CSR-sites har i mange år været en let genvej til links, med en relativt høj autoritet. Medierne er mange, og mulighederne går fra reelle initiativer til mere eller mindre tvivlsomme “initiativer”. I denne artikel gennemgår jeg CSR-linkbuilding som en taktik og om, hvorvidt du bør gøre brug af det eller ej.
– CSR-links virker stadig – især på mindre sites, hvor autoriteten halter. Her kan 10-20 links rykke flere placeringer i SERPs.
– Drop de tynde mærkesider og gå i stedet efter stærke, omtale-drevne initiativer som IngenCO2, der giver envejslinks og bred TLD-spredning.
– Tiered linkbuilding løfter værdien – link selv til din underside på CSR-siden og tap endnu mere autoritet.
– Effekten er lav på stærke sites. Her skal du kun bruge mærkerne, hvis de også styrker din branding.
– Google favoriserer stadig links. Ikke alle links er lige meget værd – men de rigtige kan gøre forskellen.
Indholdsfortegnelse
Hvad er mærke- og CSR-sider?
CSR står for Corporate Social Responsibility, altså virksomheders ansvar for samfund og miljø. Når det kommer til SEO, handler CSR mere om at opnå en større autoritet for ens website, så det kan ranke bedre, men samtidig kan man jo fremvise initiativer, man støtter, og dermed slå to fluer med ét smæk.
De fleste mærkeordninger er en del af en eller anden form for CSR-initiativ eller fremstår således, for lad os bare være ærlige, der findes mange mærkeordningssider, der er mere eller mindre tvivlsomme i både budskab og udtryk, og der er dermed også stor forskel på kvaliteten af dem.
Siderne fungerer ved, at websitet udsteder et badge, medlemskab eller certifikat, som du kan placere på dit website. Dette linker retur til det website, som har udstedt det. Der er altså tale om gensidig linking. Du linker til websitet, og det linker retur til dig.
Ofte vil dit website være placeret på en lang liste af websites uden kontekst og ofte på sider, der kan indeholde flere hundrede deltagere.
Driver du et mindre website, kan flere af de forskellige mærkeordninger, der findes, give dit website noget mere trust over for brugere, der lander på websitet også. Det afhænger dog helt af, hvilke du vælger.
Mange CSR-sider har intet med reel bæredygtighed at gøre. De er lavet for én ting: backlinks.
Fra idealisme til linkøkonomi
For bare små ti år siden kunne man donere til Kræftens Bekæmpelse, Red Barnet, Unicef mv. og få et link som kvittering. Det var et godt bytte. Man støttede et godt formål og fik et umådeligt stærkt link fra en sponsorside på et stort og veletableret website.
Senere kom sider som disse til:
- ingenco2.dk – betal for CO2-kompensation, få badge og link
- minecookies.org – gratis badge for at overholde cookie-loven
- miljoevenlig-pakning.dk – link til os og brug vores badge
I forvejen var der ikke mange af denne typer af muligheder. En af dem var e-mærket, som kommer med et relativt højt prisskilt, særligt hvis mærket kun var for linkets skyld.
Herefter skete der en reel eksplosion i antallet af mærkeordningssider. SEO-branchen havde lugtet blod, for der er ræson i at bygge denne slags sider op, særligt når du senere kan sælge advertorials til medierne, som får en meget høj autoritet grundet de store mængder af indgående links, der peger på siderne.
Og lad os bare slå fast med det samme. Af typen af disse sider ikke har så stor en effekt, hverken på brugere eller over for Google, som de mere etablerede mærkeordninger har. Det ændrer dog ikke på, at mange mindre websites kan få meget ud af at tilmelde sig flere af disse, da de som sagt har en del autoritet, og dit website kan tappe ind i den autoritet.
Men hvad hvis du i forvejen har et meget stærkt website med masser af autoritet? Så begynder skålen at vippe, og du giver potentielt set mere væk, end du modtager af linkværdi.
Selvom jeg skriver, at du giver mere, end du modtager, er det ikke sådan, at du mister noget ved at gøre det. Du har bare mindre til meget lidt at vinde på at involvere dig.
Der findes dog de mærkeordninger, der fungerer anderledes, og hvor en tilmelding stort set altid kan betale sig, fordi du får mere retur, end du giver væk. En af disse initiativer er IngenCO2, som jeg også har omtalt i et tidligere blogindlæg. Her får man nemlig adskillige links fra flere forskellige TLDer. Det kommer dog med en lille årlig pris at være deltager. Vægten af links overstiger dog langt prismærket, der er under 2.000 kr. pr. år. Du kan læse mere om IngenCO2 og hvordan du maksimerer SEO-effekten i denne artikel.
Hvorfor CSR-links ikke nødvendigvis har den største effekt for alle websites
1. Gensidige links
De fleste CSR-links kræver, at du linker tilbage. Klassisk linkbytte. Og ja, Google har sagt det i årevis: gensidige links tæller ikke for meget. Men har du ikke mange links, eller er dine links svage rent autoritetsmæssigt, det vil sige, at de kommer fra mindre stærke websites, så kan du stadig vinde masser ved gensidige links. Det er dog selvfølgelig essentielt, du også får andre anbefalinger i form af links fra andre typer af sider, hvor du ikke linker retur. Som med alle andre linkbuilding-taktikker kan denne på ingen måder stå alene, men fungere som et supplement til dine andre link-strategier.
2. Forkert placering og ingen kontekst
De fleste links, du kan opnå fra mærkesider, er placeret i en eller anden form for deltagerliste. På flere af websitesne finder Googlebot primært links igennem websites’ sitemap. Google er i det hele taget ikke meget for sider med en stor mængde af links – hverken interne eller eksterne. Det er sjældent sider, der har nogen værdi for en bruger, og derfor lægger de heller ikke lige så meget vægt på linksene.
Samtidig skal du huske på, at den linkværdi, der kan gives ud fra en given side på et website, divideres med antallet af links på den pågældende side. Så jo flere links en side har, jo mindre værdi får du også fra linket. Optimalt set er dit link ikke på en samlet deltagerliste direkte, men på en underside, hvor dit link kan stå alene. Nogle mærkesider har denne opbygning, og de leverer større værdi til dit website end de andre gør. Her kan du også vælge selv at lave lidt links til din underside for at styrke den yderligere – altså det, man kalder tiered linkbuilding.
Herudover vil dit link ofte ikke indeholde nogen ankertekst, der ellers kunne hjælpe Google med at forstå, hvad siden handler om, når der ingen kontekst omkring linket er at analysere på. De links, du vises sammen med, har sandsynligvis heller intet med det, dit website omhandler, at gøre. De er oftest baseret på navn.
3. Dårlig IP-diversitet
Særligt i Danmark er det få personer, der driver langt de fleste af mærkeordningssiderne, og derfor er de ofte baseret på de samme servere med dertilhørende samme IP-adresse. Det gør unægteligt siderne mindre interessante. Men ikke mindre interessant end, at du sagtens kan bruge dem til mindre stærke sider, hvor du mangler overordnet autoritet for at kunne ranke.
Har du i forvejen et stærkt website, bør du helt klart udvælge medierne strategisk og sørge for ikke blot hovedløst at tilmelde dig dem alle.
Men virker de så overhovedet?
CSR-/mærkeordningslinks fungerer overraskende godt på nye eller svage sites. Jeg bruger dem ofte på mindre projekter, der lige er skudt i gang, eller på nichemærkesider, hvor autoriteten er lav, og der er brug for noget volumen til at åbne op for Google-sluserne.
I sådanne tilfælde kan 10 af disse links sagtens flytte et website mange sider op i SERPs, et overordnet autoritetsboost.
Men på stærke sider? Der er effekten minimal. Her anbefaler jeg kun at tilmelde de allerbedste og kun hvis det samtidig giver mening brandingmæssigt for dig og din forretning eller website.
Fx bruger jeg selv IngenCO2 på min blog. Ikke fordi jeg forventer et boost i placeringer, men fordi det supplerer indholdet og sender det rigtige signal, og samtidig giver mig links fra fem forskellige CCTLDs.
Så nej, mærkeordningssider og CSR-links er ikke det ultimative våben inden for linkbuilding, men de har absolut værdi, særligt hvis du benytter dem rigtigt.
Hvad skal du være opmærksom på?
Det er bestemt ikke alle CSR-sider og mærkesider, der ser ud til at gøre en forskel for noget som helst. Flere af de sider, der findes i Danmark, kræver betaling, og på mange af dem bliver økonomien ikke nødvendigvis brugt på gode formål, men er måske blot betaling til ejeren af mediet.
Hvis mediet lover at gøre en masse, er det måske ikke hensigtsmæssigt at skilte med, at man støtter initiativet, hvis de rent faktisk ikke gør det. Så undersøg de forskellige ordninger, inden du blot tilmelder dig.
På flere af mærkeordningssiderne skal du bare erklære dig enig i, at du eksempelvis sorterer affald i din virksomhed eller undgår plastik i havet i virkeligheden løfter, der ikke er så svære at holde i praksis, og noget de fleste godt kan “skrive under på”.
Hvordan vælger du de bedste?
Hvis du skal udvælge nogle få frem for at benytte mange af de her sider, er der nogle forskellige ting, du kan kigge efter for at vurdere effekten. For det første skal du naturligvis finde ud af, hvor stærkt domænet er som helhed. Har det en høj autoritet, og er den højere end dit eget websites?
De fleste mærkesider har kun links fra de websites, der deltager i initiativerne. Det er sådan, de vokser sig “stærke”. Men de etablerede ordninger, som IngenCO2 mv., har masser af indgående links, fordi koncepterne er omtalt, og derfor har de noget mere reel værdi at give videre af. De har masser af envejslinks, hvor nogle af de her mærkesider 100 % er baseret på gensidig linking.
Noget andet du skal være opmærksom på, er, hvor dit link bliver placeret. Jo flere sider listerne er delt op på, jo bedre. Er der eksempelvis 100 links på en enkelt side, deles værdien med 100. Men er det en side med kun 10 links, så deles værdien kun med 10. Så selvom de her sider kan have en meget stærk sideautoritet, tynges autoriteten af de mange steder, den skal fordeles.
Det næste element er, hvor mange klik man skal bruge fra forsiden af, til man når til den side, dit link er placeret på. Jo længere væk fra forsiden den er, altså jo flere klik det kræver at nå derned, jo mindre værdi har linket også. Derfor er det optimalt med de sider, der har godt opdelte lister, men hvor listerne er tilgængelige med få klik.
Skal du bruge CSR-/mærkeordningslinks?
Mærkeordningslinks har sin berettigelse i en linkprofil og kan særligt hjælpe mindre stærke sider med at stige i autoritet. Dette skyldes særligt, at Google de sidste par år er blevet ekstra glad for linkautoritet. Faktisk minder det Google, vi ser lige nu, mere om det Google, vi så for 7-8 år siden, hvor links betød alt.
Men disse former for links skal naturligvis ikke stå alene og bør selvfølgelig suppleres med andre typer af links for at opnå et naturligt linkmix, som er, hvad der giver det bedste afkast i søgeresultaterne. Hvis du vil have en komplet liste over alle mærkeordningssider og CSR sider, der findes i Danmark, kan du finde en komplet (der findes over 20) og opdateret liste i min bog, Linkbuildingbogen.