Vi har i mange år vidst, at Google benyttede sig af klik-data til at justere deres søgeresultater, og at tendensen har været stigende. Det fik vi også bekræftet i det store Google læk sidste år, hvor det kom frem, at Google målte på flere forskellige typer af kliks og klassificerede dem forskelligt. Det kom også frem, at Google sandsynligvis har benyttet klikdata helt siden 2005, og første gang aktiveret under Googles Panda algoritme i 2012, som øjensynligt var den første algoritme, der blev tilpasset ud fra klikdata. Det er Googles navboost-algoritme, der benyttes til at analysere klik og adfærd.
– Google bruger klikdata aktivt – og har gjort det længe. Første gang under Panda i 2012, men formentlig helt tilbage fra 2005.
– Det blev bekræftet i det store Google-læk og senest i en antitrust-retssag, hvor en Google-ingeniør indrømmede det under ed.
– Clicks er en af tre hovedfaktorer i Googles rankingmodel – sammen med backlinks og indhold. Internt kaldet ABC.
– Dwell time er afgørende. Jo længere brugeren bliver – jo bedre signal. Hurtige bounces trækker dig ned.
– Google måler ikke kun klik, men hvad der sker bagefter: pogo-sticking, long clicks, sidste klik og tilfredshed.
– Search Console viser dig ikke det her. Du skal bruge Analytics til at finde ud af, hvor folk bliver – og hvor de smutter.
– Indhold skal matche intentionen. Ikke bare lokke-kliks – men ægte svar, der stopper søgningen.
– Deep clicks tæller også. Når brugeren klikker videre internt, er det et tegn på engagement – og det kan løfte dig.
Indholdsfortegnelse
Hvad er Dwell Time?
Dwell time er den tid, en bruger bruger på din side, fra de klikker i Google til de vender tilbage til søgeresultaterne – hvis de da gør det. En høj dwell time indikerer, at brugeren har fundet noget brugbart, og det sender et stærkt positivt signal til Google om sidens relevans. Omvendt kan en kort dwell time (pogo-sticking) skade dine placeringer.
Nye oplysninger fra Google
I forbindelse med den store antitrust sag, der kører mod Google, fik vi i sidste uge bekræftet, af en Google-ingeniør under ed, at kliks, altså brugernes interaktion med søgeresultaterne, er en af de tre kernefaktorer i deres rankingalgoritme.
Ifølge Google-ingeniørens vidneudsagn vurderes sider ud fra 3 overordnede elementer, som er de primære drivere for gode rankings. Anchors, body og clicks, eller som det kaldes internt hos Google, ABC.
A = Anchors – Backlinks.
B = Body – Hvor godt indholdet matcher søgeintentionen.
C = Clicks – Brugerens adfærd og engagement med søgeresultatet.
Det sidste punkt, clicks, dækker langt mere end bare, om der bliver klikket. Det handler om typen af klik, og hvad der sker bagefter.
Synes du det er svært at finde relevante linkbuilding-medier? Så prøv Bazoom – en af verdens største handelspladser for linkbuilding. Her finder du relevante medier fra stort set alle lande, opdelt efter sprog, kategori og domæneautoritet. Brug koden Bondtofte1500 og få 1.500 kr. i sign-up bonus (mod normalt 750 kr.).
De kliktyper, vi kender fra lækket
I det lækkede materiale fremgik det tydeligt, at Google arbejder med flere typer klikdata, herunder:
Long Click: Når brugeren klikker på et resultat og ikke vender tilbage med det samme – altså et positivt engagement-signal.
Short Click / Pogo-sticking: Når brugeren klikker og hurtigt vender tilbage – et negativt signal om lav relevans.
Last Long Click: Den sidste side brugeren bliver på, inden de stopper deres søgning – tolkes som værende “svaret” på brugerens behov.
Satisfaction Metrics: Signaler, der viser, om en søgning førte til det ønskede resultat – f.eks. ved at søgningen ikke gentages eller udvides.
Alle ovenstående typer af kliks og engagement er nævnt eksplicit i det lækkede materiale og peger på, at Google har en ret raffineret model, hvor de ikke kun måler, hvad der klikkes på, men også hvad der sker bagefter.
Det, vi ikke får at vide i de lækkede dokumenter, er selve vægtningen, så selvom at vi ved, at Google benytter ovenstående kliktyper til at vurdere et website, har vi ikke vidst, hvilken af dem der vægtede mest.
Bekræftelsen fra Google selv
Det nye i sagen er, at Google-ingeniøren, der var under afhøring, har bekræftet, at netop disse klikdata er en del af det primære vurderingssystem. Clicks i ABC frameworket peger direkte på disse signaler, særligt dwell time og engagement.
Og det bekræfter i den grad den mistanke, vi har haft i årevis. Nu længere folk bliver på din side, klikker sig videre og ikke vender tilbage til Google, det er disse signaler, der får dig til at ranke og blive hængende på de gode placeringer i søgeresultaterne.
Så hvad betyder det i praksis?
Du skal ikke længere stille dig tilfreds med trafik og klikrater. Du skal:
- Måle på dwell time og udgangssider. Hvilke sider stopper brugerens søgning?
- Identificere short clicks. Hvor falder folk fra? Hvorfor?
- Bygge indhold, der tilfredsstiller intentionen. Ikke bare SEO-tekst, men reelt brugbart indhold.
- Sikre interne klik. Deep clicks er også positive signaler, det viser, at brugeren engagerer sig videre på dit site.
De klikdata, du har i Search Console, er ikke brugbare til at vurdere disse parametre. Til gengæld kan du bruge Google Analytics til formålet. Det er længe siden, at Googles algoritme handlede om, hvordan du “optimerer til en bot”. Den handler om, hvordan du tilfredsstiller rigtige brugere.
Vil du kende forskellen på det, Google prædiker – og det, der faktisk rykker i praksis? Bogen skærer igennem guidelines, hype og halve sandheder og viser, hvad der reelt virker i SEO anno 2025. Direkte, konkret og baseret på 20 års erfaring.