Arbejder du på at positionere dig i søgeresultaterne, arbejder du sandsynligvis med linkbuilding. Der skal ikke tages let på denne disciplin, som bestemt ikke er uden risiko hvis den udføres med hovedet under armen. I denne artikel giver jeg nogle tips til hvordan du kan få en mere varieret og naturlig linkprofil, hvilket er hvad du bør sigte efter i dit linkbuilding arbejde.
Har uheldet allerede været ude og er du ramt ind i en penalty kan du også bruge disse tips til at få dit site tilbage i søgeresultaterne.
Variation af linkkilder
Stammer dine indgående links alle fra samme slags ressourcer, så som blogs eller bygger de udelukkende på sociale bogmærker, kommentarer eller noget helt tredje, er dette et godt sted at starte. En naturlig linkprofil vil have en jævn fordeling af forskellige typer af links, er der en overpræsentation af en type links, er det her dit arbejde starter.
Ankertekster – effektivt men farligt
Arbejdet med eksakt match ankertekster kan give alvorlige problemer. Er der tale om et specifikt ord og ikke en sætning der arbejdes på, er risikoen yderligere forøget.
Lad os sige du helt konkret har arbejdet på dit site om opvaskemaskiner, du ejer ikke selv opvaskemaskiner.dk, så du har et andet domæne, lad os kalde dette for opvaskerkongen.dk.
Hver gang du opretter et link til dit site, bruger du ankerteksten opvaskemaskiner og du har måske allerede hunderede indgående links, med denne ankertekst. Dit site brager derud af og rykker sig tættere og tættere på toppen. Du er selvfølgelig begejstret, men du lever nu et liv i farezonen, din linkprofil er alt for specifik og fremstår unaturlig og dit site lever i værste fald på lånt tid.
I mange tilfælde kan man være godt positioneret i et år eller mere med disse metoder, men du skal ikke føle dig for sikker, en dag kan det gå galt og jeg har set det ske utallige gange. I den virkelige verden er det højst usandsynligt at alle der linker til dit site, vælger at benytte samme ankertekst og især en så generisk af slagsen.
Naturlige links
- Brug flere ord i dine ankertekster. Eksempler kunne være ”Opvaskemaskiner fra Opvaskerkongen”, ”Se Opvaskerkongens.dk udvalg inden for opvaskemaskiner”, ”Opvaskemaskiner på Opvaskerkongen.dk” osv.
- Opret links uden ankertekster ”https://www.opvaskerkongen.dk”, ”www.opvaskerkongen.dk”, ”Opvaskerkongen.dk”.
- Opret links med mere naturlige ankers så som ”Klik her”, ”Læs mere her”, ”Kilde”, ”Besøg siden her”.
- Brug billeder som links.
- Få flere nofollow links (Ikke igennem kommentarspam).
- Links til artikler og ikke blot hoveddomænet eller kategorier.
Fjern eller ret i dine mistænkelige links
- Fjern mistænkelige links som du har adgang til, eller kontakt webmasteren og bed vedkommende om at fjerne dit link. Dette kunne for eksempel være links der virker købte (Eks. sitewide links på et ikke relateret site).
- Ret i dine ankertekster på dine allerede eksisterende links, hvis disse er for eksakte. Tilføj flere ord eller omskriv helt linkteksten.
Det kan naturligvis virke dybt demotiverende at fjerne links, men du formindsker din risikoprofil og i mange tilfælde vil det faktisk forbedre dine rankings.
Links over tid
- En naturlig linkprofil vil som oftest modtage links løbende. Gør du ikke dette, kan det være et tegn på at dit site ikke længere er relevant eller tyde på at du selv har manipuleret med din linkprofil.
- Byg ikke for mange indgående links til dit site på en gang, links bør komme i en jævn strøm. Medmindre du har en artikel der går viral, er chancen for at du modtager 1000 links på få dage meget lille. Søgemaskiner er gode til at skelne imellem viralt indhold og manipulation.
Hej Henrik
Tak for et fremragende indlæg. Som du selv nævner, er specifikke ankertekster en hurtigt genvej til toppen. Hvor stor en andel må de specifikke ankerlinks fylde i din linkprofil inden Google finder det kriminelt?
\Henrik
Hej Helbaek, det glæder mig at du syntes om artiklen. Det kommer helt an på scenariet, i nogle tilfælde er det mere tilforladeligt end andre, der er mange variabler der spiller ind, dette kunne eksempelvis være branche. Lånebranchen kan man f.eks. hurtigere brænde nallerne på end ved en mere nichepræget branche.
Som Helbaek skriver – en fin artikel!
Noget man fra tid til anden skal huskes på, da det kan være let at falde i fælden med ensidig linkbuilding, når det nu lige går så godt.
I længden er det dog også sjovere med variation. Varieres metoderne til at finde links på, så vil de fleste nok også finde det mere spændende at skaffe det antal links til der skal til for at opnå resultaterne :)
Hej Henrik
Super artikel – lapper det i mig.
Jeg har dog et spørgsmål, der relaterer sig en anelse til indgående links. Forestil dig en side med 5-6 links ind til et andet website. Af disse er 5 dybe links med korrekte ankertekst og den sidste er til forsiden. Dog figurerer det indgående link kun en gang, nemlig den første.
Skal man konkludere det som værende et tegn på at det kun er det første link der giver værdi – også selvom de næste er dybe?
Hej Henrik,
Dine artikler er altid så brugbare – mange tak for al informationen – nu blev jeg klogere på det! :)
Hej Heidi,
Det er godt at høre du kan bruge mine artikler! Tak for de fine ord.
En rigtig god artikel (selvom den har over et år på bagen). En ting jeg godt kunne tænke mig at få uddybet er delen omkring no-follow links. Du skriver at vi naturligvis ikke skal udøve kommentarspam og det er jeg helt enig i.
Det jeg dog er i tvivl om er hvorvidt du mener, at gode kommentarer (dvs. ikke spam) vil være godt nok som no-follow links eller vil du går så langt som til at oprette no-follow forum links og no-follow splog links?
Mvh
Mikael
Hej Henrik,
God artikel. Har fået tankerne igang. Helt enig i ovenstående at man skal arbejde på en bred linkbuildings profil. Det er ikke let – men det er der jo hellere ikke nogen der har sagt det skulle være :-)
god dag
/Martin
Super artikel, der går lige til punktet.
Og en artikel der jo er blevet super relevant efter store G’s seneste opdatering.
Variationen er vigtig hele tiden at huske på, selvom man nemt, synes jeg, lader sig friste til at bruge de samme og vigtigste keywords hele tiden. Men hvis man er for grådig, bider det en selv i halen til sidst jo…
Hej Henrik rigtig god artikel.
Jeg er en af dem, som har haft lidt for ensidig linkprofil, så nu må jeg se at få rettet op på det. Tak for artiklen, den hjalp mig godt på vej.
Hej Klaus, glad for at du kunne bruge min artikel, held og lykke med det!
Hej Henrik
Meget brugbar artikel, rart at få afklaret den mulige årsag til problemerne, dvs. for ensidige og unaturlige ankertekster. Jeg er relativt ny i gamet, så skaden er ikke så stor, men det er helt sikkert noget jeg fremover er super opmærkesom på!
Jeg kan specielt godt lide denne punch line i din tekst: pas på med at lave et brat stop i din linkbuilding fordi gør du det så tænker Google at du ikke længere er relevant :-)
Hej,
Tak for gode artikler!
Jeg er ny i denne verden i forhold til at linkbuilde og seo optimere.
Vi er kun igang med det indledende arbejde i forhold til at få kodet siden, og optimere tekster osv.
Jeg sidder og læser mig frem om en masse linkbuilding.
Hvor mange indgående links bør jeg have før at det rykker noget?
Er det bare flere end mine konkurrenter?
Jeg forstår ikke du anbefaler dette: “Opret links med mere naturlige ankers så som ”Klik her”, ”Læs mere her”, ”Kilde”, ”Besøg siden her”.”
Mange andre SEO eksperter mener det er skidt. Har du en kommentar?
Rigtig relevant artikel stadigvæk. Har selv lige kigget på en kunde, som har fået deindekseret en underside i Google pga overoptimering. Det slår mig hvor mange herinde, som taler om at bygge links. Det er på tide, at man tænker over, hvordan man istedet tiltrækker links
Hej Christopher, godt du kunne bruge artiklen.
Det er rigtigt, at mange fokuserer på kun at bygge, når det i lige så høj grad handler om at tiltrække. Kun at tiltrække links, er dog en utopisk tilgang til tingene. Jeg ville alle dage, vælge en kombination.
Hej Henrik. Rigtig god artikel. Kan se jeg også lige skal have kigget på mine ankertekster igennem.