De fleste, der arbejder aktivt med SEO, tracker stadig deres fremskridt på samme måde, som de gjorde for 10 år siden. Ændringer bliver udført på en side, der bygges links, og indhold optimeres, men resultaterne måles ud fra foruddefinerede opsatte keywords i et rank tracking tool. Det kan være, der spores på 20, 30 eller måske 100 søgeord, men hvis dit website rangerer på flere hundredevis eller tusindvis af søgninger, ser du kun toppen af isbjerget.
Og det er her, query counting kommer ind i billedet. I stedet for at fokusere på enkelte søgeord, ser du i stedet på det samlede antal søgeforespørgsler, en side er synlig på i Google. Du måler ikke klik eller placeringer, bare ren og rå synlighed i søgeresultaterne. Jo flere søgeord en side rangerer på, desto større vægt tillægger Google den. Det giver altså et markant tydeligere billede af, hvorvidt dine optimeringer rent faktisk skubber en side frem i søgeresultaterne, om du står stille, eller om du går tilbage.
Værktøjer som SEMrush og Ahrefs har i årevis bygget deres systemer op omkring netop denne tankegang og har begge nogle fine grafer over antallet af keywords, ens website rangerer på. Jeg har da også selv været flittig bruger af dem til forskellige former for rapportering. Kombineret med almindelig rank tracking og reelle besøgsdata giver de nemlig sammenlagt et rigtigt godt indblik i den komplette situation for et websites sundhed i søgeresultaterne. Den eneste udfordring ved lige præcis disse værktøjers projektisering er, at det er gæstimater, baseret på en given position kombineret med dennes søgevolumen og en forventet CTR.
I stedet bør du arbejde med de rigtige data. Når det kommer til data og SEO, er den bedste kilde Googles Search Console. For et lille års tid siden udkom et lille værktøj, der hedder SEOGets. Det er et rapporteringsværktøj baseret på dine Search Console-data. Du har en lang række forskellige filtreringsmuligheder – ja, faktisk flere end dem, du finder i Search Console – og du kan også købe dig adgang til længere historik. Årsagen til, at jeg overhovedet nævner SEOGets i denne artikel, er selvfølgelig, at de også benytter query counting og samtidig er et meget billigt værktøj.
Fordelen ved query counting
Du kan se udviklingen langt tidligere, end hvis du skulle vente på klik og konverteringer. Når du arbejder med sider, der skal rangere på svære søgeord, hvor autoritet, tid og tillid spiller en stor rolle, vil du kunne se, om du er på rette vej med query counting. Du vil opnå en lang række mindre prominente placeringer på søgeord og søgefraser med lavere konkurrence, men hvor dit resultat stadig kan være et match. Flere queries betyder, at Google eksperimenterer med at vise dig på flere søgninger, et sundhedstegn.
Men der er også en hage. Query-andelen kan stige af helt forkerte grunde. Hvis du overoptimerer dit indhold og prøver at ramme for mange søgninger, kan du ende med en masse irrelevante visninger, der i sidste ende udvander din sides fokus. Og mens det sker, vil det på overfladen ligne vækst. Så hold øje med, hvordan væksten udvikler sig, og lad være med at favne bredere end nødvendigt – men sørg samtidig for at dække dit emne til fulde.
Vi skal heller ikke glemme, at Google Core Updates kan påvirke din sides synlighed massivt, uden at du nødvendigvis har gjort noget forkert. Derfor skal du altid læse dine tal i kontekst.
Kan jeg ikke komme i gang med query counting uden betalte værktøjer?
Jo, selvfølgelig. SEOGets er blot en nemmere måde at arbejde med dine Search Console-data på. Du kan sagtens bruge dine data direkte fra Search Console. Tæl, hvor mange unikke søgeord en side vises på, og følg udviklingen i et simpelt regneark. Det tager lidt tid, men giver dig en rigtig god indsigt.
SEO handler ikke om at vinde enkelte søgninger. Det handler om at vinde Googles tillid og derigennem opnå synlighed.
Hej Henrik
Kan du ikke sende det simple regneark