Kunstig intelligens (A.I) gør det muligt for maskiner at håndtere opgaver, som normalt ville kræve menneskelig intelligens at udføre. Kunstig intelligens har et hav af brugsscenarier, heriblandt billedanalyse, stemmegenkendelse, oversættelser mv. Kunstig intelligens ændrer måden, vi interagerer med teknologi på.
TL;DR – Hurtig opsummering
– Hvad er AI? Kunstig intelligens (AI) er en teknologi, der giver maskiner evnen til at lære, forstå og træffe beslutninger som mennesker.
– Hvordan fungerer AI? AI bruger algoritmer, data og teknikker som maskinlæring og dyb læring til at analysere og løse problemer.
– Typer af AI: Smal AI (specifikke opgaver), Generel AI (teoretisk menneskelignende intelligens) og Superintelligens (hypotetisk fremtidig AI).
– Eksempler i hverdagen: Stemmeassistenter (Siri, Alexa), søgemaskiner (Google), og sociale medier.
– Fremtiden: AI bliver en integreret del af vores hverdag, men kræver ansvarlig brug og etisk regulering.
Men hvad er kunstig intelligens egentlig? Og hvordan fungerer den? I denne artikel får du en grundlæggende forståelse af konceptet A.I., og du vil forstå, hvorfor teknologien har opnået så stor opmærksomhed, som den har.
Indholdsfortegnelse
Hvad er kunstig intelligens?
Kunstig intelligens dækker over en række forskellige metoder og teknologier, der forsøger at simulere menneskelige egenskaber som at lære, forstå og træffe beslutninger. Derfor benyttes AI til at løse komplekse problemer og til at automatisere opgaver, som normalt ville have krævet menneskelig indblanding.
Siri benytter eksempelvis AI til at forstå og reagere på en brugers spørgsmål, og algoritmer benytter AI til at analysere store mængder data og finde mønstre. Kunstig intelligens omsætter data til viden og intelligens.
Hvordan fungerer kunstig intelligens?
Man skulle næsten tro, det var magi, men det er det ikke. AI er resultatet af avancerede beregninger og store mængder data. For at forstå, hvordan kunstig intelligens fungerer i praksis, tager vi et nærmere kig på nogle af de grundlæggende principper, teknologien er baseret på.
Hjertet i en kunstig intelligens er algoritmer, altså programmer, der fortæller maskiner, hvordan de skal løse problemer.
AI lærer ved at analysere og tilpasse sig data på baggrund af erfaringer, præcis ligesom et menneske opbygger erfaring. For at forstå, hvordan dette hænger sammen, tager vi et nærmere kig på de to begreber maskinlæring og dyb læring.
Maskinlæring og dyb læring
Ved maskinlæring træner maskiner sig selv til at udføre en opgave uden, at de er specifikt programmeret til det. Igennem en række iterative processer forbedres evnen til at genkende mønstre og træffe beslutninger.
Dyb læring er en mere avanceret version af maskinlæring (men stadig maskinlæring), der også anvender neurale netværk, inspireret af den menneskelige hjerne. Det er med denne kobling, at AI’en får mulighed for at forstå langt mere komplekse sammenhænge.
Hvis du vil vide mere om kunstige neurale netværk, kan du læse videre i denne artikel, jeg har skrevet om emnet.
Typer af kunstig intelligens
Der findes mange forskellige former for AI, og de kategoriseres baseret på deres evner og formål. Overordnet kan de inddeles i tre hovedtyper:
Smal AI (Weak AI)
Smal AI er den mest udbredte form for kunstig intelligens i dag. Den er designet til at udføre specifikke opgaver som at genkende billeder, analysere tekst eller lave produktanbefalinger på en webshop.
Generel AI (Strong AI)
Generel AI er visionen om maskiner, der kan tænke og lære som mennesker. Denne type AI anvender sin intelligens på tværs af opgaver, men eksisterer kun i teorien og ikke i praksis. I teorien vil denne type AI også have en bevidsthed og en selvforståelse. Generel AI er for øvrigt ikke det samme som generativ AI.
Superintelligens
Superintelligens er rent hypotetisk AI, der er menneskehedens intelligens overlegen på alle niveauer. Idéen er spændende, men også farlig.
Eksempler på kunstig intelligens i hverdagen
Du støder på AI overalt i dagligdagen. Det er efterhånden længe siden, at AI var en del af en fjern fremtidsvision. Du finder AI på din telefon, din computer og i mange biler. Nogle af de første virkelig gode brugsscenarier var stemmeassistenter som Siri og Alexa. Disse er begge bygget på AI. Det samme gælder søgemaskiner som Google, der bruger et hav af AI-teknologier for at give de bedste søgeresultater, og sociale medier bruger også kunstig intelligens i stor stil.
Kunstig intelligens er altså ikke nyt i vores dagligdag, men det kan virke sådan. Efter at OpenAI frigav AI til den brede befolkning, har alle snakket om AI, og udviklingen har da også i den grad taget til, siden AI blev allemandseje.
Fremtiden for kunstig intelligens
AI udvikler sig hurtigere end nogensinde før og er allerede en integreret del af vores hverdag. Men med denne udvikling følger også ansvar. Vi skal sikre, at teknologien bruges på en måde, der gavner mennesker og samfund. Regulering og etik vil derfor spille en vigtig rolle i fremtidens AI-udvikling.