I denne uge fandt Google I/O 2025 sted, og vi blev vidne til en af de største annonceringer i Googles historie, ikke nødvendigvis teknisk, men strukturelt. Google introducerede en ny måde at søge på, AI Mode, hvor brugeren ikke længere bliver mødt af de klassiske blå links, men et konkret og direkte svar. Det lyder måske ikke så slemt, men for dem der lever af at skabe indhold, er det alt andet end ligegyldigt.

AI-opsummering – skrevet af Henrik Bondtofte, SEO-ekspert med 20 års erfaring. Opdateret maj 2025.

Hvad er AI Mode? En ny søgefunktion fra Google, hvor du som bruger får ét direkte svar – uden links og uden klassiske søgeresultater.
Hvordan adskiller det sig fra AI Overviews? AI Overviews supplerer søgeresultaterne. AI Mode erstatter dem. Læs vores tidligere artikel om AI Overviews her.
Hvad betyder det for dig? Google går fra at formidle information til selv at være afsender. Du skal kæmpe for at være en del af svaret – ikke bare i søgeresultatet.
Hvad kræver det teknisk? Indhold, der er let at strukturere. Brug formater som OpenPress JSON, markdown og llms.txt for at blive læsbar og anvendelig for LLM’er.
Hvilken retning peger det i? Vi bevæger os væk fra klikbaseret SEO og ind i en svarøkonomi. Det kræver nye strategier – og nye formater.

AI Overviews og AI Mode er ikke det samme

Det er vigtigt at forstå, at AI Mode og AI Overviews på ingen måder er det samme. AI Overviews er en funktion, Google allerede har rullet ud i det meste af verden. AI Overviews er lige blevet introduceret i de nordiske lande, herunder Danmark.

Ved AI Overviews får brugeren et kort AI-genereret svar øverst i søgeresultatet. Det fungerer som et ekstra lag oven på de normale søgeresultater og laver primært opsummeringer fra eksisterende kilder, som den også henviser til.

AI Mode derimod er noget helt andet. Her ændres hele søgeoplevelsen fundamentalt. Brugeren vælger bevidst at søge i AI Mode, og der er nu ikke længere tale om et supplement til søgeresultaterne, det er søgeresultatet.

Du får ingen snippets, umiddelbart ingen kildeangivelser, som det ser ud lige nu (men som du kan læse længere nede, ændrer dette sig meget sikkert). Der er blot et flydende og samtalebaseret svar fra Gemini 2.5 Pro. Ingen links, ingen resultater, bare brugeren og Google.

AI Overviews har aldrig været den store trussel, da de primært adresserer informationssøgninger og samtidig henviser til kilder, men med AI Mode ændrer alt dette sig.

Linkbuilding gjort nemt – Anbefaling
Tilmeld dig Bazoom her

Synes du det er svært at finde relevante linkbuilding-medier? Så prøv Bazoom – en af verdens største handelspladser for linkbuilding. Her finder du relevante medier fra stort set alle lande, opdelt efter sprog, kategori og domæneautoritet. Brug koden Bondtofte1500 og få 1.500 kr. i sign-up bonus (mod normalt 750 kr.).

Google går fra formidler til afsender

Google har altid fungeret som en slags mellemled, en kurator der sammensætter resultater fra forskellige kilder og sender brugeren videre, men med AI Mode og Gemini 2.5 Pro, bliver Google meget mere end bare en søgemaskine, der leder brugere de rigtige steder hen på internettet, de bliver selv afsendere af information. Brugeren får et samlet svar, direkte i søgningen, et svar der ikke er trukket fra en side, som vi sædvanligvis kender det, det er et svar sat sammen og direkte leveret til brugeren af Google.

Vi ser altså et fundamentalt skifte i Googles rolle, algoritmen går fra at fungere som et passivt filter, der sorterer og præsenterer andres indhold til at blive en aktiv redaktør, der selv udvælger, omskriver og formidler svar direkte til brugeren. Google går fra at være “neutral” mellemmand til indholdsproducent.

No Click Google – og vejen videre

Du har i efterhånden mange år hørt om “zero-click searches”, altså søgninger, hvor brugeren får et svar uden at klikke sig videre. Men nu ser vi starten på det, der kunne kaldes for et “no click Google”, et miljø hvor klik ikke længere er nødvendige og dermed heller ikke belønnes.

Det udfordrer hele den måde, vi har tænkt SEO på, men det bringer også en lang række nye muligheder, for dem der forstår, hvordan man bliver en del af det svar som AIen leverer.

AI-indeksering: Det nye tekniske SEO

AI arbejder ikke med HTML som udgangspunkt. Hvor Google traditionelt crawler og indekserer HTML-sider, trænes LLM’er på struktureret data – markdown, JSON og ren tekst. I fremtiden vil det sandsynligvis være AI-agenter, der crawler og indsamler information på vegne af LLM’er. Og her bliver det afgørende, hvordan indholdet er formateret. For de her agenter er ikke søgemaskiner i klassisk forstand, de henter data, der skal kunne bruges direkte i træning eller output.

Det betyder også, at den måde vi bygger websites på, eksponerer og formaterer vores indhold på, skal ændres, hvis vi vil være med. Der findes allerede på nuværende tidspunkt følgende muligheder, som du bør se nærmere på, de er for øvrigt naturligvis alle sammen implementeret på denne blog og har været det i en længere periode.

  • OpenPress JSON – Et struktureret format designet til LLM-træning
  • llms.txt – En ny pendant til robots.txt, som styrer LLM-adgang
  • Markdown og ren tekst – Formater som AI let kan fortolke og genbruge

Vil du være med i selve træningen og dermed have mulighed for at være med i svaret, skal du åbne op for og servere dit indhold i de rigtige formater. Og nej, det er bestemt ikke nok at køre lidt Schema på dit website, som så mange peger på, det er det mindste element inden for AI-indeksering. Vil du ikke bruges, skal du markere det tydeligt, men du kommer til at misse ud, så tænk dig nu godt om og overvej det nye økosystem og dets muligheder. Økosystemet er stadig ungt, men det er allerede nu i stor bevægelse.

Et økosystem i ubalance

I takt med, at LLM’er trækker på store mængder data, vokser modstanden. Flere store og etablerede publishers har allerede reageret: New York Times, CNN m.v. har blokeret eller lagt sag an. Hvis AI kun tager og aldrig giver, forsvinder incitamentet til at producere indhold.

Og det er en historie vi har set før, nemlig helt tilbage da Google blev lanceret. Dengang havde vi i virkeligheden stort set samme udfordringer, de større medier blokerede Google til at starte med, men Google formåede at give noget retur, trafik, og langsomt blev balanceren etableret. Det samme vil være nødvendigt her, også selvom Google i princippet ikke ønsker den udvikling, så er det den vej det er nødt til at gå.

Google har tidligere udtalt, at det var et nødvendigt onde at sende brugere til eksterne sider, og at de naturligvis foretrækker at en bruger bliver i deres økosystem. Det har de været gode til, hvis du ikke allerede vidste det, kan jeg fortælle dig at det kun er ca. 30% af søgninger, der rent faktisk fører til et klik ud af Googles økosystem.

Det er af samme årsag, at vi allerede nu ser spillere som OpenAI, Anthropic og Google begynde at eksperimentere mere og mere med kildeangivelser, citations og links til originale kilder. Det sker ikke af god vilje, men fordi de ved det er nødvendigt.

Et nyt paradigme, der endnu ikke er faldet på plads

Internettet som vi kender det, er bygget på idéen om udveksling. Jeg giver dig indhold, du giver mig opmærksomhed, links, som så giver mit website autoritet og trafik. Dette økosystem er under voldsomt pres på nuværende tidspunkt.

Hvis AI skulle ende med at overtage hele interaktionen og ikke sender noget tilbage, falder det hele sammen. Derfor er det vi står overfor nu ikke bare en teknologisk forandring, men et strukturelt skifte.

Vi ved stadig endnu ikke, hvordan det hele lander, men udviklingen er i gang og én ting er sikkert: Det her er ikke bare en stor algoritmeopdatering, det er ikke bare en ny funktion, det er et helt nyt internet der er i støbeskeen og dermed potentielt set den største evolution inden for search vi nogensinde har set.

Samtidig er dette hvad Google altid har ønsket og derfor er det på ingen måder overraskende… 

Se her hvad Google founder Larry Page udtalte tilbage i oktober 2000, altså for 25 år siden: 

The ultimate search engine would basically understand everything in the world, and it would always give you the right thing. And we’re a long, long ways from that.Google co-founder, Larry Page

Det han talte om, var præcis det, vi nu ser rullet ud som AI Mode. Han fik ret. De var langt fra dengang – 25 år fra, faktisk. Det må siges at være præcist.