410 Gone

410: Page Deleted or Gone

410: Page Deleted or Gone

En 4xx statuskode betyder, at der sandsynligvis er sket en fejl i en forespørgsel, som forhindrede serveren i at processere forespørgslen korrekt.

En 410-fejlkode betyder helt konkret, at siden er væk. Fejlkoden vises, når indhold tidligere har befundet sig på den konkrete adresse der forespørges på, men ikke længere er til stede.

Hvordan søgemaskiner fortolker 410-fejl

Søgemaskiner som Google, kan ofte finde på at genbesøge URLs der linkes til, som melder 404-fejl. Dette gør de for at sikre sig, at siden ikke er kommet tilbage på et senere tidspunkt og nu giver en anden statuskode. Der er trods alt linket til den pågældende side, hvorfor Googlebot følger og finder frem til og genbesøger siderne.

Anderledes står det til med en 410-fejl. Hvis Googlebot støder ind i et 410-svar, vil de ikke prøve at genbesøge URLen, heller ikke selvom der er eksterne links, der peger på den.

410 accepteres som permanent fjernelse af URLs

410-statuskoden er den korrekte kode at bruge for fjernet indhold, hvis du ikke har en anden relevant side at sende brugeren over på igennem en omdirigering.

Googel anbefaler brugen af 410-status, hvis man hurtigt vil have fjernet en URL fra deres indeks, og man ikke ønsker at gøre sig brug af et noindex tag eller igennem deres URL-removal tool der findes i Googles Search Console.

Problemet med 410-gone

At lande på en side der giver en 410-gone meddelelse, er ikke nogen god brugeroplevelse. Det vil i de fleste tilfælde være et bedre resultat, at brugeren lander på en sammenlignelig side, et andet sted på websitet.

Der er dog de tilfælde, hvor man ikke ønsker, at være synlig på eller have en side i Googles indeks eller for den sags skyld på ens hjemmeside. Her er 410 den korrekte statuskode at benytte.

Du bør dog ikke linke til en 410-gone, da det sender brugeren over i et dårligt moment, på dit website. Det er derfor vigtigt, at man tilretter interne og eksterne links til den pågældende URL.

Eksterne links der peger på 410-gone URLs, afgiver ikke linkværdi til dit website. Har du derfor mange 410-sider, hvor der peger eksterne links ind, bør du så vidt muligt prøve at genaktivere siden på den pågældende URL eller omdirigere den til en aktiv URL.

Hvordan håndterer man 410-gone?

410-fejlsider skal ligesom andre fejlsider, for det første identificeres og herefter skal der tages handling, på de sider, der melder 406-fejl.

Der kan være scenarier, hvor en tidligere webmaster har besluttet sig for at bruge 410-gone, men hvor man på et senere tidspunkt, finder ud af, at man ønsker at genaktivere det indhold, der tidligere har været tilgængeligt på den pågældende URL.

I sådanne tilfælde bør man genaktivere URLen og placere indholdet på siden igen. Herefter skal interne links aktiveres igen, så siden bliver crawlet. Peges der eksterne links ind på den pågældende side, vil linkværdien fra disse links begynde at tælle med i det samlede regnskab for dit domænes overordnede autoritet igen.

Det kan derfor også være en god idé at scanne ens website, for at finde frem til 410-gone, sider, som måske kunne aktiveres i stedet. 410-gone kan også være sat ved en fejl eller af en webmaster, der ikke har forstået konsekvensen af at sætte denne status.

Ofte stillede spørgsmål: 410 gone

Hvad er en 410-fejl?

En 4xx melding betyder at der er sket en fejl, der forhindrer serven i at behandle forespørgslen korrekt. En 410 fejlmelding betyder helt konkret, at siden er fjernet. 410 fejlkoden vises, når indhold der tidligere har befundet sig på en specifik URL-adresse, ikke længere eksisterer.

Hvorfor får jeg en 410 fejlmelding?

Du modtager en 410 fejlmelding, når du søger efter indhold på en side, som ikke længere eksisterer. En 410 statuskode er den korrekte kode at bruge for at fjerne indhold, hvis der ikke findes en anden relevant side at omdirigere indholdet til. Får eller laver du en 410 fejlmelding må du altså gå ud fra at indholdet på denne URL er slettet.

Hvordan løser jeg en 410 fejlmelding?

Ligesom ved alle andre fejlmeldinger, er det vigtigt først at identificere, hvad fejlmeldingen skyldes, hvorefter der kan tages handling på de sider der giver en 406-fejl. En mulighed kan være at en tidligere webmaster har besluttet at bruge en 410-gone, men alligevel ønsker at genaktivere tidligere indholdet på den pågældende URL. Her er løsningen at genaktivere URL’en, placere det ønskede indhold, samt at aktivere interne links, så siden kan crawles.