Hastighedsoptimering 

I 2019 er det ikke længere nok at have et hurtigt website, du skal have et lynhurtigt website, der gerne svarer på 1 sekund eller under. Søgemaskiner er begyndt at honorere hurtige websites, med bedre placeringer i søgeresultaterne. Derfor er hastighedsoptimering blevet en essentiel del af SEO.
Et hurtigere website skaber en bedre brugeroplevelse, for de brugere der lander på dit website. Dermed kan hastighedsoptimering af et website også føre til langt flere konverteringer og generelt, mere tilfredse brugere – noget Google også sporer på.

I denne sektion, finder du en lang række artikler der handler om hastighedsoptimering af hjemmesider eller delvist behandler emnet.

Hvilke værktøjer er bedst til at måle websitehastighed?

Der findes en lang række forskellige værktøjer til formålet, mest anerkendt er GTmetrix, Pingdom Tools og Googles eget værktøj, Pagespeed Insights. Fordelen ved Googles eget værktøj er, at du får anbefalinger til både mobilversionen og desktopversionen af websitet.

Skal du måle rå indlæsningshastigheder, er Pingdom Tools det foretrukne værktøj, da de har servere der kan måles fra, der er placeret tæt på Danmark. Derfor giver det også det mest retvisende billede for et dansk website.

Hvor hurtigt skal et website være anno 2019?

Dit website skal som udgangspunkt være fuldt ud loadet inden for et sekund fra første byte er sendt. Det er dog de færreste, der rent faktisk præsterer dette. Gennemsnittet for indlæsningshastigheden på danske hjemmesider er nærmere de 3 sekunder.

Ifølge undersøgelser fra Google vil 50% af de brugere, der prøver at loade en side, forlade websitet inden det er fuldt loadet, hvis det tager over 3 sekunder at indlæse det. Derfor er det helt essentielt, at man aldrig har loadtider, der er højere end 3 sekunder.

Er det nemt at hastighedsoptimere et website?

Det kommer helt an på hvordan dit website er bygget. Er det kodet fra bunden, eller er der benyttet en af de populære CMS som eksempelvis WordPress, Joomla eller Drupal. Det er som udgangspunkt relativt simpelt at forbedre loadhastigheden på et website, der kører et kendt CMS, da der findes et hav af plugins til formålet.

Det er dog paradoksalt nok også de nemme CMS, der har størst behov for at blive hastighedsoptimeret, da de tit og ofte indeholder mange funktionaliteter og kald, som ikke er nødvendige at loade.

Hvor hurtigt dit website kan blive, afhænger også i høj grad af den server du benytter. Mange hastighedsoptimeringsinitiativer foregår på serverniveau og det kræver derfor også en vis adgang.

Opnår man bedre placeringer i søgeresultaterne med et hurtigt website?

Ja! Google har siden 2010 taget forbehold for hurtige website og givet dem bedre placeringer end de websites, der ikke loader hurtigt nok. Vil du placeres højt i Google er det en forudsætning, at dit website i hvert fald ikke loader langsomt.

Googlebot har også nemmere ved at crawle og indeksere dit website, nu hurtigere det er og du vil derfor også kunne opleve at nyt indhold og ændringer på dit website, hurtigere bliver registreret.