Linkkataloger

Et linkkatalog er et website, hvis eneste formål er at fremvise andre websites og et dertilhørende backlinks til disse. For 4-5 år siden var linkkatalogtilmeldinger en ganske fornuftig måde at skabe indgående links på. Gode links har de aldrig været, for de fører sjældent nogen besøg med sig, og et linkkatalog har selv sjældent gode links pegende ind på sig, netop fordi de reelt set er ubrugelige i langt de fleste tilfælde.

Du har sikkert hørt devisen om, at linkkataloger ikke virker og at de er spild af tid, men det er nu altså ikke helt sådan, det forholder sig i den virkelige verden. Det hænger sammen med at linkkataloger i nogle tilfælde er rigtig gode signaler i forhold til IP-diversitet, et andet vigtigt begreb inden for linkbuilding.

IP-diversitet er rigtig vigtigt. Groft sagt handler det om at få links fra websites med forskellige IP-adresser, for det indikerer nemlig, at der er tale om en sund og varieret linkprofil.

I Danmark har vi ikke mange serverudbydere, og de udbydere vi har, har ikke mange IP-ranges tilgængelige. Derfor forekommer det ofte i Danmark, at man ligger på samme eller næsten identisk IP-adresse ved samme host på trods af forskellige domænenavne og eventuel registrantinfo.

Ofte er der dog tale om en let diversificeret IP-range, såsom en unik klasse D, hvilket vil sige sidste range i IP-rækken, (aaa.bbb.ccc.ddd).

Et eksempel kunne være: 108.162.196.142, hvor 142 således er klasse D. Hvis de fleste af de websites, der linker til dig, ligger på samme klasse C-IP, er det meget nemt for søgemaskiner at se, at siderne ligger på samme server.

Hvis dine links primært kommer fra tæt beslægtede IP-adresser, kan noget altså tyde på, at du selv står for det meste af din linkprofil – og det skal du passe på med. Prøv så vidt muligt at få en så bred profil som muligt på netop dette punkt. Når jeg laver link-audits, er en af de første ting, jeg kigger på, hvor mange IP-adresser linkprofilen er spredt ud på. Det giver et lynhurtigt indblik i hvor sund linkprofilen er. Det samme kan du finde frem til i de fleste linkanalyseværktøjer.

Det er sådan, at jo flere unikke links du har fra separate IP-adresser, jo mere alsidig er din linkprofil. Det betyder også, at selv de svageste links tæller i det store regnskab, og her falder linkkataloger under.

Selv bruger jeg altid linkkataloger på stort set alle sites, netop for at få en adspredelse i IP-adresser i min linkprofil. Det skal dog siges, at jeg altid udliciterer denne type opgave.

At tilmelde et site til de godt og vel 100 danske linkkataloger, er ikke noget jeg vil bruge min egen tid på, men det kan heldigvis gøres billigt ude i byen. Flere virksomheder er opstået de seneste par år, som slår sig på netop dette og det kan gøres for omkring 1000 kr. Dette er ikke en service jeg udbyder eller kommer til at udbyde.

Der er dog stadig en lille del af de mange danske linkkataloger, som giver fin værdi. Men groft sagt, skal man altid huske på, at links der ikke giver besøg, ikke er de bedste af slagsen.

Se og hør Linkbyggernes holdning til linkkataloger i denne video:

Vil du have hjælp til SEO?

[gravityform id=”2″ title=”false” description=”true” ajax=”true” tabindex=”1″]