Det kræver ikke meget. En dårlig kundeoplevelse. En sur anmeldelse. En kritisk artikel. Og så ligger dit brand der på side 1, omringet af dårlig omtale. Hvis du først skal reagere, når det sker, er det allerede for sent. Derfor bør du arbejde proaktivt med reputation management. Og ja, du kan kombinere det med effektiv linkbuilding, så du slår to fluer med et smæk..
– Reputation management handler om at dominere søgeresultaterne for dit brandnavn – før nogen andre gør det.
– Gratis platforme som WordPress, LinkedIn, Reddit og Medium giver både branding og stærke links.
– Du ejer selv indholdet og bestemmer, hvor og hvordan du linker – med fuld kontrol over ankertekster.
– Interlinking mellem profiler og dit site skaber et stærkt netværk og øger synligheden på dit navn.
– Strategien virker stadig – særligt nu, hvor Google bedre forstår entiteter, relationer og troværdighed.
– Hold det ægte: Vælg færre platforme, men brug dem rigtigt – og byg autoritet, ikke støj.
Her får du nogle konkrete tips til hvordan du kan arbejde proaktivt med reputation management og samtidig bygge relevante indgående links til dit site.
Indholdsfortegnelse
Der findes et hav af platforme, hvor du kan oprette en gratis profil, blog eller brand-side. Eksempler:
-
WordPress.com
-
Blogspot
-
Weebly
-
LinkedIn
-
Pinterest
-
Reddit
-
Medium
-
About.me
-
Foursquare
Pointen er ikke at være aktiv overalt. Pointen er at sikre dit brandnavn på de kanaler, hvor det ellers kunne blive misbrugt og samtidig få mere synlighed på dit navn i SERP’en. Det er det samme princip som med domæner: Hvis du ejer ditnavn.dk, giver det også mening at købe ditnavn.net og ditnavn.io.
Du udvander muligheden for, at nogen andre kommer dig i forkøbet og det gælder i endnu højere grad på platforme, hvor brugere selv kan oprette indhold.
Når du opretter profiler, bør du bruge lidt tid på at skrive en fyldig beskrivelse. Det behøver ikke være langt, men det skal give mening. Forklar hvem du er, hvad du tilbyder, hvordan man kan kontakte dig, og hvorfor man overhovedet bør interessere sig for dig. Og ja selvfølgelig med et link til dit website.
Her kommer linkdelen ind i billedet
Når du har oprettet dine profiler, har du samtidig skabt en bunke platforme, du selv ejer. Det betyder: Du styrer linket. Du styrer ankerteksten. Du styrer siden det peger på. Du bør selvfølgelig linke til dit hoveddomæne. Men du kan også bruge muligheden til at sende links ind til:
-
Artikler eller sider, der ikke får naturlige links
-
Kategorier du gerne vil løfte
-
Produktgrupper med lav autoritet
Fordi du selv ejer platformene, kan du arbejde mere offensivt med ankertekst og destination og stadig holde det naturligt.
Du kan endda linke profilerne til hinanden. På den måde opstår et lille netværk af profiler og sider, der alle relaterer sig til dit brand – og som tilsammen øger chancen for, at du fylder hele side 1, hvis nogen søger på dit navn eller produkt.
Og fordi du ikke skjuler noget, men tværtimod står som officiel afsender, er det ikke i nærheden af manipulerende linkbuilding. Det er branding. Og Google elsker gennemsigtighed, når den er struktureret rigtigt.
Hvorfor det virker bedre i 2025 end det gjorde i 2011
Googles evne til at forstå entiteter, brandnavne og autoritet er eksploderet. Det betyder, at en stærk tilstedeværelse også på eksterne platforme, nu i højere grad tilskrives dit brand som helhed. Når du linker fra din profil på Medium til dit website, og Google forstår at profilen tilhører samme entitet som sitet, overføres autoritet mere direkte. Du får både synlighed og styrke og det kræver ikke en gang outreach.
Du behøves ikke bruge grey/black hat teknikker
Modsat egne linksider, skal du ikke bygge 40 domæner og lave interne loops. Du skal ikke skjule relationer, bruge WHOIS-skjul eller sætte netværket bag en VPN. Det handler om transparens. Du er ejeren, og du må gerne vise det, Google skal kunne se det og afkode det. Det gør strategien både stærkere og mere sikker.
Men kræver det ikke tid at vedligeholde?
Jo, men ikke ret meget, hvis du gør det smart. Start med 5-10 profiler du ved, du kan holde liv i og lav dem grundige. Giv dem et professionelt billede. Sørg for at infoen stemmer. Lav en solid tekst. De resterende 10-20 kan være mere passive. Lav en pæn bio. Link til dit site. Brug samme tone og logo. Du behøver ikke poste dagligt. Du skal bare eje pladsen.
Google kigger på:
-
Hvor troværdig siden er
-
Om der er konsistens i oplysninger
-
Om links og omtaler hænger sammen
Og hvis nogen engang i fremtiden skriver noget negativt om dig, vil det være deres side der ryger på side 2, ikke din.
Rigtig godt indlæg Henrik.
Når du taler om at “kunne holde gang i de sociale væresteder”, tænker du så mest på Facebook, Twitter mv. eller mener du også, at man kontinuerligt skal skrive indlæg til WordPress, Weebly etc.?
Mvh
Mikael
P.S. Det ville være rart med en “se når der kommer nye kommentarer funktion” så man kan følge med i en dialog :)
Det at tage kontrollen over eget brand, og ikke bare linkbuilde fra hjernedøde og anonyme tekster, er en utrolig vigtig og effektiv manøvre. God artikel Henrik.
/Rune
Hej Mikael,
Ikke kun de mest aktive sociale platforme, det er også vigtigt at holde øje med ens “profilsider”. Hvis de bare står hen med en masse ubesvarede kommentarer, har man nok valgt at reservere sit brand på for mange platforme.
Mht. opdateringer kommer det helt an på strategien, i det her indlæg ligger jeg primært op til en statisk infoside på blogtjenesterne. Men er bloggen f.eks. baseret på produktkategoriniveau ville det være oplagt at opdatere som nye produkter inden for kategorien kommer til.
P.S. Funktionen er hermed implementeret ;)
Hej Rune,
Tak for kommentaren og enig!
Hej Henrik!
Gode råd — og langt lettere at flytte lidt rundt på sagerne, skulle der komme dårlig omtale på et tidspunkt, hvis man allerede har de første 10-20-30 sites klar.
Det undrer mig i den grad, at 9 ud 10 brands ikke tænker i andet end primærsites (og evt. en Facebook-side). Tit er både brandnavnet og diverse brandede produkter jo af meget stor værdi, når det brænder på.
Alt godt,
Kasper
Hej Henrik,
Har hermed læst alle 6 blogindlæg under din kategori Linkbuilding, og de kan ikke være helt ringe, når man har læst dem i et hug. Gode artikler!
Specielt dette emne, er et område hvor mange brands ikke sætter sin fokus, men det er vist primært et ressource spørgsmål og selvfølgelig mangel på viden. Men de fleste brands finder vel først ud af hvad Reputation management er, når det begynder at brænde på. Men denne artikel er god inspiration til forebyggelse og de +’er der følger med.
Hej Henrik,
Det glæder mig at du kunne bruge mine artikler og noget kunne tyde på, at jeg hellere må få udarbejdet nogle flere :)
Det har du helt ret i, det er de færreste virksomheder der er klar over risikoen, før de selv mærker den på kroppen.
Hej Henrik.
Fed artikel du har skrevet.
Hvordan ser google på det i dag, hvis jeg linker fra en masse undersider til min primære side?
f.eks. kunne jeg have en hovedside der hed cykler.dk
Hvis jeg nu også ejer pedaler.dk og sadler.dk, vil det så give god mening, at linke til cykler.dk? Syntes jeg har læst, at google ikke giver det nogen værdi når de ved jeg er ejeren af alle domæner?
Mvh Kim Langholz