yderligere oplysninger på Gemini’s hjemmeside.

I apps som Gmail og Google Docs kan Gemini hjælpe med at formulere e-mails, forbedre dokumenter eller generere kreativt indhold ved hjælp af simple kommandoer. For eksempel, når du skriver en e-mail, kan du bruge funktionen “Hjælp mig med at skrive” for at få forslag til tekst, som du kan tilpasse yderligere efter behov. Gemini er også direkte integreret i Google Slides, Sheets og Meet, hvilket gør det let at anvende AI-funktionerne på tværs af forskellige platforme.