Arbejder du på at positionere dig i søgeresultaterne, arbejder du sandsynligvis med linkbuilding. Der skal ikke tages let på denne disciplin, som bestemt ikke er uden risiko hvis den udføres med hovedet under armen. I denne artikel giver jeg nogle tips til hvordan du kan få en mere varieret og naturlig linkprofil, hvilket er hvad du bør sigte efter i dit linkbuilding arbejde.

Har uheldet allerede været ude og er du ramt ind i en penalty kan du også bruge disse tips til at få dit site tilbage i søgeresultaterne.

Variation af linkkilder

Stammer dine indgående links alle fra samme slags ressourcer, så som blogs eller bygger de udelukkende på sociale bogmærker, kommentarer eller noget helt tredje, er dette et godt sted at starte. En naturlig linkprofil vil have en jævn fordeling af forskellige typer af links, er der en overpræsentation af en type links, er det her dit arbejde starter.

Ankertekster – effektivt men farligt

Arbejdet med eksakt match ankertekster kan give alvorlige problemer. Er der tale om et specifikt ord og ikke en sætning der arbejdes på, er risikoen yderligere forøget.

Lad os sige du helt konkret har arbejdet på dit site om opvaskemaskiner, du ejer ikke selv opvaskemaskiner.dk, så du har et andet domæne, lad os kalde dette for opvaskerkongen.dk.

Hver gang du opretter et link til dit site, bruger du ankerteksten opvaskemaskiner og du har måske allerede hunderede indgående links, med denne ankertekst. Dit site brager derud af og rykker sig tættere og tættere på toppen. Du er selvfølgelig begejstret, men du lever nu et liv i farezonen, din linkprofil er alt for specifik og fremstår unaturlig og dit site lever i værste fald på lånt tid.

I mange tilfælde kan man være godt positioneret i et år eller mere med disse metoder, men du skal ikke føle dig for sikker, en dag kan det gå galt og jeg har set det ske utallige gange. I den virkelige verden er det højst usandsynligt at alle der linker til dit site, vælger at benytte samme ankertekst og især en så generisk af slagsen.

Naturlige links

  • Brug flere ord i dine ankertekster. Eksempler kunne være ”Opvaskemaskiner fra Opvaskerkongen”, ”Se Opvaskerkongens.dk udvalg inden for opvaskemaskiner”, ”Opvaskemaskiner på Opvaskerkongen.dk” osv.
  • Opret links uden ankertekster ”https://www.opvaskerkongen.dk”, ”www.opvaskerkongen.dk”, ”Opvaskerkongen.dk”.
  • Opret links med mere naturlige ankers så som ”Klik her”, ”Læs mere her”, ”Kilde”, ”Besøg siden her”.
  • Brug billeder som links.
  • Få flere nofollow links (Ikke igennem kommentarspam).
  • Links til artikler og ikke blot hoveddomænet eller kategorier.

Fjern eller ret i dine mistænkelige links

  • Fjern mistænkelige links som du har adgang til, eller kontakt webmasteren og bed vedkommende om at fjerne dit link. Dette kunne for eksempel være links der virker købte (Eks. sitewide links på et ikke relateret site).
  • Ret i dine ankertekster på dine allerede eksisterende links, hvis disse er for eksakte. Tilføj flere ord eller omskriv helt linkteksten.

Det kan naturligvis virke dybt demotiverende at fjerne links, men du formindsker din risikoprofil og i mange tilfælde vil det faktisk forbedre dine rankings.

Links over tid

  • En naturlig linkprofil vil som oftest modtage links løbende. Gør du ikke dette, kan det være et tegn på at dit site ikke længere er relevant eller tyde på at du selv har manipuleret med din linkprofil.
  • Byg ikke for mange indgående links til dit site på en gang, links bør komme i en jævn strøm. Medmindre du har en artikel der går viral, er chancen for at du modtager 1000 links på få dage meget lille. Søgemaskiner er gode til at skelne imellem viralt indhold og manipulation.