Hvis du bruger Googles Pagespeed Insights til at vurdere, hvor god du er til at optimere dit website, rent hastighedsmæssigt, så er du meget sikkert stødt på begrebet WebP under forbedring af billeder. Spørgsmålet er så: hvad er WebP og kan det gøre dit website hurtigere?

Hvad er WebP?

Ifølge Google selv, som står bag og udvikler WebP formatet er webp et moderne billedformat, der tilbyder overlegen komprimering for billeder på Internettet. Ved at bruge WebP kan webmastere og webudviklere skabe mindre, rigere billeder der gør Internettet hurtigere.

Webp er et af de tre nyere og forbedrede billedformater som Google anbefaler. De andre to er JPEG 2000 og JPEG XR. WebP udtales “Weppy”. Formatet har været omtalt siden 2010, men det er først nu, vi for alvor ser dets indtog rundt omkring på Internettet.

Er der brug for “Next-gen” formater?

I den evige jagt på at forbedre Internetoplevelsen og skabe hurtigere og bedre hjemmesider, er enhver forbedring der kan gøre et website hurtigere, kærkommen.

Herudover skal man tænke på at GIF-formatet så verdens lys tilbage i 1987, det er 32 år siden. Der er sket rigtig meget over de sidste 32 år. PNG-formatet blev introduceret som den officielle anbefaling for billeder til Internettet af W3C tilbage i 1996.

Der er altså tale om nogle virkeligt gamle og forældede formater og derfor er der også brug for nyere og mere effektive.

Komprimer på to forskellige niveauer

Der kan med WebP komprimeres på to forskellige niveauer: lossless og lossy. Det første format gør det praktisk talt umuligt, at se at billedet er komprimeret. Lossy komprimerer hårdere og dermed gør billederne markant mindre. Det er her nemmere at se, at billedet er blevet komprimeret end ved lossless, ikke overraskende.

Komprimeres billeder som lossless billeder, vil de som udgangspunkt være 26% mindre i størrelse, sammenlignet med et PNG-billede.

Komprimeres billeder som lossy, vil de som udgangspunkt være 25-34% mindre end sammenlignelige JPEG-billeder, med samme SSIMkvalitetsindeks.

Opløsningen lider når et billede åbnes i et større format

Selvom webp billeder loader meget hurtigere, sker det naturligvis på baggrund af et vist fald i kvalitet.

Et af de steder hvor dette kommer til syne, er hvis man prøver at se et billede i et større format, end hvad det præsenteres som på websitet.

Dette vil give en markant ringere kvalitet sammenlignet med samme proces for et JPEG-billede i samme størrelse.

Webp formatet understøttes ikke af alle browsere, endnu

Formatet fungerer på nuværende tidspunkt ikke i alle browsere, men med dets udvidelse, vil vi se en større og større adoption. På nuværende tidspunkt, understøtter alle de største og mest udbredte browsere formatet.

Her i blandt alle Chrome-browsere efter version 17, alle Opera-versioner efter version 11.10 og Firefox tilføjede understøttelse i 2018 for alle versioner over version 65.

Herudover understøttes alle indbyggede browsere i Android enheder over version 4.0 og så er Microsoft Edge også endelig blevet en mulighed.

Besøger en bruger et website, der kører med WebP og har brugeren en browser der ikke kan rendere formatet, vises det oprindelige billedformat blot i stedet. En såkaldt fallback-funktion.

WebP er altså et ekstra format du skal have liggende og ikke en erstatning. Det giver markant forbedrede load tider, men kun for dem der har en understøttet browser.

Får jeg noget ud af at gå i gang med WebP-formatet på mit website?

Det gør du, hvor meget du får ud af det, afhænger helt og aldeles af hvor godt dine billeder i forvejen er komprimeret. Hvis du er i tvivl om, hvor meget du har at hente, har Google udgivet et værktøj ved navn Squoosh.app, hvor du kan uploade dine billeder og få at vide, hvor meget de kan komprimeres ved at blive serveret i WebP-formatet.

Du vil samtidig kunne sammenligne det oprindelige billede med det komprimerede og se om du er tilfreds med udfaldet.

Du finder Googles værktøj her.

Hvordan kommer man i gang med WebP-formatet?

Det afhænger fuldstændigt af dit nuværende miljø. Kører du som de fleste med WordPress som dit CMS og er denne installation placeret på en Apache-server, er det umådeligt nemt at komme i gang, det er blot at finde en af de tilgængelige plugins, der kan hjælpe med konverteringen. Eksempelvis Shortpixel, der også kan assistere dig med dine andre billedformater.

Du kan finde forskellige plugins til WordPress her: https://wordpress.org/plugins/search/convert+webp/

Kører din server på Nginx, ligesom den, som denne blog er placeret på, skal der laves nogle ændringer i din serverkonfiguration, da den ikke har en tilgængelig .htaccess fil, som alle de forskellige plugins er baseret på.

Cloudflare klarer webp-formatet for alle systemer

Du kan også vælge at investere i noget som Cloudflare, hvis du da ikke allerede i forvejen gør brug af det.

Her er der en funktion under hastighedsoptimering der hedder ”Polish”, under denne funktion, findes et flueben der kan vinges af, hvorefter Cloudflare vil stå for konverteringen.

Hvis du ikke kører WordPress

Det er selvfølgelig muligt at få WebP til at fungere i alle forskellige systemer, der er bare stor forskel på, hvor nemt det klares. Nogle CMS kommer med automatisk understøttelse, det gør eksempelvis Shopify og danske Shoporama.

Kører du derimod med Prestashop, Magento, Joomla eller Typo3 skal du ligesom med WordPress gøre brug af et plugin eller en service som Cloudflare.

Så skal jeg bruge WebP eller ej?

Absolut. Alle muligheder der kan forbedre dit websites hastighed, uden at gå på kompromis med brugeroplevelsen bør implementeres. Hastighed er et af de vigtigste parametre, når en bruger skal vurdere oplevelsen af en given hjemmesiden.